Krupicový trhanec

emko ~ 31. august 2025 - 7:16

Tento múčnik je náš rodinný klenot, ktorý robila naša drahá teta Darinka. Volali sme ho na záhorí ŠMORN, zrejme podľa známeho "kaiserschmarrn" - cisársky trhanec. Je plný hrozienok, opražených mandľových lupienkov a vonia škoricou, maslom a vanilkou.

Trhanec má viac variácií. Pre väčšiu nadýchanosť môžete bielky vyšľahať. Dôležité je nechať zmes pred opečením odstáť, aby mala krupica čas nabobtnať. 

Tento šmorň je z detskej krupice. Podáva sa s detskou výživou, ovocným kompótom, alebo slivkovou omáčkou.

Suroviny
Cesto:
 
 
2
ks
100 - 150
ml
1
KL
 
štipka
 
štipka
Ostatné:
 
 
2
PL
1
PL

VIDEORECEPT:

https://youtube.com/shorts/kM4eIrqlXrM?feature=share

Do hrnčeka dáme krupicu, zalejeme ju mliekom, pridáme cukor, štipku soli a dve celé vajcia. Premiešame a krupicu v mlieku necháme aspoň 20 minút nabobtnať. Potom pridáme štipku sódy bicarbóny, alebo kypriaceho prášku a znovu zamiešame. Cesto by malo byť hustejšie ako na palacinky.

Na panvicu dáme ohriať lyžicu masla a nalejeme cesto. Keď sa začne cesto na okrajoch zaťahovať, nasypeme naň hrozienka. Necháme celkom zatiahnuť a na vrch nasypeme škoricový cukor a mandľové lupienky. Omeletu obrátime opekať z druhej strany. Cukor s mandľami skaramelizuje.

Lopatkou podvihneme okraj, pod omeletu vložíme druhú lyžicu masla a dopečieme. Potom vezmeme dve drevené varechy a upečené cesto natrháme na malé kúsky a tie ešte krátko opečieme. Ihneď preložíme na tanier a podávame posypané vanilkovým cukrom zmiešaným s cukrom práškovým. Samozrejme s jablkovým pyré, slivkobvou omáčkou, alebo ovocným kompótom.

Komentáre

honestka ~ 22. september 2014 - 12:05

Mozem len doporucit!
Nepoznala som pokial si ho neuviedla verejne a v nasej domacnosti pre mojho draheho ostal #1 hlavne ked sa jedna o RYCHLE sladke jedlo /okrem tych hrozienok, ktore nejdu v nicom iba ako samostatny smak/.
Inac presne takto -POCHUTKA- pre tych co maju radi sladke.
Aj ho volam "Darinkin trhanec" ako si ho nazvala a teda dakujem.
Pozdravujem. hugs.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj