- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Smaženky môžu byť jablkové alebo tvarohové. Vždy sú šťavnaté a krásne voňajú po masle a rume.
Cesto môžete vymiesiť v pekárničke, je jemné a nadýchané. Plnku môžete použiť aj inú, z tejto dávky dostaneme 16 krásnych smaženiek.
Aj keď smaženky by sa mali pripravovať v oleji, ja lepšie ich piecť, sú potom menej mastné.
Ak máte pekárničku, postupujte ako ste zvyknuté, ak nemáte, tak nasledovne. Kvások na cesto pripravíme z droždia, deci mlieka, lyžičky cukru a trošky múky.
Keď po pár minútach začne bublať, prelejeme do väčšej misky, pridáme zvyšné mlieko, 3 žĺtka, lyžicu cukru a všetko spolu dobre vymiešame.
Potom pridáme olej, premiešame a po troške prisýpame múku, do ktorej sme pridali štipku soli a citrónovú kôru na jemno nastrúhanú.
Toto cesto necháme prikryté utierkou na teplom mieste poriadne vykysnúť.
Potom ho vyklopíme na pomúčenú dosku a necháme chvíľku oddýchnuť.
Cesto rozvaľkáme a rádielkom rozkrojíme na 16 častí. Na každú časť cesta dáme plnku a uzatvoríme ho.
Takto pripravené smaženky trošku natiahneme a uložíme na plechy vykysnúť ešte asi 30 minút.
Komentáre
Doli ~ 21. máj 2014 - 4:20
Vyzerajú super, určite vyskúšam. Až sa mi slinky zbiehajú :)
zitar ~ 16. máj 2014 - 11:25
Vyzerajú úchvatne, určite sa do nich cez víkend pustím.