Hrachová kaša

emko ~ 18. marec 2020 - 12:39

K tradičným pokrmom českej a slovenskej kuchyne neodmysliteľne patrí aj hrachová kaša. Obyčajne sa podáva s vareným údeným mäsom, alebo opečeným iným druhom údeniny, ako sú klobásy, špekáčky alebo párky. Na vrch hrachovej kaše sa dá osmažená cibuľka a zajedá sa krajcom čerstvého chleba.

Suchý polený lúpaný hrach poriadne prepláchneme vodou a necháme ho pár hodín namočiť vo vode. Najlepšie cez noc, je potom rýchlejšie uvarený. Potom hrach v čistej vode privedieme pomaly k varu a uvaríme do mäkka spolu s bobkovým listom.

Vyberieme bobkový list a uvarený hrach rozmixujeme ponorným mixérom.

Vo väčšom hrnci na masti usmažíme múku a pripravíme zásmažku, do ktorej po odstavení z plameňa pridáme so soľou rozotretý cenak. Zalejeme trochou vody, premiešame a poriadne prevaríme.

Potom do hrnca pridáme rozmixovaný hrach. Podľa potreby dosolíme, ochutíme korením a majoránkou. Spolu ešte krátko prevaríme. Hotovú hrachovú kašu po odstavení zjemníme maslom.

Komentáre

orinka ~ 13. február 2014 - 3:56

Hrachovou kaši milujeme! Jen po namočení vodu slévám, protože v nové není tolik dýmotvorných:) látek. Já vařím bez bobkového listu, ke konci dávám utřený česnek a sůl. Přiznám se, že nedávám ani zásmažku, když se to pomixuje, není třeba. Omastí se to cibulkou na sádle. Ani uzeninu nemusíme mít, stačí volské oko. Je to výborné zimní jídlo.

0

Zuzi ~ 14. september 2015 - 12:59

Môj otec to volá "Jánošíkov šmyk" :-)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj