Rožky a žemle

emko ~ 10. november 2017 - 4:45

Naše klasické rožky a žemle poznáme z obchodov každý už od útleho detstva. Ako batoľatá sme si na nich brúsili prvé zúbky a do školy nám ich maminky plnili na desiatu.
Mať recept na toto zdanlivo "obyčajné" pečivko určite príde vhod. Pretože rozvoňať doma kuchyňu domácimi, poctivými rožkami a žemličkami, sa dá ľahko a rýchlo :)

Suroviny
1000
g
300
ml
300
ml
100
ml
1
PL
1
KL
Na potretie:
 
 
1
ks
Sezóna

Najprv si pripravíme kvások. Vymiešame droždie s cukrom na kašičku a necháme na teplom mieste asi 10 minút vykysnúť (napríklad v rúre vyhriatej na 35 stupňov).

V mise zmiešame múku so soľou, do ktorej pridáme kvások, olej a vlažné mlieko s vodou. Vypracujeme cesto, ktoré necháme zakryté asi hodinu kysnúť.

Cesto rozdelíme na 32 častí, ktoré spracujeme na guľky. Tie necháme ešte asi 20 minút podkysnúť.

Polovicu guliek necháme ďalej kysnúť, to budú žemle. Druhú polovicu spracujeme na rožky. Vyvaľkáme guľku do dvoch tretín, aby koniec ostal tučnejší. Cesto zavinieme do tvaru rožka a dlaňou ešte rozvaľkáme, aby rožok držal tvar.

Rožky aj žemle poukladáme na plech a necháme ešte 15 až 30 minút kysnúť. Zatiaľ si rozohrejeme rúru na 220 stupňov.

Pred vložením do rúry potrieme každý kúsok rozšľahaným vajíčkom. Môžeme posypať semienkami, alebo rascou. Pečiem na 220 stupňov asi 15 minút.

Komentáre

svetlany40 ~ 30. september 2014 - 14:43

In reply to by bika79

presne viem , o com hovoris...ja zijem v USA chvilu a zohnat ,,normalne,, pecivko je problem , preto tu bruzdam a hladam recept , zajtra idem na to , juuuuj uz sa tesim. Tebe sa vydarili nadherne , mas ich ako podla sablony .....

0

kupecova ~ 17. jún 2014 - 8:35

Ahoj,Tani ,mohla by si mi poradit,ako pridat na tvoj blog fotky,co urobim z Tvojich receptov?????Moje deti nikdy nemaju cas,tak sa pytam ci mas s tym neake skusenosti,ak nie,nevadi....dnes peciem zase rozky podla Tvojho receptu a chcela by som sa ti pochvalit.....

0

kupecova ~ 18. jún 2014 - 5:41

In reply to by Tana

ano,presne som tak postupovala,uz aj vnuka som zavolala,preco mi to nechce ulozit z pocitaca,teda odoslat na tvoj blog....fotka sa mi tu ukaze vsetko a ked dam odoslat,tak ukaze sa taky dlhy ramcek,ze nahrava a po stvrtinke mi to zmizne a neulozi tu fotku....Takze vnuk mi slubil,ze sa na to este zajtra pozrie a skusi mi to odoslat.....u nas sa uz stalo pecenie tych rozkov tradicia,kazdy den musim piect pre moje vnucata,tak sa drz Tanicka a este raz dakujem.Pekny podvecer......

0

xado ~ 18. jún 2014 - 7:06

In reply to by kupecova

Pravdepodobne skusate nahravat fotku vacsiu ako 2MB - tak je nastaveny horny limit pre velkost nahravanej fotky. Bude teda potrebne najprv fotku zmensit u seba v pocitaci a az nasledne skusit nahrat. Uznavam ze by bolo krajsie, ak by sa zobrazilo spravne upozornenie. Ak bude chvilku cas tak to zapracujem :)

0

Žirafka ~ 30. január 2014 - 12:25

Rohlíčky jsou krásnější a 100% chutnější,než z obchodu :-) :-) Moc se Vám povedly :-)

0

Palusova.Ivana ~ 14. október 2013 - 6:12

Ahoj,dnes som prvý krát robila rožky,podľa Vášho receptu sa pekne vydarili,ďakujem za výborný recept :-)

0

koudelinka ~ 19. september 2013 - 4:43

Jako vždy výborný recept.Zkouška z poloviční dávky a jen se po rohlíčkách a žemlích zaprášilo.Dnes musím udělat nové.

0

maťa ~ 16. jún 2013 - 9:43

tie sú nádherné...:-)vyksúšam tento receptík

0

masala ~ 8. jún 2013 - 6:17

Recept mam niekolkokrat overeny. Vyborne pecivo.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj