Bryndzové halušky

emko ~ 13. máj 2021 - 13:20

Bryndzové halušky v našej rodine všetci milujeme a máme ich na stole minimálne raz za mesiac. Samozrejme najlepšie bryndzové halušky sú z májovej bryndze, ale keď nás prepadne chuť, urobím ich z tej, ktorá je práve na trhu.

Pri príprave poctivých halušiek treba dodržať niekoľko pravidiel. Do cesta nedávame vajce ani vodu. Halušky po uvarení nikdy nepremývame vodou. Bryndzu netreba riediť smotanou, ale halušky doladíme vodou v ktorej sa varili - "haluškovicou". Slaninka je najlepšia domáca údená.

Suroviny
1200
g
podľa potreby
 
podľa potreby
 
500
g

Nech sa páči, tu je videorecept:

Najprv si vyškvaríme obyčajnú údenú voňavú slaninu, ktorú nakrájame na malé kocky a na suchej panvici bez tuku vytopíme maličké škvarky. Slanina si sama pustí tuku dosť. Tuk je dobré priebežne odoberať stranou do misky, aby sa príliš nepripaľoval. Hotové škvarky vypneme a dáme bokom.

Do väčšieho hrnca dáme variť osolenú vodu a kým nám zovrie, pripravíme cesto na halušky. Očistené a umyté zemiaky nastrúhame do misky na najjemnejšom strúhadle. Pridáme trocha soli, polohrubú múku a poriadne premiešame. Veľmi záleží od kvality zemiakov. Ak obsahujú veľa vody a cesto sa nám zdá riedke, zahustíme ho ešte podľa potreby hrubou múkou do požadovanej konzistencie. Malo by byť hustejšie, ale nie až príliš.. Najbezpečnejší spôsob je zahusťovať postupne a vždy jednu malú halušku skúsiť samú uvariť vo vode a ochutnať. Nesmie sa rozpadnúť, musí držať tvar, ale zároveň byť mäkká. Keď sa nám toto podarí, odoberieme z misky kus cesta, a halušky pretláčame cez sitko na halušky do vriacej vody.

Premiešame varechou a počkáme, kým vyplávajú na povrch.

Teplotu znížime a ešte krátko halušky povaríme.

Premiešame a halušky postupne vyberáme.

Halušky prekladáme hneď do väčšej, hlbšej nádoby, kde sme rozmrvili čerstvú bryndzu.

Všetko spolu premiešame.

Takto obvaríme a premiešame s bryndzou všetky halušky.

Do hotových pridáme "haluškovicu" - vodu, v ktorej sa halušky varili, čím sa hotová bryndzová masa stane jemnejšia. Pri servírovaní dáme na tanier bryndzové halušky a polejeme ich slaninkovými škvarkami. Ak nemáte žinčicu, alebo acidko, stačí zapíjať pohárom mlieka.

Komentáre

Christine ~ 11. apríl 2021 - 0:27

Ďakujeme za recept halušky sa krásne podarili a boli výborné !!! :) <3

mňam!

 

1

888Jana888 ~ 8. október 2020 - 10:53

Ja strúham zemiaky na strúhadle ručne a končeky zemiakov dám nakoniec variť a priložím k haluškám, o tie sa potom bije celá rodina. Uvarené zemiaky na kocky v haluškách fantastické a samozrejme tam nesmie chýbať voda z varenia halušiek.

0

vero ~ 2. jún 2018 - 14:00

Ďakujem za vaše recepety. Ešte ani raz nesklamali :) halušky sú vynikajúce. Doma sme ich zvykli inak,ale odteraz budem verná vášmu receptu. Pekný deň

0

Andrea ~ 19. máj 2017 - 12:30

Chcela by som sa opýtať. Strúhate na najmenšom strúhadle zemiaky alebo triete (na tom ťažkom, čo niekedy až krv ide :-) A ešte by som sa chcela opýtať, či zemiaky keď postrúhate, dáte na sitko odkvapkať vodu z nich alebo nie. Ďakujem :-)

0

emko ~ 21. máj 2017 - 5:20

In reply to by Andrea

Najprv so zemiaky strúhala nie úplne na jemno, ale odkedy som sa vydala a muž sa sťažoval, že u nich na východe sa strúhajú práve na tom najjemnejšom a sú halušky lepšie... tak som zmenila taktiku. Samozrejme za trest ich musí strúhať manžel, lebo je to celkom fuška, ale halušky sú ozaj výborne. A hej, cedíme trocha zemiaky, aby s nemuseli pridávať veľa múky a halušky mali fajne zemiakovú chuť :)

0

milanko778 ~ 3. jún 2015 - 10:32

najlepšie bryndzové halušky som jedol na Liptove v Žiari... varil ich Miško P. s manželkou.... nemali chybu....

0

Evča ~ 3. január 2015 - 9:15

asi pred 30-timi rokmi som ich jedla u muzovho kamarata v Heľpe...boze to boli bozske halušky, ako tieto tvoje...výýýbornéééé,..dik Tani

0

jansam ~ 16. apríl 2014 - 13:49

Presne takéto robila aj moja maminka a teraz ich robím a ja takisto,sú výborné.

0

Tajkon ~ 13. apríl 2014 - 10:57

Som už skôr senior, čo stál voľakedy (vraj) na banány, no do revolúcie som sa zasa nemusel nikde registrovať a heslo sme mali iba na vojne v stráži. To len preto, že som chcel reagovať na tie halušky... Bez registrácie a hesla, ani čiarka.
Bol som včera na MTBike na výjazd a dostal sa do bývalého JRD, teraz farmy, kde z eurofondov pristavili skutočne pekný penzion a reštauráciu. Majú stádo oviec, žinčica tam chutí zakaždým inak, teda je bez úprav, proste ako to v daný deň vyjde. Niekedy hustejšia, inokedy redšia, viac či menej vonia dymom. Žije si to. Lenže. Spýtal som sa :"máte demikát?" Pekná blondýnka v akomsi pseudokroji sa usmiala :" ...a to je čo?". Tak nič. Spomenul som si na predošlý bike výjazd na ten istý salaš-penzion s dcérou. Zachcelo sa jej halušiek. Vošiel som teda dnu a za pultom uvidel bývalú kolegyňu z bývalej práce. " Halušky máte?". Usmiala sa. "Máme, práve ráno uvarené". Preglgol som naprázdno, bolo tesne pred obedom, ale jedny som objednal. Zo slušnosti. Tak nás kedysi odchovali... Také halušky "sa" po uvarení prepláchnu vodou, dajú do veľkej misy a zakryjú. Ak si niekto objedná, odoberú do servírovacej misky, pridajú rozrobenú bryndzu asi v mlieku a dajú zohriať do mikrovlnky. Pridajú oškvarky z laloka a... účet. A viete čo je najstrašnejšie? Teda aspoň pre mňa? Že ľudia to vcelku objednávajú, jedia a ešte aj pozitívne zhodnotia, že "dobré boli". Preto som sa chcel vyjadriť, že už si na Slovensku akosi netrúfam hovoriť o klasike, chuti, kvalitných surovinách, klasickej technike a technológii varenia, varení s láskou a pre chuť. Nehovoriac o varení pre predvedenie sa. Aký som majster. Radšej sa predvedieme autom, ktoré navrhli, skonštruovali, odfinancovali výrobu v inej krajine a nie vždy u nás vyrobili. "To kukáte, čo som dokázal? To je auto!". Ale uvariť čerstvé halušky.... čo by ste chceli za 3 - 4 EURá?
Veľa som sa o tie halušky po svojom okolí zaujímal. Ako ich varili starí ľudia. By ste sa divili. Nie len vajíčko do cesta, voda či mlieko, nie len preplachovanie vo vode po uvarení, ale dokonca je u nás oblasť, kde halušky jedia až na druhý deň! (neprihriate v mikrovlnke ;) Varia ich s nastrúhaným údeným syrom namiesto bryndze - neboli zlé, s tvarohom - normálne mi chutili, so syrokrémom - ušli. Ale klasika, čo mi chutila najviac kým babka žila, varila ich kúsok za mestom na salaši pri ceste: zemiaky, múka hladká. Žiadne haluškáre, lopárik. Babka mi dala na porovnanie ochutnať z plechového haluškára a boli skutočne oproti lopáriku tvrdšie z toho istého cesta. Prečo? Netuším. Bryndzu nerozrábanú dala na dno mysky, halušky vybrala sitom, trošku, skutočne málo nechala okvapkať a dala do misky. Oškvarky z málo prerastenej nevarenej a dymom (nie chemickým roztokom) údenej slaninky. Že boli halušky uvarené fortieľne, rutinérsky a asi aj s láskou, bez ohľadu na tržbu netreba hovoriť. Babka chcela byť jednoducho ešte užitočná. Nemala šajnu o ekonomike. Chcela, aby ľuďom skutočne chutilo. Chutilo. Veľmi.

0

xado ~ 14. apríl 2014 - 9:29

In reply to by Tajkon

Ja iba poznamku k tej povinnej registrácii. Je tu hlavne z dovodu ochrany pred neziaducim spamom, ktory by sa odstranoval velmi tazko. Ak by tu nebola registracia, bolo by nutne pri pisani kazdeho komentara vyplnat nejaky "captcha" test na odfiltrovanie robotov od ludi. V opacnom pripade by tu v okamihu pribudali reklamne komentare, ktore by vobec nesuviseli s temou. To porovnanie s heslom na vojne na strazi je pritom paradoxne trefne, internet vobec nie je bezpecne miesto ake sa moze na prvy pohlad zdat z pohladu bezneho uzivatela. Dennodenne registrujeme opakovane snahy preniknut na tento web a preto je nutne sa chranit. Aj preto sme zvolili jednoduchy registracny formular, po vyplneni ktoreho ziska uzivatel okrem moznosti komentovat prispevky pristup aj k dalsim funkcionalitam, ktore nevidiet "z vonku". Napr. "oblubene", "kecatko", "vytlacit", "ulozit ako pdf", "notifikacie" a dalsie su uz na ceste... :)

0

Tana ~ 14. apríl 2014 - 7:38

In reply to by Tajkon

Zážitok zo salaša mi je povedomý. Žila som dlho na horách a tiež sme navštevovali príležitostne salaše. Je to smutné, ale je to tak, ako píšeš. Naivne som si myslela, že na salaši mi urobia čerstvé halušky, no dostala som oschnuté z polotovaru a na tom kôpku bryndze zmiešanej s kyslou smotanou a zo tri šušníky slaninky. Radšej si ich uvarím doma a nemusím sa rozčuľovať :-)

0

Tajkon ~ 14. apríl 2014 - 12:21

In reply to by Tana

Nuž ale tá babka, čo som opísal, ako sa aj narobila. Mikrovlnky vtedy ešte neboli. ChvalaBohu ;) Keď bolo teplo, dvere do kuchyne bývali otvorené. Rád som pozeral, ako babka po objednávke jedla vyberie zopár očistených zemiakov z vody a strúha. Potom zamieša rutinérsky cesto, lopárik a šup-šup. Ono sa to nezdá, ale dorábať stále čerstvé dá zabrať. Občas, keď bolo viac hostí, pomáhalo strúhať vari 10-12 ročné dievčatko, alebo jedlo bolo jednoducho o niečo neskôr. Ako stíhala. Ale kto to poznal, rád počkal. Halušky boli skutočne ako domáce.

0

kamilka ~ 28. marec 2014 - 3:59

Ako Liptacka som velmi rada, ze ste nepridali smotanu. Recept mate perfektny! Mne takisto chyba ta prava Liptovska bryndza a hlavne ta jarna bryndza. Bohuzial kde byvam pouzivam iba feta syr ale ked maminka ma navstivila zo Slovenska povedala, ze je to dobra nahrada. Ale bryndza je len bryndza!

0

serpico ~ 27. marec 2014 - 13:35

...dnes idem na ne !
v sobotu mi došla zásielka...priamo do chyže....hurky, krvavničky, pauštik, klobása (pani serpicová vraj "takú som ešte nejedla"...podotkla...aj škvarky, a 11 kg domácej údenej slaninky...aj prerastanej, aj hladkej... (cca 25 kg dokopy vážil tovar...3-kombinácia hurka, krvanica a klobáska bola...nemám slov....a z domáceho chovu...osvedčená mimoriadna kvalita...rokmi odberu overená...a mimoriadne sa teším dnešku...aj žinžicu a kýšku som zadovážil...tak nech ma pretrhne !

0

Tana ~ 27. marec 2014 - 4:00

In reply to by serpico

Toto je čistá provokácia!
Prišla som z práce hladná ako vlk (a to pracujem v kuchyni) ... a ty tu na mňa s takýmito lakocinkami... A vari dačo oslavujete, či to len tak je u vás v chyži bežná záležitosť? :-)

0

serpico ~ 27. marec 2014 - 7:33

In reply to by Tana

...zavolá chlapík: "aké výrobky chceš"...dátum hotovosti maškŕt určí a oznámi, kedy dovezie balíčisko...urobím objednávku a tovar až do chyže dovezie...samo, že "pár" balíčkov "serpico trúbeľok a oblátok"...ako x tú okoštovku dostane...a obe strany sú spokojné...a to ešte som večer v sobotu bol pre kačky a káčerov...len tak svietili na žlto...pár kúskov som posunul dobrému kámošovi, ten zas spokojnosťou nie svietil, žiaril, a ako odmenu mi pribalili dobre ťažký balíček diviny.....a polka káčera 5-kilového, aj pečienka, bola v nedeľu na stole..."pižmové kačky"...mäsité...a s určitosťou 1 000 OOO %- nou môžem smelo povedať...lepšiu som ešte nejedol...a takto si tu, na čarokrásnom štiavnicku, v chyži pod horou, my, serpicovci, žijeme !

0

serpico ~ 26. marec 2014 - 4:04

...vyzerajú božsky !
ja ich môžem, aj s domácou kýškou, furt...ale i klobásu, či slaninu, aj inšô, nepozerám na čas, ak som hore a makám, aj jem, aby som mal paru

0

Jullie ~ 27. september 2013 - 7:09

Práve sme dopapali bryndzové halušky podla tohto receptu.........vynikajúce... naozaj ako na nejakom salaši, nevedela som prestať jesť :-)

0

kika ~ 3. jún 2013 - 14:33

na bryndzové halušky mám chuť vždy!!!!

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj