Moja mamina varila toto jedlo fantasticky. Od útleho detstva som paradajkové zelé mala veľmi rada a mám ho rada doteraz. U nás na Záhorí je to zelé, inde na Slovensku kapusta. Vraj som ho prvýkrát jedla, keď som mala štyri mesiace a malý plechový hrnček som vyjedla do dna. Ak ho nepoznáte, vyskúšajte. Ak ho poznáte, tiež uvarte :-)

Paradajková kapusta

Na oleji orestujeme nasekanú cibuľu. Keď je sklovitá, pridávame po malých množstvách nakrájanú kapustu na rezance a restujeme spolu.

Osolíme, posypeme korením, rascou a cukrom a za stáleho miešania všetko spolu ešte orestujeme spolu s pretlakom a štipkou mletej papriky, aby bola vo finále krajšia farba.

Keď je už kapusta trochu zmäknutá, podlejeme ju vodou a dusíme do mäkka. Ja to robím v tlakovom hrnci. Ten zavriem a varím to podľa tvrdosti kapusty. Keď je stará, tvrdá, tak varím 15 minút a keď je mladá, tak varím 8 minút. Po udusení zahustíme zápražkou z oleja (masti) a múky, prevaríme asi 15 minút a podľa potreby rozriedime vodou a ešte znova dochutíme.

My máme radi na paradajkovú kapustu na sladko, ale vy cukor dať nemusíte. U nás sa paradajkové zelé (kapusta) podáva s varenými zemiakmi a fašírkou, alebo len s chlebom a opečeným špekáčikom.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil klaura
~ 29.07.2013 - 08:54

Paradajkovú kapustu robím iba ako polievku ... veru vyskúšam v týždni teneto tvoj recept ... už teraz sa teším ... :)

Zobraziť profil remperitka
~ 29.07.2013 - 20:06

Toto vobec nepoznam, ale vyzera to jedlo :) Ja by som to aj s tou fasirkou zjedla, ziadne dietne verzie :D

Zobraziť profil Táňa
~ 29.07.2013 - 20:24

Občas treba aj zhrešiť :-)

Zobraziť profil kamilka
~ 29.07.2013 - 22:37

Vyzera to fantasticky, idem to vyskusat. U nas doma na Liptove sme taketo nevarili, aspon v nasej rodine. Fasirka k tomu to je mnam, mnam! Vzdy ma to prekvapuje, ze Slovensko je mala krajina ale jedlo z kraja do kraja je ine. Vdaka dnesnej technologie sa ucime vela aj na stare kolena(aspon ja)!

Zobraziť profil klaura
~ 29.07.2013 - 23:28

ja tiež ... učím sa furt ... :))))

Zobraziť profil Táňa
~ 30.07.2013 - 08:47

Ja tiež...celý život a ešte sa chcem veľa naučiť :-) A preto varme, pečme...učme sa :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 30.07.2013 - 08:45

Veď aj ja :-) Tiež som niekedy prekvapená, keď daktorá vytiahne starý babičkovský recept, ktorý sme my doma nevarili :-)

Zobraziť profil Doli
~ 07.11.2013 - 20:39

Mňam, presne takto to varieva moja mamina, s faširkou a milujem to, ale priznám sa, že ja som to ešte nevarila, ale keďže je tu recept, tak určite vyskúšam.

Zobraziť profil Táňa
~ 09.11.2013 - 08:29

Doli vyskúšaj a daj vedieť...

Zobraziť profil honestka
~ 07.11.2013 - 22:09

Jejdanenky to je papanicko!
Ja som robila s kapustou pred 3 tyzdnami /20 kg- nakladala do poharov, aj calamadu. /Hoci mam 3 stroje, nakoniec, aby bola krasne "rezancekova" ako sme zvyknuti z minulosti, som ju struhala rucne na mandoline a zo zbytkov, /ktore nasekal stroj nahrubo, som si urobila presne takuto dobrotu. Jedla som ju 4 dni, lebo Ivco o to vemi nestoji.
Keby som bola blizsie Tanicka, tak by som obcas k tebe prisla na stravu /aj zaplatim lepsie ako v restike, hehe/, lebo varis tak dobre a chutove tak, ako mam rada ja a snazim sa nezmenit tieto dobrotkove originaly!

A naviac musim povedat, ze som nedavno pokukala lepsie stranku a je vyborna!

Zobraziť profil Táňa
~ 09.11.2013 - 08:27

Hanka ďakujem pekne, som rada že ťa tu vidím a vážim si tvojich slov :-)

Zobraziť profil jerica
~ 08.11.2013 - 13:17

Tánička , to je vyšší level , aj keď si niekto povie, veď to je obyčajné jedlo, pre mňa Tvoje recepty sú veľkou inšpiráciou , za to ti ďakujem :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 09.11.2013 - 08:28

Jarka vďaka, niekedy obyčajné znamená luxusné ... aspoň pre mňa :-)

Zobraziť profil babka
~ 02.01.2015 - 21:24

Ahojte Tani, som z Malaciek, som starsia a taketo paradajkove zele milujem. Vas recept je presne ako robila este moja mamina. Zdravim. Jana

Zobraziť profil Táňa
~ 03.01.2015 - 09:01

Ahoj Janka. Vitaj medzi bonvivánmi. Ďakujem za milý komentár, rada tu vidím nových členov a teším sa na tvoje komentáre :-)

Zobraziť profil babka
~ 22.01.2015 - 13:55

Ahoj Tani, citam Tvoje recepty ako beletriu. Nasla som tip na dnes, budem varit podla Teba paradajkove zele. Maj sa, Jana

Zobraziť profil Táňa
~ 22.01.2015 - 14:38

Janka zdravím Malacky a prajem dobrú chuť :-)

Zobraziť profil Bambina
~ 01.03.2015 - 14:00

Do 15.rokov som zila na Zahori a mama ju
varievala casto a tak isto ako v tomto recepte. Chutila mi v lete aj na studeno. Aj ja ju obcas uvarim Mnam, mnam.

Zobraziť profil Alča
~ 21.07.2015 - 09:32

|Miluji kapustu,určitě Váš recept vyzkouším. Já dělám tak, že dám nakrájenou kapustu vařit-přidám sůl,pepř,kmín.Na panvičce osmahnu slaninku na ní zesklovatím cibulku, jemně zasmažím moukou,přidám do kapusty-provařím a na závěr přidám česnek-dle chuti a kapku octa.

Zobraziť profil xado
~ 21.07.2015 - 10:21

jaj presne na nieco take mam akurat chut :)

Zobraziť profil so-na
~ 22.07.2015 - 00:10

veruze je to vyborne jedlo, aj na leto aj na zimu, varievala ho moja babicka a teraz paradajkovu kapustu pripravujem aj ja, robievam ju v pomalom hrnci ☺

Zobraziť profil Alča
~ 23.07.2015 - 08:37

Paní Táňo, tak jsem včera přemýšlela a zjistila jsem, že jste vlastně vařila zelí.U nás kapusta je Váš kel. Takže můj recept,který jsem napsala je na kel.Ale kdybych ten Váš recept vyzkoušela z kelu,třeba by vznikl další dobrý recept. S pozdravem Alena

Zobraziť profil Táňa
~ 01.08.2015 - 18:56

Možno by to nebolo špatné, ale sama som neskúšala...

Zobraziť profil dagmarka43
~ 14.07.2016 - 10:58

Moja mama varila paradajkovu kapustu presne tak isto a bola fantasticka.