- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Vianoce sú neodmysliteľne späté aj s tradičnou kapustnicou. U nás doma sa takto varila celé roky. Kapustnice sa vždy varilo viac, aby vydržala od Vianoc aspoň do Silvestra. Mali sme ju v chladničke a len sa postupne odoberalo, keď prišla chuť. A najlepšie boli posledné porcie kapustnice. Pretože, čím je kapustnica uležanejšia, tým je lepšia.
Klobásy a údené vyberieme, pridáme zemiaky pokrájané na kocky, sušené hríby a varíme, kým zemiaky nezmäknú. Údené mäso a klobásy nakrájame na kocky a vložíme naspäť do hrnca. Premiešame a dochutíme roztlačeným cesnakom, poprípade dochutíme podľa seba. Vždy záleží od chuti klobásy, slanosti údeného a kyslosti kapusty.
Celkom na koniec môžeme pridať aj sušené slivky. Kapustnicu nezahusťujeme múkou! Ak máte radi, dajte do taniera lyžicu kyslej smotany :-)
Komentáre
Andřzej Sejo Strečok ~ 22. december 2022 - 18:49
Zdravim kolko je to cca litrov chcem varit podla vasho receptu v kotliku🙂
ViliamS.74 ~ 23. december 2020 - 12:45
práve robím :)
Podľa rady mojich predkov zemiaky varím zvlášť a až takmer hotové zamiešam do kapusty... nie sú "gumenné"
Jana Michalickova ~ 30. december 2018 - 5:01
Skvostná kapustnica. Tieto Vianoce som ju, takto na staré kolená, varila prvý krát. Na vaše recepty sa môžem spoľahnúť :)
emko ~ 2. január 2019 - 5:59
In reply to Skvostná kapustnica. Tieto by Jana Michalickova
Ďakujem zltíčko, dúfam, že sa darí vo fotografovaní :)
Sjuzin ~ 28. december 2016 - 13:02
Mam otazku - jeste nikdy jsem kapustnicu nevarila, opravdu vydrzi tak dlouho? Nestalo se vam, ze by se zkazila? Dekuji moc za odpoved.
helca103 ~ 28. december 2016 - 2:53
In reply to Mam otazku - jeste nikdy jsem by Sjuzin
Za seba môžem napísať len toľko: Varím kapustnicu podobne už viac ako 35 rokov a ešte sa mi nepokazila. Čím viac sa ohrieva tým je lepšia :-)
emko ~ 29. december 2016 - 6:10
In reply to Za seba môžem napísať len by helca103
Presne tak, za pár dní sa inak aj tak vždy zje :)
Jedine si dávam pozor, vždy odobrať do čistej misky a zohriať a nenatrúsiť chlieb do kotla s kapustnicou, aby nekvasilo.. Potom vydrží, kým sa zje :!
lenka_l ~ 29. jún 2016 - 4:56
Dobrý deň, pre koľko porcií je tento recept? Potrebovala by som navariť pre 25 ludi a vôbec nemám odhad. Ďakujem!
emko ~ 30. jún 2016 - 12:46
In reply to Dobrý deň, pre koľko porcií by lenka_l
Ahoj, rozpis receptu je na 10 porcií :)
Veľa zdaru pri varení, 25 ľudí, to už znie ako slušná párty :)
Izu ~ 16. november 2013 - 11:25
Mám dotaz,pokud bych do kapustnice dala smetanu,pokazím tím chuť ? Je lepší nechat ji takto ?
Tana ~ 16. november 2013 - 11:35
In reply to Mám dotaz,pokud bych do by Izu
Je lepšie ju nechať takto, v chladničke vydrží dlho a zo dňa na deň bude lepšia...chute sa preležia. Smotanu (zakysanou) môžeš dať pri servírovaní do taniera a zamiešať.