Skvelý jablkový mrežovník. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Netrhá sa a ide vyvaľkať celkom na tenko. Z tohoto cesta môžeme pripravovať aj štrúdle, alebo drobné koláčiky.

Plech: 35x35cm

Jablkový mrežovník

Suroviny

 

Do misky dáme múku, štipku soli, hustú kyslú smotanu a maslo. Rukou spracujeme cesto. Ak je treba, múku prisypeme, pretože vždy záleží ako hustá je smotana. Cesto troška lepí, misku zakryjeme fóliou a dáme na pár hodín do chladničky. Cesto pol hodiny pred vaľkaním vytiahneme z chladničky, aby nebolo studené. Rozdelíme ho na jednu väčšiu a druhú menšiu časť v pomere 1:3. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a dáme na plech. Očistené jablká postrúhame rovno na cesto, posypeme vanilkovým cukrom a škoricou. Cukru dávame podľa kyslosti jabĺk.

Zbytok cesta tiež rozvaľkáme a rádielkom pokrájame na dlhé pásy. Tie striedavo poukladáme na jablká, začneme od stredu ku krajom. Takto urobíme na koláči mriežku.

Mrežovník vložíme do rúry a pečieme na 170 stupňov približne 50 minút. Mrežovník by sa nemal piecť prudko, skôr pomalšie a do ružova. Po upečení ho necháme vychladnúť, až potom nakrájame, aby jablká neboli horúce a z koláča nevytiekli. Mrežovník jemne pocukrujeme.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil MaciBaum
~ 20.07.2015 - 18:06

Vy mate vsechny ty dezerty krasne ukazkove! O vikendu jsem pekla vase pudingace, a prestoze nevypadaly tak krasne jako vase, chutnaly vsem moc. Tento recept vidim na pristi vikend ;)