Dusené zemiaky

emko ~ 20. október 2024 - 9:57

Pre mňa sú tieto dusené zemiaky taká echt slovenská záležitosť. Niekto ich volá aj "dunstované zemiaky". Úplne jednoduché jedlo, ktoré je správnou technikou pripravené. A len pár našimi typickými surovinami dochutené. Zemiakom velí bravčová masť, cibuľa, rasca a mletá sladká paprika. 

U nás v rodine boli takto dusené zemiaky jedna z najobľúbenejších príloh. Robievala ich kedysi dávno moja babka. A moja mama ich pred výplatou dokonca podávala ako hlavné jedlo s uhorkovým šalátom a tatarkou :)

 

Suroviny

Je to celkom jednoduché. Treba mať iba hrniec s pokrievkou, ktorá dobre tesní, aby neunikala zbytočne para a zemiaky sa nepripaľovali. Množstvo papriky si prispôsobíme podľa seba. Či už dáme papriky viac a zemiaky budú červenejšie, alebo pridáme pálivú a budú pikantnejšie.

Najskôr na hrubo nakrájanú cibuľu opečieme na masti. 

Zemiaky očistíme a nakrájame na hranolky. Prepláchneme ich vodou, vysušíme a pridáme do hrnca k cibuli.

Podľa chuti osolíme. Pridáme papriku a rascu. Komu nevadí cesnak, môže pridať pre chuť tiež.

Za stáleho miešania zemiaky krátko opečieme, aby sa obalili paprikou, soľou a rascou. Potom znížime teplotu a hrniec zakryjeme.

Pomaly na slabšom ohni pod pokrievkou dusíme. Počas dusenia asi dvakrát po desiatich minútach premiešame, ale vodou vôbec nepodlievame! Zemiaky sa pri dusení sparia a pustia si dosť vlastnej tekutiny. Keď sa už pri miešaní začnú niektoré zemiaky lámať, kúsok ochutnáme, či nie sú ešte surové.

Na dne hrnca sa občas trošku pripečú, čo vôbec nevadí. Zemiaky odstavíme z plameňa a zakryté necháme ešte chvíľku dopariť. Práve vtedy sa odo dna odlepí prípadná prichytená cibuľka, ktorá nám na zemiakoch urobí tú skvelú chuť. Dobrú chuť! :)

Komentáre

Iwua ~ 9. január 2021 - 13:58

A aké zemiaky sú na tento recept najlepšie? Ďakujem

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj