- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Chrumkavé vianočné koláčiky z orechov. Recept je bez múky, aj na podsýpanie pracovnej plochy použijeme práškový cukor. Po upečení ich uskladňujeme v igelitovom sáčku, kde vložíme kúsok chlebíka, alebo jabĺčka, aby tyčinky nestvrdli.
Polevu - glazúru pripravíme tak, že cukor s bielkom a šťavou s citróna vymiešame poriadne, až je poleva lesklá a hustá. Túto polevu mokrým nožom rozotrieme na cesto, nie celkom ku krajom. Mokrým nožom pokrájame tyčinky asi pol centimetra široké a dlhé. Tyčinky podoberáme príborovým nožíkom a ukladáme na papier na plech.
Vložíme do rúry a sušíme na 130 stupňov, dokiaľ glazúra nestvrdne, asi 20 minút. To vyskúšame prstom. Ak je tvrdá, plech vyberieme. Po upečení štangličky necháme na plechu voľne vychladnúť. Aj keď sú mäkké, chladnutím stvrdnú.
Komentáre
luculla ~ 20. august 2019 - 3:06
Moja stará mama (nar.1899) pekávala tieto štangličky na vianoce.
1) Tu je chyba v údajoch: "Mokrým nožom pokrájame tyčinky asi pol centimetra široké a dlhé". To asi nie 5mm x 5mm.
2) Tyčinky-štangličky na obrázku boli pravdepodobne po jednom glazúrované a nie podla receptu, alebo krájané ešte pred stuhnutím glazúry a táto potom stiekla. Tie pomazané štangličky (aj jedna zlomená) vyzerajú akoby odfackané - škoda.
3) @Eevapa: toto nie je záhorácky, ale staroprešporácky recept (štangličky, po nemecko-rakúsky Stangerl). Až neskôr sa dostali z Prešporku na Záhorie.
emko ~ 20. august 2019 - 4:25
In reply to Moja stará mama (nar.1899) by luculla
Vďaka za koment :)
Simendly ~ 12. december 2016 - 10:37
Sú výborné, skvelý recept, ktorý sa u nás stane stálicou... Ďakujem
Evvie ~ 10. december 2015 - 13:43
robievame ich doma, pripájam rady od našej starkej - poleva by mala byť taká hustá, že drží na lyžičke a my polevu nenatierame, ale vykrajujeme iba paličky z cesta a polevu na ne potom nanášame zdobiacim vrecúškom - sú úhľadnejšie
Tana ~ 10. december 2015 - 6:48
In reply to robievame ich doma, pripájam by Evvie
Ďakujem tebe aj starkej za vylepšenie receptu :-)
Simendly ~ 12. december 2016 - 10:39
In reply to robievame ich doma, pripájam by Evvie
Aj ja som to tak urobila, lebo som si nevšimla v recepte, že sa to pečie už s polevou :-)
Žirafka ~ 22. december 2014 - 2:13
Babičkovské recepty jsou stejně nejlepší :-) Hádám,že máte Táničko váleček na těsto ještě po babičce :-) .......mám téměř stejný po prababičce a moc si ho cením :-)
Tana ~ 22. december 2014 - 2:28
In reply to Babičkovské recepty jsou by Žirafka
Ja ho mám od maminky :-) mala dva a jeden som znárodnila
Žirafka ~ 22. december 2014 - 2:41
In reply to Ja ho mám od maminky :-) mala by Tana
Hned jsem poznala,že váleček má nějakou historii :-) :-) Já mám doma po prababičce ještě formu na bábovku a pár drobností ... jsou pro mě vším :-)
kofola8520 ~ 21. december 2014 - 11:04
Prosím Vás, a ako sa suší? Normálne zapnúť trúbu na tých 130°C? :)
Tana ~ 21. december 2014 - 11:20
In reply to Prosím Vás, a ako sa suší? by kofola8520
Zapni rúru, rozohrej ju na 130, vlož plech a keď začne poleva ružovieť, plech vyber a nechaj ich vychladnúť. Potom ich zlúpni z papiera, až budú studené.
kofola8520 ~ 21. december 2014 - 13:20
In reply to Zapni rúru, rozohrej ju na by Tana
Ďakujeeeem. A mám nechať stále zapnutú trúbu na tých 130°C? Joj, ešte som nikdy nesušila, tak neviem. :(
Tana ~ 21. december 2014 - 4:03
In reply to Ďakujeeeem. A mám nechať by kofola8520
Neviem koľko toho robíš, ak máš dva plechy, rúru nevypínaj, len vymeň plechy.
Evča ~ 17. december 2014 - 12:42
Tani, dnes som ich piekla... su uzasne, s dzemom som ich este nerobila, ale podarili sa skvele, dik za receptik..prajem krasne sviatky
Tana ~ 18. december 2014 - 4:00
In reply to Tani, dnes som ich piekla... by Evča
Ja sa na ne tento rok len chystám, aj tebe pekné sviatky :-)
lubozka ~ 11. december 2014 - 7:54
Cau Tani, spominam na orechove stanglicky (tak ich vedia pomenovat iba v istych dedinach na zahori :)) od mojej starenky. Neviem aky pouzivala recept, ja som ich milovala, skusim tento tvoj bez muky.
Tana ~ 11. december 2014 - 8:31
In reply to Cau Tani, spominam na by lubozka
Vyskúšaj a daj mi vedieť. Tieto sú super, robila som aj tie s múkou, ale niekedy sa mi roztiekli, tak som verná týmto.
Eevapa ~ 12. december 2014 - 12:11
In reply to Vyskúšaj a daj mi vedieť. by Tana
Je recept aj s múkou? To som netušila,,,Neviem ako hrubé majú byť,,,moje su asi tenké a preto stvrdnú,,,asi je to ako s medovníčkami,,čim tenšie tým tvrdšie, idem ich upiecť a uvidím aké budú
Dedika ~ 22. september 2014 - 3:19
chcem sa opytat ako neskusená pekárka aky je to ten pikantný dzem ? Dakujem
Tana ~ 22. september 2014 - 4:48
In reply to chcem sa opytat ako neskusená by Dedika
Pikantný džem je napríklad džem ríbezľový. Myslí sa tým džem z kyslejšieho ovocia.
Eevapa ~ 8. december 2013 - 5:06
Zase jedna záhorácka delikatesa z čias našich babičiek.Našla som recept a skusila som. Manžel len šepol sú jedlé ale starenka piekla lepšie :-D nuž,mlsní chlapi si pamataju čo je dobre.
Tana ~ 8. december 2013 - 5:49
In reply to Zase jedna záhorácka by Eevapa
No naše starenky boli určite lepšie gazdinky ako my... o tom niet pochýb :-)
Klaudia968 ~ 8. december 2013 - 2:25
Táni, ďakujem za recept pamätám si ho z detstva, od babky , ale recept sa niekde zapatrošil, takže si ma potešila. Po rokoch ho spravím, podľa tvojho receptu. Už sa mi slinky zbiehajú.
Tana ~ 8. december 2013 - 2:38
In reply to Táni, ďakujem za recept by Klaudia968
No super, to som rada... nech sa darí pri pečení :-)
senky ~ 8. december 2013 - 13:26
Jééé, Táni, Ty jsi zlatečko :-), zrovna dnes ráno jsem je hledala !!
Tana ~ 8. december 2013 - 13:47
In reply to Jééé, Táni, Ty jsi zlatečko : by senky
:-) čítam ti myšlienky :-)