Rožky, alebo rohlíky ževraj kedysi dávno začali piecť viedenskí pekári po tom, čo ubránili Viedeň pred Turkami. Práve preto mali rohlíky tvar polmesiaca.

Tieto pivné rohlíky sú krásne chrumkavé na rozdiel od gumákov, ktoré niekedy nájdeme v obchode.

Pivné rožky sú už na prvý pohľad rozdielne od klasických. Sú štíhlejšie, prepečenejšie a preto sa dajú jesť aj samotné. Hodia sa hlavne k pokrmom ako sú utopence, párky, klobásy, olomoucké syrečky, nakladaný hermelím, či tlačenka.

Väčšinou sa pred pečením sypú hrubozrnnou soľou a kmínom. Ja som ich pred vložením do rúry potrela mliekom, posypala soľou a rascou.

Pivné rožky

Suroviny

Na prípravu cesta môžeme použiť pekárničku od prípravy až po vykysnutie. Droždia sa veľa nedáva, lebo pivo podporuje kvasenie cesta. Ak by ste mali cesto husté, pridajte teplú vodu.

Po vykysnutí cesto rozdelíme na 12 častí a každú vygúľame na guľku. Cesto sa nelepí, netreba podsypávať múkou. Každú guľku cesta na tenko rozvaľkáme, ale nie až do konca. Od tej hrubšej časti zvinieme cesto a ručne (ako hada) vygúľame celkom na tenko.

Rohlíky uložíme zahnuté na plechy a necháme skoro hodinu podkysnúť. Rúru predohrejeme na 220 stupňov. Pred pečením ich potrieme osoleným mliekom.

Vložíme ich do rúry, ihneď znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme do chrumkava asi 20 minút. Po upečení treba pivné rožky ihneď preložiť na mriežku, aby sa odparili aj zo spodu a ostali chrumkavé.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Renča
~ 28.07.2017 - 20:24

Když nemám pekárnu,tak mám ohřát pivo a zadělat kvásek?

Zobraziť profil emko
~ 31.07.2017 - 14:14

Presne tak :)

Zobraziť profil pemasinika
~ 13.03.2018 - 21:12

Práve dopečené a už pomaly aj zjedené :). Ďakujem za vynikajúci recept.