- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Hovädzie burgundské je legendárny recept od Julie Child, ktorý pozná hádam každý. Mňa osobne ale ešte viac očaril jej recept na hovädzie po katalánsky, Bœuf à la Catalane. Je to neuveriteľne voňavé jedlo, úžasne chuťovo bohaté, pričom mäsko sa vám rozplynie na jazyku.
Na pôvodnom recepte z knihy Mastering the Art of French Cooking som nemenila nič. Myslím, že pri takejto klasike by sa zbytočne experimentovať ani nepatrilo.
Príprava trvá dlhšie, ale nie je zložitá. Verím, že si ju vychutnáte ako ja :)
Rozpis je na 6 porcií.
Slaninu scedíme a vysušíme. Na panvici ju opečieme na oleji do chrumkava a potom preložíme do pripraveného zapekacieho hrnca, v ktorom sa celé jedlo bude neskôr v rúre pripravovať. Najlepšie je použiť liatinový hrniec s ťažkým dnom, ktorý dobre drží teplo. Panvicu s tukom, ktorý v nej ostal, použijeme v ďalších krokoch.
Mäso nakrájame na vačšie kusy, asi 2,5 x 6 cm. Bude sa totiž pripravovať dlho, tak aby sa časom nerozpadlo. Kúsky mäsa dokonale vysušíme a na rozpálenej panvici, z ktorej sme odobrali slaninu, ho na vysokej teplote orestujeme do hneda z každej strany, aby sa mäso zatiahlo. Panvica nesmie byť preplnená! Každý kus mäsa musí mať svoje miesto. Po orestovaní preložíme mäso do zapekacieho hrnca k slanine.
Keď je mäso mäkké, vyberieme hrniec a zvýšime teplotu v rúre na 190 stupňov. Zapekací hrniec jemne nakloníme a lyžicou z povrchu odoberieme prebytočný tuk. Obsah tekutiny v hrnci v tomto kroku by mal byť približne 2 až 2,5 hrnčeka.
Podávame so zeleným šalátom, francúzskym chlebom a silným mladým červeným vínom. Bon Appétit! :)
Komentáre
nataša ~ 16. november 2015 - 8:05
tak toto vyzerá prudko jedlééé....určite raz vyskúšam, ďakujem
emko ~ 16. november 2015 - 8:11
In reply to tak toto vyzerá prudko by nataša
mne to neuveritelne chutilo, tesim sa, ze vyskusas :)
Tana ~ 23. október 2015 - 6:20
Nepoznám, no rada vyskúšam :-)
emko ~ 23. október 2015 - 6:34
In reply to Nepoznám, no rada vyskúšam :- by Tana
mne to chutilo velmi, tak daj vediet potom :)