Tvarohové šúľance

emko ~ 13. apríl 2021 - 4:21

Tvarohové cesto je veľmi jednoduché a chutné, ak sa pripraví s detskou krupicou.
Jedlo je to lacné, nie príliš pracné a pre deti sú tvarohové šúľance veľkou pochúťkou.
Z jednej kocky tvarohu pripravíme 4 porcie a za pol hodiny sú šúľance hotové.

Suroviny
250
g
1
ks
1
šálka
 
štipka
Ostatné:
 
 
1
šálka
1/2
šálky
1/2
šálky

Cesto pripravíme tak, že do misky dáme tvaroh (tučný), pridáme celé vajce a postupne podľa potreby prisýpame detskú krupicu. Ochutíme štipkou soli a spracujeme nelepivé cesto. Tvaroh je dobré mať vychladený, spracovaním sa síce ohreje, ale než zovrie voda, je dobré ho vložiť na chvíľu do chladničky.

Vody na obváranie dáme variť väčšie množstvo, aspoň tri litre a osolíme ju lyžicou soli. Cesto rozdelíme na dve polovice a vytvarujeme dva valce, ktoré nakrájame na asi centimetrové kúsky.

V dlaniach, alebo na podložke vytvarujeme šúľance, ktoré vložíme do vriacej vody.

Keď vyplávajú na povrch, asi tri minúty varíme, aby sa krupica prevarila aj v strede a uvarené scedíme a prepláchneme teplou vodou.

Keď sa šúľance varia, na panvici na sucho opečieme strúhanku z rožkov. Keď začne odspodu hnednúť, miešame vareškou.

Prisypeme cukor (jemný kryštál, alebo trstinový) a spolu so strúhankou opekáme do zlatohneda.

Strúhanku odstavíme a na panvicu do nej vložíme scedené prepláchnuté tvarohové šúľance.

Všetky šúľance poobaľujeme v strúhanke.

Dáme na taniere a polejeme rozpusteným maslom.

Dobrú chuť :-)

Komentáre

Ella Maria ~ 3. júl 2021 - 19:31

Strúhanku robím podľa mojej babky nasledovne:  na panvicu dám maslo žiadny margarín , na miernom ohni pomaly roztápam a pridám strúhanku a za stáleho miešania pražím do zlatisto-hnedej - kto ako má rád. Do opraženej ešte teplej pridám pr. cukor a škoricový cukor.  Hotové sa môžu podávať aj so slivkovým , alebo iným  kompotom . 

1

didi ~ 21. február 2018 - 8:44

Ja som ich robila ale boli dosť tvrdé.....neviete kde som mohla urobiť chybu?....žeby som dala viac krupice?

0

emko ~ 21. február 2018 - 11:36

In reply to by didi

Veľmi záleží od kvality tvarohu. Radšej pridávaj krupicu postupne. Ja si ich osobne robím rada tak, že ledva držia pokope. Nie sú až tak úhľadné, ale sú extra mäkkučké :)

0

emko ~ 24. február 2018 - 11:35

In reply to by didi

Na aký narazím, nemám len jednu značku. Ale určite vždy skontroloujem "tekutosť" tvarohu a čo najviac vody z neho zlejem, aby nebolo treba pridávať veľa krupice...

0

L-ubka ~ 25. júl 2015 - 12:10

Sulance boli výborne, ďakujem za recept,zaradíme medzi naše obľúbené.Pekný víkend prajem.

0

L-ubka ~ 23. júl 2015 - 7:25

Zajtra u nás na obed.Ďakujem za recept:-). Tvarohové som ešte nerobila a aj strúhanku týmto spôsobom urobím.Pekný deň:-)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj