Tvarohové smaženky

emko ~ 2. október 2017 - 12:44

Smaženky môžu byť jablkové alebo tvarohové. Vždy sú šťavnaté a krásne voňajú po masle a rume.

Cesto môžete vymiesiť v pekárničke, je jemné a nadýchané. Plnku môžete použiť aj inú, z tejto dávky dostaneme 16 krásnych smaženiek.

Aj keď smaženky by sa mali pripravovať v oleji, ja lepšie ich piecť, sú potom menej mastné.

Suroviny
Cesto:
 
 
250
ml
50
ml
2
PL
 
 
Plnka:
 
 
400
g
150
g
Ostatné:
 
 
50
g
20
ml

Ak máte pekárničku, postupujte ako ste zvyknuté, ak nemáte, tak nasledovne. Kvások na cesto pripravíme z droždia, deci mlieka, lyžičky cukru a trošky múky.

Keď po pár minútach začne bublať, prelejeme do väčšej misky, pridáme zvyšné mlieko, 3 žĺtka, lyžicu cukru a všetko spolu dobre vymiešame.

Potom pridáme olej, premiešame a po troške prisýpame múku, do ktorej sme pridali štipku soli a citrónovú kôru na jemno nastrúhanú.

Toto cesto necháme prikryté utierkou na teplom mieste poriadne vykysnúť.

Potom ho vyklopíme na pomúčenú dosku a necháme chvíľku oddýchnuť.

Cesto rozvaľkáme a rádielkom rozkrojíme na 16 častí. Na každú časť cesta dáme plnku a uzatvoríme ho.

Takto pripravené smaženky trošku natiahneme a uložíme na plechy vykysnúť ešte asi 30 minút.

Vykysnuté vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 15 minút. Horúce potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom a obalíme v škoricovom cukre, alebo ich len posypeme, záleží na vás.

Komentáre

zitar ~ 16. máj 2014 - 11:25

Vyzerajú úchvatne, určite sa do nich cez víkend pustím.

0

Doli ~ 21. máj 2014 - 4:20

Vyzerajú super, určite vyskúšam. Až sa mi slinky zbiehajú :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj