S bratislavským plieckom ste sa možno stretli v závodnej jedálni, no možno nechutilo. Lebo rozvarená zelenina v zrazenej smotanovej omáčke, podávaná s polepenými kolienkami nie je nič moc.

Keď si ale bratislavské pliecko pripravíte doma, s výbornou omáčkou, dobre dochutenou, s mäkučkým mäskom a kvalitnou cestovinou, tak je to ono. Ak použijete kvalitné suroviny, dodržíte technologický postup, nemôžete nič pokaziť a bude to dobrota.

Bratislavské pliecko

Suroviny

Bravčové pliecko v celku umyjeme, osušíme a nasolíme. Na rozohriatom tuku osmažíme nasekanú cibuľu a na nej osmažíme kus mäsa v celku. Mäso obraciame, aby sa opieklo a zatiahlo zo všetkých strán. Do výpeku pridáme rajčinový pretlak, podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou za občasného podlievania do mäkka. Mäkké mäso vyberieme a nakrájame na porcie.

Mrkvu očistíme a nakrájame na rezančeky, vložíme zvlášť do druhého hrnca. Pridáme pokrájané sladko-kyslé sterilizované uhorky a hrášok. Podlejeme troškou vody a pomaly dusíme do polomäkka, aby nebola mrkva rozvarená. Omáčku (bez zeleniny) zahustíme múkou rozmiešanou v mlieku. Pomaly povaríme aspoň 20 minút. Potom omáčku prepasírujeme (precedíme) do druhého hrnca, zjemníme smotanou a pridáme udusenú zeleninu. Prevaríme už len 5 minút za stáleho miešania. Chuť vylepšíme citrónovou šťavou.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil janula
~ 27.09.2013 - 07:55

ked som sa rozhodla uvariť tento recept, neobišlo sa to bez rečí mojej mamy a otca, že to teda nebude bohvieaký obed, ved oni to poznajú ešte z čias návštev ich závodnej kuchyne a teda to sa moc nenajedli. Ale ked už bolo naložené na tanieroch, tie sa
vyprázdnili tak rýchlo, že som nervózne čumela do hrnca, či mi vôbec zostane niečo
trošku na druhý deň do práce. Ďakujeme za super recept.....

Zobraziť profil Archaa
~ 04.03.2014 - 15:16

Ja som mäso nepiekla v celku, ale zapracovala som ho do omáčky nakrájanú na kocky. Výborné!