Kakaové maslo

emko ~ 28. október 2013 - 1:00

Dlho ma lákalo ochutnať a skúsiť v kuchyni kakaové maslo. Až prišiel ten deň a ja som si ho hneď zamilovala.

Čo to je?

Kakaové maslo je tuhý, jemne žltý rastlinný tuk. Vzniká lisovaním rozdrvených nepražených kakaových bôbov.

Charakteristika

Je ľahko rozpustné a dobre stráviteľné. Je tiež odolné voči vysokým teplotám (okolo 200 stupňov). Neobsahuje cholesterol a má menej tukov a kalórií než bežne používané kuchynské oleje. Pokrmom dodáva čistú chuť. Netreba sa obáváť, že prebije chuť alebo vôňu potravín s ktorými ho použijeme. Naopak, potraviny vyniknú sami o sebe. Kakaové maslo je veľmi stabilné vďaka antioxidantom a má dlhú trvanlivosť.

Kde ho použiť?

Je výborné na smaženie, rýchle opekanie aj pečenie. Najlepšie sa hodí na prípravu stejkov, zeleniny, rýb a samozrejme dezertov. Kakaového masla stačí používať málo, preto sa aj jeho vyššia cena oplatí. Ak ho pridáme do čokolády, získame oveľa lepšiu čokoládovú polevu. Pri práci bude krásne tekutá, dobre sa s ňou pracuje a v dezertoch bude krásne chrumkavá.

Kakaové maslo je výborné na prípravu domácej čokolády, alebo nutely. Čím väčší podiel masla je v čokoláde, tým je čokoláda lahodnejšia a jemnejšia a len sa rozplýva na jazyku.

Nezanedbateľné je aj jeho použitie v kozmetike. Na suchú pokožku alebo v tehotenstve na bruško ako prevencia proti striám. Skúste ho pridať do domacej pleťovej masky alebo krému.

Komentáre

zutu ~ 17. január 2016 - 12:24

Ahoj, a prosim ta,
odporucis, ktore kakaove maslo kupit, pridas link, kde nakupujes overene-oskusane kakaove maslo napr. ty?

dakujem

0

emko ~ 18. január 2016 - 13:18

In reply to by zutu

Ahoj,
ja casto chodim na farmarske a podobne trhy a tam byva, takze moc neporadim..
Skus nejaky eshop a otestuj, snad budes spokojna..

0

Kamča ~ 29. október 2013 - 13:11

Jak jsem už psala na FB - kakaové máslo jsou pro mě prázdniny u moře... :-D Díky za článek!

0
Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Ďalšie články
Reštauráciu Tatami v Nitre som objavila na internete a ihneď ma upútala. Fotky jedál, aj ich veľmi príjemná a sympatická prezentácia ma…
Keď sa rodič dozvie, že šikanujú jeho dieťa, je to šok. Ovládne vás vlna emócií. Strach, ľútosť, hnev a beznádej, že mu nemôžete pomôcť. …

Zdielaj