- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Nepečený sviatočný dezert, ktorý sa podáva s čerstvo ušľahanou šľahačkou. Základ tvorí gaštanové pyré. K tomu orechy, rum, piškóty a čokoláda. Chutí bombovo, vyzerá luxusne :) Síce retro, ale stojí za to vyskúšať :)
Postup je jednoduchý. Hrozienka namočené v rume zmiešame s cukrom a pomletými vlašskými orechami. Zvlhčíme podľa potreby šľahačkovou smotanou. Piškóty nastrúhame, alebo pomelieme. Do misky pridáme gaštanové pyré. Podľa toho, ako je sladké samotné pyré, pridáme ešte prípadne cukor. Pridáme tiež mäkké maslo a všetko spolu spracujeme rukou na hustú hmotu. Zabalíme ju do fólie, vytvarujeme ovál a dáme stuhnúť do chladničky.
Ostrým nožíkom gaštanovú hmotu nakrájame a prstami vyformujeme piškóty - jazýčky. Poukladáme ich na mriežku, pod ktorou podložíme plech a prelejeme čokoládovou polevou. Čokoládové gaštanové jazýčky preložíme z mriežky na papier. Necháme čokoládu na jazýčkoch stuhnúť a uskladníme ich v chladničke. Stečenú čokoládu z plechu zoškrabeme stierkou a odložíme na ďalšie použitie.