Smaženky môžu byť jablkové alebo tvarohové. Vždy sú šťavnaté a krásne voňajú po masle a rume.

Cesto môžete vymiesiť v pekárničke, je jemné a nadýchané. Plnku môžete použiť aj inú, z tejto dávky dostaneme 16 krásnych smaženiek.

Aj keď smaženky by sa mali pripravovať v oleji, ja lepšie ich piecť, sú potom menej mastné.

Tvarohové smaženky

Suroviny

 

Cesto:

500

g múka hladká

250

ml mlieko

50

ml olej

2

PL cukor

3

ks vaječný žĺtok

40

g droždie čerstvé
soľ
kôra citrónová

Plnka:

400

g tvaroh

2

ks vaječný žĺtok

150

g cukor

Ostatné:

50

g maslo

20

ml rum

100

g cukor škoricový

Ak máte pekárničku, postupujte ako ste zvyknuté, ak nemáte, tak nasledovne. Kvások na cesto pripravíme z droždia, deci mlieka, lyžičky cukru a trošky múky.

Keď po pár minútach začne bublať, prelejeme do väčšej misky, pridáme zvyšné mlieko, 3 žĺtka, lyžicu cukru a všetko spolu dobre vymiešame.

Potom pridáme olej, premiešame a po troške prisýpame múku, do ktorej sme pridali štipku soli a citrónovú kôru na jemno nastrúhanú.

Toto cesto necháme prikryté utierkou na teplom mieste poriadne vykysnúť.

Potom ho vyklopíme na pomúčenú dosku a necháme chvíľku oddýchnuť.

Cesto rozvaľkáme a rádielkom rozkrojíme na 16 častí. Na každú časť cesta dáme plnku a uzatvoríme ho.

Takto pripravené smaženky trošku natiahneme a uložíme na plechy vykysnúť ešte asi 30 minút.

Vykysnuté vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 15 minút. Horúce potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom a obalíme v škoricovom cukre, alebo ich len posypeme, záleží na vás.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil zitar
~ 16.05.2014 - 21:25

Vyzerajú úchvatne, určite sa do nich cez víkend pustím.

Zobraziť profil Doli
~ 21.05.2014 - 14:20

Vyzerajú super, určite vyskúšam. Až sa mi slinky zbiehajú :)