Naša babka varila toto jedlo fantasticky. U nás na Záhorí je to zelé, inde na Slovensku kapusta. Moja maminka ho vraj prvýkrát jedla, keď mala štyri mesiace a malý plechový hrnček som vyjedla do dna. Ak ho paradajkovú kapustu nepoznáte, vyskúšajte. Ak ho poznáte, tiež uvarte :-)
Je to naozaj dobrota, tradičný babičkovský recept :)

Paradajková kapusta

Na oleji orestujeme nasekanú cibuľu. Keď je sklovitá, pridávame po malých množstvách nakrájanú kapustu na rezance a restujeme spolu.

Osolíme, posypeme korením, rascou a cukrom a za stáleho miešania všetko spolu ešte orestujeme spolu s pretlakom a štipkou mletej papriky, aby bola vo finále krajšia farba.

Keď je už kapusta trochu zmäknutá, podlejeme ju vodou a dusíme do mäkka. Po udusení zahustíme zápražkou z oleja (masti) a múky, prevaríme asi 15 minút a podľa potreby rozriedime vodou a ešte znova dochutíme.

My máme radi na paradajkovú kapustu na sladko, ale vy cukor dať nemusíte. U nás sa paradajkové zelé (kapusta) podáva s varenými zemiakmi a fašírkou, alebo len s chlebom a opečeným špekáčikom.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil klaura
~ 29.07.2013 - 08:54

Paradajkovú kapustu robím iba ako polievku ... veru vyskúšam v týždni teneto tvoj recept ... už teraz sa teším ... :)

Zobraziť profil remperitka
~ 29.07.2013 - 20:06

Toto vobec nepoznam, ale vyzera to jedlo :) Ja by som to aj s tou fasirkou zjedla, ziadne dietne verzie :D

Zobraziť profil kamilka
~ 29.07.2013 - 22:37

Vyzera to fantasticky, idem to vyskusat. U nas doma na Liptove sme taketo nevarili, aspon v nasej rodine. Fasirka k tomu to je mnam, mnam! Vzdy ma to prekvapuje, ze Slovensko je mala krajina ale jedlo z kraja do kraja je ine. Vdaka dnesnej technologie sa ucime vela aj na stare kolena(aspon ja)!

Zobraziť profil klaura
~ 29.07.2013 - 23:28

ja tiež ... učím sa furt ... :))))

Zobraziť profil Táňa
~ 30.07.2013 - 08:45

Veď aj ja :-) Tiež som niekedy prekvapená, keď daktorá vytiahne starý babičkovský recept, ktorý sme my doma nevarili :-)

Zobraziť profil Doli
~ 07.11.2013 - 20:39

Mňam, presne takto to varieva moja mamina, s faširkou a milujem to, ale priznám sa, že ja som to ešte nevarila, ale keďže je tu recept, tak určite vyskúšam.

Zobraziť profil Bambina
~ 01.03.2015 - 14:00

Do 15.rokov som zila na Zahori a mama ju
varievala casto a tak isto ako v tomto recepte. Chutila mi v lete aj na studeno. Aj ja ju obcas uvarim Mnam, mnam.

Zobraziť profil Alča
~ 21.07.2015 - 09:32

|Miluji kapustu,určitě Váš recept vyzkouším. Já dělám tak, že dám nakrájenou kapustu vařit-přidám sůl,pepř,kmín.Na panvičce osmahnu slaninku na ní zesklovatím cibulku, jemně zasmažím moukou,přidám do kapusty-provařím a na závěr přidám česnek-dle chuti a kapku octa.

Zobraziť profil xado
~ 21.07.2015 - 10:21

jaj presne na nieco take mam akurat chut :)

Zobraziť profil so-na
~ 22.07.2015 - 00:10

veruze je to vyborne jedlo, aj na leto aj na zimu, varievala ho moja babicka a teraz paradajkovu kapustu pripravujem aj ja, robievam ju v pomalom hrnci ☺

Zobraziť profil dagmarka43
~ 14.07.2016 - 10:58

Moja mama varila paradajkovu kapustu presne tak isto a bola fantasticka.

Zobraziť profil rosa
~ 13.01.2017 - 06:41

...tak tento recept ma vratil do detstva... moja mamicka varila tuto kapustu s cerstvym kolenom, ktore predvarila vo vode s bobkovym listom, ciernym korenim a novym korenim...potom ten vyvar precedila a pouzila pri podliati kapusty.... ked bola kapusta skoro hotova, pridalo sa mäso z kolena... k tomu krajec chleba a fujavica vonku a nicviac nam k stastiu nechybalo... vdaka mila tana za suprovy recept, vyskusany a 100 % funktionalny...
rosa

Zobraziť profil emko
~ 13.01.2017 - 17:17

to znie uplne fantasticky mnam, musim vyskusat :)