Pelmene

emko ~ 4. február 2024 - 12:22

Tak ako na väčšinu ľudových jedál, aj tu by sa hodila charakteristika: lacné, pracné, chutné a praktické. Pelmene sa považujú za národné jedlo východnej Európy a hlavne v Rusku sú veľmi obľúbené. Plnka z mletého mäsa sa zabalí v tenkom ceste do špecifického tvaru, ktorý nazývajú "chlebové uši". Veľa šťavnatej plnky zabezpečí delikátnu chuť. Na Sibíri sa pripravujú vždy vo väčšom množstve s tým, že časť sa zamrazí do zásoby. Ak chcete mať v mrazničke rýchlu pochúťku po ruke, určite ich skúste. A myslím, že nejedna zamestnaná mamina túto radu využije :)
Mleté mäso v plnke môžete použiť ľubovolný mix - hovädzie, bravčové, kuracie, teľacie. Pridáva sa cibuľa alebo cesnak, soľ, čierne korenie, prípadne nejaká bylinka (kôpor, saturejka, tymián).
Základná ruská verzia receptu sa podáva po uvarení len s maslom a kyslou smotanou. Tú popisujem aj v tomto recepte. V Mongolsku pelmene pripravujú v pare a v ázijských krajinách ich smažia a namáčajú do dipu zo sójovej omáčky.
Tak či onak, určite si k príprave pelmeňov zožente pomocníkov. Je to ako sa vraví "makačka" a celkom sa zapotíte. Ja mám šťastie, že môj syn, ktorý ma na pelmene upozornil, sa nevedel dočkať až bude pomáhať. Videl totiž, ako ich robí Máša a medveď a nimi sme sa aj inšpirovali. Video týchto profíkov s názornou ukážkou je na konci receptu :)

Rozpis je na asi 55 kúskov.

Suroviny
Cesto:
 
 
2
ks
100 - 150
ml
1/2
KL
1
KL
Plnka:
 
 
500
g
1
ks
1
KL plochá
Na varenie:
 
 
1
KL plochá
Pri podávaní:
 
 
 
 
Sezóna

Všetky suroviny na cesto spolu poriadne vymiešame. Nejde to ľahko, ale nevzdávajte sa a nepridávajte príliš veľa vody. Cesto má byť tvrdé! Za pár minút ho vypracujeme, až bude elastické. Zabalíme do sáčku alebo fólie a necháme odležať, kým pripravíme plnku.

Suroviny na plnku spolu dôkladne zamiešame v miske. Mäso, môžeme namixovať, bravčové a hovädzie. A je dobré pridať do mäsa asi deci vody, plnka je potom šťavnatejšia. Cibuľka stačí malá, veľmi na jemno nakrájaná. Bylinky nemusíme dávať, ale pekne plnku ovoňajú. Použijeme buď polievkovú lyžicu čerstvých, alebo kávovú lyžičku sušených.

Čas si dať variť vodu. Použijeme veľký hrniec a vložíme do vody bokový list, soľ a korenia.

Cesto rozvaľkáme čo najtenšie. Je to celkom prácička, ale budeme mať okrem výborného jedla aj krásne štíhle vytrénované ruky :) Vaľkáme zo stredu do všetkých strán, cesto vždy trochu podvihneme, aby sa nelepilo a znovu, od stredu do všetkých strán. Vykrojíme pohárom kruhy s priemerom 7 cm. Nakoniec odoberieme kávovou lyžičkou kúsok plnky, urobíme guľôčku a položíme na každý kruh cesta.

A ide sa tvarovať. Z plnky vytvoríme malé guľôčky a pokladáme ich na krúžky cesta. Len jemne spojíme okraje cesta okolo, pritlačíme a vytvoríme tvar polmesiaca. Cesto má časom tendenciu schnúť. Ak sa vám nedarí okraje prilepiť spolu, potom si namočte bruško prsta do vody a pôjde to ľahšie. Konce "polmesiaca" potom spojíme dokopy.

V tomto kroku je možnosť pelmene zamraziť. Len ich presunieme do mrazničky na papieri na pečenie, každý kúsok zvlášť. Po zamrazení, ich môžeme dať do sáčku a skladovať v mrazničke aj pár mesiacov.

Vytvarované pelmene hádžeme do vriacej vody. Už v prvej minútke ich jemne zamiešame vareškou, aby sa neprilepili na dno. Privedieme k varu a varíme asi 7 minút.

Pelmene scedíme, poriadne pomaslujeme, pridáme kyslú smotanu a môžeme podávať. Ak vám náhodou ostanú, na druhý deň ich pripečte na panvičke do chrumkava a sú z toho výborné rýchle raňajky.

A na záver spomínané inštruktážne video ako robí pelmene Máša a medveď :)

Komentáre

Jana2510 ~ 22. júl 2021 - 20:07

Super recept! Ak mate znamych na Ukrajine poproste ich aby vam doniesli tuto vychytavku. Brutalne to setri cas lepenia…34 pelmeni na jeden sup :)) robila som naraz z trojitej davky aj do mrazaku

akurat som zistila ze ked pelmeni nevarim hned ale necham v chladnicke hoc pod foliou cesto trochu zoschne a potom 7 min nestaci varit, boli velmi aldente :D … este to musim vychytat

1

Jana2510 ~ 27. august 2021 - 22:43

In reply to by emko

Ano je to pecka, sice mi trvalo kym som docielila spravnu hrubku cesta aby nebolo velmi hrube ani sa netrhalo sa a velkost gulicky aby sa plnka bola bohata ale “nevyliezala” von ked sa to spaja /mala som na druhy den svalovku aj na bruchu z toho valkania/ ale ked to clovek vychyta ide to ako po masle. Vyvalka sa jeden plat, da sa na formu, prejde jemne valcekom aby sa ukazali obrysy a vedelo sa kam ukladat masove gulicky potom sa to prekryje druhym platom a poriadne prevalka aby sa okraje spojili, potom sa povytlacaju pelmene z formy prstom a mozu sa zavarat/zmrazovat 34 ks na jeden sup to je game changer :)))

0

Katus_ka ~ 23. máj 2020 - 14:42

My ich doma papame tiez s kyslou smotanou ale v nej pretlaceny cesnak. Veela cesnaku :)

0

Natalia ~ 22. máj 2020 - 8:09

Wau, obdivujem Vás, že ste sa na to odhodlali! Rusi tomu to hovoria “lepiť pelmene”, dokonca si z toho robia srandu, aké pracné to je... ešte som ich neskúšala, ale keď budem robiť, určite váš recept skúsim!👌

0

bika79 ~ 5. november 2014 - 6:31

super receptik, vyzera lahko, najblizsie vyskusam ;-)

0

emko ~ 5. november 2014 - 6:40

In reply to by bika79

dakujem :)
no lahko..neni to tazke a je to celkom sranda...aj ked sa priznam, ze poslednych 15 kuskov som toho mala plne zuby, ale dala som to!
dokonca sme ani nic nezamrazili,
vsetko tak chutilo, ze sa do dalsich ranajok, kedy sme ich pripiekli...aj zjedlo :)

0

bika79 ~ 9. november 2014 - 4:42

In reply to by emko

Jaaaa sa uz na nich chystam, kolko ti asi cca kusov vyslo z celej davky? Nuz pravda, ta Masha na konci nema chybu :-)

0

Nelisa ~ 4. november 2014 - 11:40

parádny recept!! ozaj stačí variť len 7 minút?

0

emko ~ 4. november 2014 - 13:51

In reply to by Nelisa

ahoj..
no ja som robila dve varky, jedna varena 7 minut a boli ok, druha az 10 minut a bola trosinku viac rozvarenejsia a `nacucanejsia` vyvarom..
ono vsetko zalezi, aku velku gulocku masa sa ti podari urobit, pretoze hlavne to musi byt prevarene..
podla mna, var tych 7 minut, skus jeden kusokrozkrojit ochutnat a ak mas radsej poriadne nacucane, nechaj ich tam este...uvidis, podla instinktu :)

0

Tana ~ 1. november 2014 - 10:10

To video nemá chybu :-)
Super recept, výborne si to dochutila. Ďakujeme!

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj