Hovädzie burgundské je legendárny recept od Julie Child, ktorý pozná hádam každý. Mňa osobne ale ešte viac očaril jej recept na hovädzie po katalánsky, Bœuf à la Catalane. Je to neuveriteľne voňavé jedlo, úžasne chuťovo bohaté, pričom mäsko sa vám rozplynie na jazyku.

Na pôvodnom recepte z knihy Mastering the Art of French Cooking som nemenila nič. Myslím, že pri takejto klasike by sa zbytočne experimentovať ani nepatrilo.
Príprava trvá dlhšie, ale nie je zložitá. Verím, že si ju vychutnáte ako ja :)

Rozpis je na 6 porcií.

Hovädzie po katalánsky

Suroviny

Rúru predohrejeme na 160 stupňov. Slaninu nakrájame na kúsky veľké asi 1x3 cm. Necháme ju pomaličky variť vo vode na minimálnom plameni asi 10 minút.

Slaninu scedíme a vysušíme. Na panvici ju opečieme na oleji do chrumkava a potom preložíme do pripraveného zapekacieho hrnca, v ktorom sa celé jedlo bude neskôr v rúre pripravovať. Najlepšie je použiť liatinový hrniec s ťažkým dnom, ktorý dobre drží teplo. Panvicu s tukom, ktorý v nej ostal, použijeme v ďalších krokoch.

Mäso nakrájame na vačšie kusy, asi 2,5 x 6 cm. Bude sa totiž pripravovať dlho, tak aby sa časom nerozpadlo. Kúsky mäsa dokonale vysušíme a na rozpálenej panvici, z ktorej sme odobrali slaninu, ho na vysokej teplote orestujeme do hneda z každej strany, aby sa mäso zatiahlo. Panvica nesmie byť preplnená! Každý kus mäsa musí mať svoje miesto. Po orestovaní preložíme mäso do zapekacieho hrnca k slanine.

Cibuľu nakrájame na tenké plátky, mali by sme mať asi 1 a pol hrnčeka. Znížime plameň a na panvici ju necháme pomaly za občasného miešania zhnednúť. Znovu preložíme do zapekacieho hrnca ku slanine a mäsu.

Stále na tej istej panvici a tuku orestujeme ryžu na miernom plameni asi 2 až 3 minúty, až bude mať mliečnu farbu. Ryžu potom odložíme do misky na neskôr.

Do panvice pridáme biele suché víno, alebo biely vermouth. Premiešame dôkladne výpek v panvici s vínom a prelejeme do zapekacieho hrnca k mäsu, slanine a cibuli.

Zmes v zapekacom hrnci zalejeme vývarom, aby mäso bolo takmer celé ponorené. Pridáme roztlačený cesnak, tymián, bobkový list, šafrán a dochutíme soľou a čiernym mletým korením podľa chuti. Privedieme k varu a preložíme do vyhriatej rúry na 160 stupňov asi hodinu zakryté piecť.

Po hodine pridáme rajčiny, privedieme k varu a vrátime do rúry na 1,5 - 2 hodiny pomaly variť.

Keď je mäso mäkké, vyberieme hrniec a zvýšime teplotu v rúre na 190 stupňov. Zapekací hrniec jemne nakloníme a lyžicou z povrchu odoberieme prebytočný tuk. Obsah tekutiny v hrnci v tomto kroku by mal byť približne 2 až 2,5 hrnčeka.

Primiešame do hrnca pripravenú ryžu, privedieme k varu a vložíme naspäť do rúry. Necháme asi 20 minút jemne variť. Nemiešame!

Po 20 minútach by mala byť ryža mäkká a všetka tekutina absorbovaná. Pridáme ak treba soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Tesne pred podávaním vmiešame kvalitný nastrúhaný syr švajčiarskeho typu, alebo parmezán.

Podávame so zeleným šalátom, francúzskym chlebom a silným mladým červeným vínom. Bon Appétit! :)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Táňa
~ 23.10.2015 - 16:20

Nepoznám, no rada vyskúšam :-)

Zobraziť profil emko
~ 23.10.2015 - 16:34

mne to chutilo velmi, tak daj vediet potom :)

Zobraziť profil nataša
~ 16.11.2015 - 19:05

tak toto vyzerá prudko jedlééé....určite raz vyskúšam, ďakujem

Zobraziť profil emko
~ 16.11.2015 - 19:11

mne to neuveritelne chutilo, tesim sa, ze vyskusas :)