Hrachová kaša

emko ~ 16. január 2024 - 12:39

K tradičným pokrmom českej a slovenskej kuchyne neodmysliteľne patrí aj hrachová kaša. Obyčajne sa podáva s vareným údeným mäsom, alebo opečeným iným druhom údeniny, ako sú klobásy, špekáčky alebo párky. Na vrch hrachovej kaše sa dá osmažená cibuľka a zajedá sa krajcom čerstvého chleba.

Suroviny

Suchý polený lúpaný hrach poriadne prepláchneme vodou a necháme ho pár hodín namočiť vo vode. Najlepšie cez noc, je potom rýchlejšie uvarený. Potom hrach v čistej vode (asi jeden liter) privedieme pomaly k varu a uvaríme do mäkka spolu s bobkovým listom. Počas varu sa tvorí pena, ktorú môžeme pre lepšiu chuť kaše odobrať. 

Až teraz osolíme, vyberieme bobkový list a uvarený hrach rozmixujeme ponorným mixérom.

Vo väčšom hrnci na masti usmažíme múku a pripravíme zásmažku, do ktorej po odstavení z plameňa pridáme so soľou rozotretý cenak. Zalejeme trochou vody, alebo vývaru, premiešame a poriadne prevaríme. Potom do hrnca pridáme rozmixovaný hrach.

 

Podľa potreby dosolíme, ochutíme korením a majoránkou. Spolu ešte krátko prevaríme. Hotovú hrachovú kašu po odstavení zjemníme maslom. Podávame s opečenou cibuľou a údeným, alebo vajíčkom.

Komentáre

ivkaa ~ 21. február 2024 - 4:16

V ktorej faze sa pridava cesnak? V surovinach ho vidim, no v postupe uz nie. Dakujem :)

0

Zuzi ~ 14. september 2015 - 12:59

Môj otec to volá "Jánošíkov šmyk" :-)

0

orinka ~ 13. február 2014 - 3:56

Hrachovou kaši milujeme! Jen po namočení vodu slévám, protože v nové není tolik dýmotvorných:) látek. Já vařím bez bobkového listu, ke konci dávám utřený česnek a sůl. Přiznám se, že nedávám ani zásmažku, když se to pomixuje, není třeba. Omastí se to cibulkou na sádle. Ani uzeninu nemusíme mít, stačí volské oko. Je to výborné zimní jídlo.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj