Toto je recept 3 v 1. Králika v čiernej omáčke, zemiakové knedlíčky a perník na strúhanie. Klasický recept staročeskej kuchyne, ktorá je podľa mňa jedna z najchutnejších.

Základom tohto receptu sú domáce suroviny. Recept sa pripravuje z divokého poľného zajaca. Čierna omáčka má charakteristickú chuť a vôňu a je jednoducho úžasná. Verím, že si tento recept zamilujete :)

Králik na čierno

Najskôr očistíme zeleninu, nakrájame ju a zajaca osolíme a posypeme mletým čiernym korením. Ak máte králika staršieho, môžete ho prešpikovať slaninou. Ja som mala mladučké mäso, tak som slaninu dala len do základu. V hrnci na troške oleja, alebo masti orestujeme pokrájanú zeleninu. Za stáleho miešania restujeme, dokiaľ zelenina nezozlátne. Keď už je zelenina orestovaná, dáme ju v hrnci kúsok na okraje a do stredu nasypeme cukor, ktorý sa upáli na karamel. Premiešame a až teraz pridáme cibuľu so slaninou a koreniny. Opäť restujeme, dokým nebude cibuľa mäkká a slanina opečená.

Pridáme dve lyžice slivkového lekváru a aj ten spolu so zeleninou zarestujeme, aby omáčka vo finále mala peknú farbu. Takto tmavý základ je pripravený na vloženie králika. Stále je hrniec na ohni.

Mäso podlejeme vývarom a červeným vínom, pridáme dva hrubšie plátky citróna a zakryjeme pokrievkou. Králika udusíme na miernom ohni do mäkka. Mäso z omáčky vyberieme a omáčku prepasírujeme cez husté sito do druhého hrnca. Snažíme sa dostať zo základu čo najviac, omáčka bude potom fajne hustá.

Omáčku ohrejeme a podľa potreby zahustíme perníkom na strúhanie. Prevaríme a nakoniec zjemníme maslom. Mäso z králika vložíme nazad do omáčky.

Ako prílohu volíme zemiakové knedlíčky, ktoré pripravíme z troch uvarených zemiakov v šupkách, 6 lyžíc hrubej múky a trošky soli. Vytvarujeme valec, nakrájame ho a v dlaniach troška vytvoríme oválky. Tie hádžeme do vriacej osolenej vody a keď vyplávajú, ešte minútu povaríme a vyberieme.

Pre tých, čo nemáte možnosť kúpiť perník na strúhanie, tu je rýchly recept na jeho domácu prípravu: V miske vymiešame jedno vajce, 6 lyžíc hladkej múky, tri lyžice mletého cukru, jednu lyžicu kakaa, 5 lyžíc oleja a pol malej lyžice prášku do perníka. Prelejeme do vymastenej a múkou vysypanej zapekacej misky a upečieme na 180 stupňov asi 20 minút.

Dobrú chuť!

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil pečivko
~ 08.02.2014 - 15:33
Niečo podobné robievam aj ja, RCP mám z časopisu Dobré jedlo spred pár rokov... Vždy, keď nám dedko pošle zajka, nesmie chýbať a zjeme ho s rodinkou na posedenie :)
Zobraziť profil Zuzliak
~ 10.02.2014 - 18:11
Mliaaam, zajko :-)
Zobraziť profil veronika353
~ 10.02.2014 - 18:47
Vypadá to fantasticky,chováme doma králíky,máme ještě asi 8 v mrazáku,tak určitě vyzkouším tento recept:-)
Zobraziť profil serpico
~ 18.04.2014 - 07:57
...nenašiel som jahňa...tak dávam do králik... má 10,5... jahniatko...a nastala dilema...ako naň (aj so svokrovcovi budeme túto jedinečnosť papať (pochválil som sa...no čo už, keď ma pani serpicová narcisom zovie) ... všetkým, a hlavne "gazdom" tejto fantastickej stránky, krásnu Veľkú noc, pohodu a pokoj praje z čarokrásnej Banskej Štiavnice serpico svorka !
Zobraziť profil serpico
~ 22.04.2014 - 10:34
...a takto sme to, jednoducho, aj s plnkou, tieto sviatky robili (pred dopečením bez "klobúka" ) ...a konečne aj nejaký recepis by som mal (sľúbil som a sľuby sa musia ! )...ale asi, teda určite, začnem hubovým )
Zobraziť profil domisacek.domi
~ 13.07.2014 - 13:35
Dnes jsem dělala k obědu jen s vařeným bramborem. Bylo to moc dobré, tak jako všechny vaše recepty! :) Omáčka mi připomínala svíčkovou, ale byla ještě o něco lepší :)
Zobraziť profil SergejNR
~ 13.03.2015 - 14:50
Dnes som to skúšal super recept ;) akurát som tam dal troch viac citronu :D
Zobraziť profil emko
~ 13.03.2015 - 15:07
krasna fotka, vdaka :)
Zobraziť profil winkypinky
~ 29.09.2019 - 20:06
Velmi nam chutilo, pernik som nerobila, ale namiesto toho som dala trosku pernikoveho korenia priamo do omacky.
Zobraziť profil emko
~ 30.09.2019 - 10:16
Ahoj, to som veľmi rada, ďakujem :) Toto jedlo milujem, hlavne ta omáčka ach :))