Nepečený sviatočný dezert, ktorý sa podáva s čerstvo ušľahanou šľahačkou.

Gaštanové jazýčky

Postup je jednoduchý. Hrozienka namočené v rume zmiešame s cukrom a pomletými vlašskými orechami. Zvlhčíme podľa potreby šľahačkovou smotanou. Piškóty nastrúhame, alebo pomelieme. Do misky pridáme gaštanové pyré. Podľa toho, ako je sladké samotné pyré, pridáme ešte prípadne cukor. Pridáme tiež mäkké maslo a všetko spolu spracujeme rukou na hustú hmotu. Zabalíme ju do fólie, vytvarujeme ovál a dáme stuhnúť do chladničky.

Ostrým nožíkom gaštanovú hmotu nakrájame a prstami vyformujeme piškóty - jazýčky. Poukladáme ich na mriežku, pod ktorou podložíme plech a prelejeme čokoládovou polevou. Čokoládové gaštanové jazýčky preložíme z mriežky na papier. Necháme čokoládu na jazýčkoch stuhnúť a uskladníme ich v chladničke. Stečenú čokoládu z plechu zoškrabeme stierkou a odložíme na ďalšie použitie.

A tesne pred podávaním ušľaháme čerstvú šľahačku a nastriekame ju na jazýčky. Je to trvanlivý zákusok a môžete ho pripraviť už týždeň pred sviatkami.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa