Ak máte radi zemiakové lokše, iste vám zachutí aj tento prastarý záhorácky koláč od tetky Hubatej. Je to recept jednej starenky, ktorá ho piekla z jednoduchých lacných surovín. Lekváru navarili na jeseň za kýbel, zemiaky vykopali na poli, sliepky zniesli vajíčka, orechy zo stromu opadali samé a ostatné čo bolo na prípravu koláča treba mali nakúpené, keď sa občas dostali do mesta :)

Krumpolový koláč tetky Hubatej

Žĺtky s cukrom vymiešame do peny. Prišľaháme postupne po lyžiciach vlažné mlieko a prešľaháme. Pridáme vychladnuté nastrúhané zemiaky uvarené v šupkách a premiešame. Je dosť problém odhadnúť množstvo mlieka, lebo zemiaky sú niekedy vodové. Cesto by malo byť hustejšie. Ak bude redšie, nič sa nestane, ak lekvár nahradíme napr. jablkami alebo čerešňami.

Primiešame múku spolu s kypriacim práškom a z bielkov vyšľahaný sneh.

Polovicu vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Slivkový lekvár ak je tvrdý, rozriedime teplou vodou a prešľaháme. Natrieme na cesto. Ide to horšie, ale pomôžte si stierkou.

Na vrch rozložíme druhú polovicu cesta, posypeme sekanými orechami zamiešanými s cukrom a škoricou. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180 stupňov asi 40 minút.

Upečený koláč nakrájame na štvorce.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil lyali
~ 31.05.2013 - 14:12

Niet nad poklady :-) Krásny recept :-) Ďakujem zaň :-)

Zobraziť profil kika
~ 01.06.2013 - 07:36

Jednoduchý ale veľmi chutne vyzerá ,zase niečo zaujímavé!!

Zobraziť profil hviezdickaz
~ 01.06.2013 - 22:55

Hubatej kolacik ? Ten vyzera vyborne :)))