Hrachová kaša

K tradičným pokrmom českej a slovenskej kuchyne neodmysliteľne patrí aj hrachová kaša. Obyčajne sa podáva s vareným údeným mäsom, alebo opečeným iným druhom údeniny, ako sú klobásy, špekáčky alebo párky. Na vrch hrachovej kaše sa dá osmažená cibuľka a zajedá sa krajcom čerstvého chleba.
500 |
g | hrach suchý |
2 |
PL | masť bravčová |
1 |
PL | múka hladká |
1 |
PL | maslo |
cesnak | ||
majoránka sušená | ||
korenie čierne mleté | ||
list bobkový | ||
soľ |
Suchý polený lúpaný hrach poriadne prepláchneme vodou a necháme ho pár hodín namočiť vo vode. Najlepšie cez noc, je potom rýchlejšie uvarený. Potom hrach v čistej vode privedieme pomaly k varu a uvaríme do mäkka spolu s bobkovým listom.
Vyberieme bobkový list a uvarený hrach rozmixujeme ponorným mixérom.
Vo väčšom hrnci na masti usmažíme múku a pripravíme zásmažku, do ktorej po odstavení z plameňa pridáme so soľou rozotretý cenak. Zalejeme trochou vody, premiešame a poriadne prevaríme.
Potom do hrnca pridáme rozmixovaný hrach. Podľa potreby dosolíme, ochutíme korením a majoránkou. Spolu ešte krátko prevaríme. Hotovú hrachovú kašu po odstavení zjemníme maslom.
Komentáre
Babetta
17.09.2013 - 17:37
womAnka
26.11.2013 - 16:23
orinka
13.02.2014 - 14:56
Zuzi
14.09.2015 - 10:59
emko
14.09.2015 - 11:13
Táňa
14.09.2015 - 12:15