- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Tak ako na väčšinu ľudových jedál, aj tu by sa hodila charakteristika: lacné, pracné, chutné a praktické. Pelmene sa považujú za národné jedlo východnej Európy a hlavne v Rusku sú veľmi obľúbené. Plnka z mletého mäsa sa zabalí v tenkom ceste do špecifického tvaru, ktorý nazývajú "chlebové uši". Veľa šťavnatej plnky zabezpečí delikátnu chuť. Na Sibíri sa pripravujú vždy vo väčšom množstve s tým, že časť sa zamrazí do zásoby. Ak chcete mať v mrazničke rýchlu pochúťku po ruke, určite ich skúste. A myslím, že nejedna zamestnaná mamina túto radu využije :)
Mleté mäso v plnke môžete použiť ľubovolný mix - hovädzie, bravčové, kuracie, teľacie. Pridáva sa cibuľa alebo cesnak, soľ, čierne korenie, prípadne nejaká bylinka (kôpor, saturejka, tymián).
Základná ruská verzia receptu sa podáva po uvarení len s maslom a kyslou smotanou. Tú popisujem aj v tomto recepte. V Mongolsku pelmene pripravujú v pare a v ázijských krajinách ich smažia a namáčajú do dipu zo sójovej omáčky.
Tak či onak, určite si k príprave pelmeňov zožente pomocníkov. Je to ako sa vraví "makačka" a celkom sa zapotíte. Ja mám šťastie, že môj syn, ktorý ma na pelmene upozornil, sa nevedel dočkať až bude pomáhať. Videl totiž, ako ich robí Máša a medveď a nimi sme sa aj inšpirovali. Video týchto profíkov s názornou ukážkou je na konci receptu :)
Rozpis je na asi 55 kúskov.
Suroviny na plnku spolu dôkladne zamiešame v miske. Mäso, môžeme namixovať, bravčové a hovädzie. A je dobré pridať do mäsa asi deci vody, plnka je potom šťavnatejšia. Cibuľka stačí malá, veľmi na jemno nakrájaná. Bylinky nemusíme dávať, ale pekne plnku ovoňajú. Použijeme buď polievkovú lyžicu čerstvých, alebo kávovú lyžičku sušených.
Cesto rozvaľkáme čo najtenšie. Je to celkom prácička, ale budeme mať okrem výborného jedla aj krásne štíhle vytrénované ruky :) Vaľkáme zo stredu do všetkých strán, cesto vždy trochu podvihneme, aby sa nelepilo a znovu, od stredu do všetkých strán. Vykrojíme pohárom kruhy s priemerom 7 cm. Nakoniec odoberieme kávovou lyžičkou kúsok plnky, urobíme guľôčku a položíme na každý kruh cesta.
A ide sa tvarovať. Z plnky vytvoríme malé guľôčky a pokladáme ich na krúžky cesta. Len jemne spojíme okraje cesta okolo, pritlačíme a vytvoríme tvar polmesiaca. Cesto má časom tendenciu schnúť. Ak sa vám nedarí okraje prilepiť spolu, potom si namočte bruško prsta do vody a pôjde to ľahšie.
Konce "polmesiaca" potom spojíme dokopy.
A na záver spomínané inštruktážne video ako robí pelmene Máša a medveď :)
Komentáre
Jana2510 ~ 22. júl 2021 - 20:07
Super recept! Ak mate znamych na Ukrajine poproste ich aby vam doniesli tuto vychytavku. Brutalne to setri cas lepenia…34 pelmeni na jeden sup :)) robila som naraz z trojitej davky aj do mrazaku
akurat som zistila ze ked pelmeni nevarim hned ale necham v chladnicke hoc pod foliou cesto trochu zoschne a potom 7 min nestaci varit, boli velmi aldente :D … este to musim vychytat
emko ~ 27. august 2021 - 17:45
In reply to Super recept! Ak mate… by Jana2510
Toto vyzerá na dobrú vychytávku. Fakt to tak dobre funguje?
Jana2510 ~ 27. august 2021 - 22:43
In reply to Toto vyzerá na dobrú… by emko
Ano je to pecka, sice mi trvalo kym som docielila spravnu hrubku cesta aby nebolo velmi hrube ani sa netrhalo sa a velkost gulicky aby sa plnka bola bohata ale “nevyliezala” von ked sa to spaja /mala som na druhy den svalovku aj na bruchu z toho valkania/ ale ked to clovek vychyta ide to ako po masle. Vyvalka sa jeden plat, da sa na formu, prejde jemne valcekom aby sa ukazali obrysy a vedelo sa kam ukladat masove gulicky potom sa to prekryje druhym platom a poriadne prevalka aby sa okraje spojili, potom sa povytlacaju pelmene z formy prstom a mozu sa zavarat/zmrazovat 34 ks na jeden sup to je game changer :)))
emko ~ 28. august 2021 - 16:11
In reply to Ano je to pecka, sice mi… by Jana2510
Ja to stále tvrdím, že kuchyňa a špeciálne práca s cestom je ten najlepší fitness :)
Katus_ka ~ 23. máj 2020 - 14:42
My ich doma papame tiez s kyslou smotanou ale v nej pretlaceny cesnak. Veela cesnaku :)
emko ~ 23. máj 2020 - 14:49
In reply to My ich doma papame tiez s by Katus_ka
Ja som tiež cesnaková :) AJ keď teraz si radšej cesnak pečiem, kvôli žalúdku....
Natalia ~ 22. máj 2020 - 8:09
Wau, obdivujem Vás, že ste sa na to odhodlali! Rusi tomu to hovoria “lepiť pelmene”, dokonca si z toho robia srandu, aké pracné to je... ešte som ich neskúšala, ale keď budem robiť, určite váš recept skúsim!👌
emko ~ 23. máj 2020 - 12:32
In reply to Wau, obdivujem Vás, že ste sa by Natalia
Taká akurát zábavka v časoch karantény :)
bika79 ~ 5. november 2014 - 6:31
super receptik, vyzera lahko, najblizsie vyskusam ;-)
emko ~ 5. november 2014 - 6:40
In reply to super receptik, vyzera lahko, by bika79
dakujem :)
no lahko..neni to tazke a je to celkom sranda...aj ked sa priznam, ze poslednych 15 kuskov som toho mala plne zuby, ale dala som to!
dokonca sme ani nic nezamrazili,
vsetko tak chutilo, ze sa do dalsich ranajok, kedy sme ich pripiekli...aj zjedlo :)
bika79 ~ 9. november 2014 - 4:42
In reply to dakujem :) by emko
Jaaaa sa uz na nich chystam, kolko ti asi cca kusov vyslo z celej davky? Nuz pravda, ta Masha na konci nema chybu :-)
emko ~ 9. november 2014 - 7:44
In reply to Nooo ja sa uz na nich chystam by bika79
55 kuskov, tak drzim palce ;)
Nelisa ~ 4. november 2014 - 11:40
parádny recept!! ozaj stačí variť len 7 minút?
emko ~ 4. november 2014 - 13:51
In reply to parádny recept!! ozaj stačí by Nelisa
ahoj..
no ja som robila dve varky, jedna varena 7 minut a boli ok, druha az 10 minut a bola trosinku viac rozvarenejsia a `nacucanejsia` vyvarom..
ono vsetko zalezi, aku velku gulocku masa sa ti podari urobit, pretoze hlavne to musi byt prevarene..
podla mna, var tych 7 minut, skus jeden kusokrozkrojit ochutnat a ak mas radsej poriadne nacucane, nechaj ich tam este...uvidis, podla instinktu :)
Tana ~ 1. november 2014 - 10:10
To video nemá chybu :-)
Super recept, výborne si to dochutila. Ďakujeme!