Dobrého chutného domáceho pečiva nie je nikdy dosť. Tieto super rýchle žemle pečiem rada, lebo sú raz-dva hotové. Cesto nemusí skoro vôbec kysnúť. Stačí doba miesenia. Ak nemáte pekárničku, vypracujte cesto v miske tiež s vlažnou vodou a mixérom s hákmi aspoň 10 minút. Za mňa cesto urobí pekárnička, ja len narobím guľky a o pätnásť minút sú upečené. Ak vám niekedy doma pochybí pečivo, využite tento recept!

Rýchle žemle

Suroviny

Zapneme pekárničku s programom príprava. Nalejeme vlažnú vodu, med a nasypeme droždie. Pridáme múky, vajce, citrónovú šťavu, olej a na vrch soľ. Po spracovaní cesto okamžite začne kysnúť. Vypneme pekárničku a cesto preložíme na podložku.

Rozdelíme ho na 16 menších, alebo 12 väčších dielov, podľa toho, aké veľké chceme žemle mať. Každý kúsok cesta rukou na podložke vygúľame.

Preložíme na plechy, postriekame vlažnou vodou z rozprašovača a počkáme asi desať minút. Takto sú pripravené na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry na 230 stupňov.

Po desiatich minútach znížime teplotu na 180 stupňov, žemle postriekame opäť vodou a ešte pár minút dopečieme.

Upečené preložíme na mriežku vychladnúť. Žemle sú vnútri ako vata :-)

A môžeme ochutnať.

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil klaura
~ 24.09.2013 - 21:55

samozrejme, že si ich ukladám ... do zbierky chleba a pečiva ... mňami ... :)

Zobraziť profil veronika353
~ 12.01.2014 - 18:50

Dnes jsem je pekla,byly výborné,použila jsem je jako hamburgerové žemle:-)))

Zobraziť profil Angie
~ 24.01.2014 - 18:06

Ja podľa tohoto fantastického receptu už niekoľko mesiacov cca každý druhý deň pečiem chlebík,len som ho trochu upravila.Pečiem ho zo špaldovej hladkej múky 500g a vody dám len 250 ml a niekedy nedám vajce a vtedy dám o 1PL oleja viac.Miesi mi to pekárnička a pečiem ho potom v oválnej jenskej mise na spodok dám papier na pečenie a boky vymažem olejom.Prvých 10-12 min.pečenia je misa zakrytá a potom keď sa zníži teplota veko vyberiem.Je perfektný a som veľmi vďačná za tento skvelý recept.

Zobraziť profil sandyq
~ 24.01.2016 - 14:42

no musim povedat ze teraz som sa koli tymto zemlickam zaregistrovala, kede ranajky nedelne maju tradiciu ale hold pecivko nebolo googlila som najrychlejsie zemle , nasla som tieto a poviem pravdu nepiekla som prvy raz zemle ale tieto su absolutne top jemne makke nadychane no uzas krasne, muz ma pochvalil az do neba a so zeleninkovou polievkou uplna topka , urcite sa stanu nedelnou klasikou, a mozem povedat ze som sa nenarobila. kym robot miesil uvarila som segedi a uz sponinanu polievku, este by som potrebovala najst recept na uzasnu knedlu parenu a bolo by to top! naozaj dakujem ze som mohla vyskusat vas recept. pekny dnik :)

Zobraziť profil tinama89
~ 10.07.2016 - 20:32

Zajtra sa chystám upiecť tieto rýchle žemle, len som sa chcela spýtať, keď chcem dať čerstvé droždie tak pol kocky by malo stačiť na 500g múky či? a ešte koľko bola teda celková doba pečenia cca? dakujem.

Zobraziť profil emko
~ 10.07.2016 - 21:04

2PL sušeného droždia je jedna celá kocka čerstvého, tak daj kludne celú kocku. A pečenie uvidíš, keď sa pekne zafarbia a aj odspodu sú pevné, prepečené :)

Zobraziť profil tinama89
~ 14.07.2016 - 17:05

Tak som teda v pondelok sa odhodlala upiecť tieto rýchle žemle, pripájam aj fotku ako sa mi podarili. Bola som s nimi celkom spokojná aj keď cesto sa mi dosť lepilo na ruku, miesila som ho ručne musela som dosýpať múku ešte ale inak výsledok celkom fajn. Len sa chcem spýtať ja som použila múku ražnú celozrnnú hladkú nakoľko som ju kupovala v kauflande a inú som tam nevidela neviem, ktorú alebo akú konkrétne použila autorka receptu lebo cesto malo inú štruktúru ako má autorka. Ak by mohol a vedel niekto poradiť, ktorú konkrétne ražnú múku treba použiť budem vďačná.

Zobraziť profil emko
~ 14.07.2016 - 18:18

V čom malo cesto inú štruktúru? Mne sa tvoje žemličky páčia, sa vydarili :) Čo sa žitnej múky týka, skús ak pečieš často pozrieť vo svojom okolí nejakú mlynáreň. Ja som napr. našla eshop na rodinnú firmu, ktorý predáva čerstvú namletú múku a majú aj dobré ceny a kvalitu. Ale zase ja pečiem každý druhý deň, tak sa mi oplatí kvôli kvantite objednať tam...

Zobraziť profil tinama89
~ 14.07.2016 - 18:41

neviem ti to presne popísať proste vyzeralo inak ako v recepte čo pani táňa pridala recept a fotky. môžeš mi napísať názov toho eshopu, chcela by som to kuk. dakujem

Zobraziť profil emko
~ 14.07.2016 - 19:22

Myslím, že v značke múky nie je primárny rozdiel, ako veľmi sa pečivo podarí. Hlavne musí byť múka suchá, pokiaľ sa dá čerstvá, nezatuchnutá. Dôležité je droždie, aby bolo aktívne... a ďalšie faktory. Záleží, aké pečivo chceš, ako veľmi nadýchané, jemné a mäkkučké.
Ja som si našla tento eshop https://prodejnamlyn.cz/, pomocou skupiny, kde si zdieľame nové poznatky čisto o pečení kváskového chleba. Ale viem, že skúšať budem rôzne druhy stále ďalej :) Rozširovať obzory..

Zobraziť profil tinama89
~ 14.07.2016 - 17:08

Toto je tá múka,ktorú som použila.

Zobraziť profil domka
~ 17.08.2018 - 18:41

Úplne som túto vec nepochopila, kedže mi to príde nejednoznačne napísané - nechať tieto žemličky v prvom kroku nakysnúť? Napísali ste to, akoby sa malo tomu zabrániť a cesto vybrať akonáhle začne kysnúť. Čiže vypnúť pekárničku až keď cesto nakysne?