Nie je nič jednoduchšie na prípravu ako jogurt stečený od srvátky. Zvládne to každá šikovnica, ktorá má doma sitko a misku. Jogurt popredu nesolím, ani nijako nedochucujem, aby som ho mohla kreatívnejšie využiť na slano, či na sladko.

Recept sem dávam, lebo som túto jogurtovú nátierku použila už v recepte na nepečený dezert.

Nátierka z jogurtu

Suroviny

Pripravíte si vyššiu misu a do nej vložíte sitko. Do neho vložíte čistú utierku, gázu, alebo bavlnenú plienku. Vylejete na ňu biely jogurt a vložíte do chladničky na 24 hodín.

Do misky stečie skoro všetka srvátka a v sitku vám ostane hrudka krémovej nátierky. Tú môžete použiť na sladké dezerty, na krémy, na pomazánky alebo jesť len tak. Ochutiť ju môžete aj cesnakom, bylinkami, soľou, korením, čím len chcete. Srvátku nevylievajte, je zdravá a dá sa využiť aj pri pečení domáceho chleba alebo pečiva.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil EvA
~ 26.06.2013 - 10:07

tak toto robím aj ja a musím potvrdiť, že je to fakt vynikajúci základ na nátierky aj na sladké dobroty... ja si robím domáci jogurt z domáceho mlieka z dvoch litrov a vždy jogurt z jedného litra nechám stiecť a už len vyjedáme... a zo srvátky upečiem chlieb, ale veď to ty poznáš :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 26.06.2013 - 13:50

Evi ja som robila zatiaľ len bagety zo srvátkou, aj to sušenou. Suseda pečie aj s touto jogurtovou, ale sama som to neskúšala. Musím sa na to dať aj ja. Ja som túto dobrotu v sobotu robila zo 4 kíl jogurtu :-) však sme veľká rodina...

Zobraziť profil EvA
~ 26.06.2013 - 21:52

keď mne je ľúto srvátku vyliať, kedysi som ju používala hlavne na kyslé polievky, ale teraz ak pečiem chlieb, bagety alebo nejaký kysnutý slaný koláč tak srvátku použijem do cesta.... no ale zo 4 kíl som ešte jogurt nerobila... ale zjesť by sme to určite zvládli, to teda áno :-)

Zobraziť profil EviCZka
~ 26.06.2013 - 22:37

Táni a kde mám vzít ty 4 kila jogurtu ? :D Ale dělám to stejně :-) Akorát mě z toho 400 g zbyde málo syrovátky :-/

Zobraziť profil xado
~ 26.06.2013 - 10:58

Na strednom vychode sa to vola "Labneh" - podava sa poliaty olivovym olejom, s plackami, ciernymi olivami a pod.

Zobraziť profil Táňa
~ 26.06.2013 - 13:45

No vidíš, to som netušila...a kde je ten stredný východ? :-)

Zobraziť profil xado
~ 26.06.2013 - 14:08

v podstate krajiny juhozapadnej azie

Zobraziť profil Zuzliak
~ 27.06.2013 - 07:56

Aka to super hrudka na zahryznutie ;) U nas su tvarohove natierky "v kurze". Okrem toho, ze ich radi dzamkame, maju uzasny vplyv na podporu pecene, takze si myslim, ze ludkovia po zltackach by ich mali dzamkat co najcastejsie ;)

Zobraziť profil Táňa
~ 27.06.2013 - 13:54

Ešte sa naučiť bryndzu doma robiť a som vysmiata...

Zobraziť profil Zuzliak
~ 27.06.2013 - 13:57

Tani, suhlas. Ked sa naucis, pridem sa aj ja naucit :)

Zobraziť profil remperitka
~ 29.06.2013 - 14:16

aj ja som to predvcerom vyskusala a perfektne :) mnam ani sa mi nechcelo verit ake je to jednoduche no a so solou a pazitkou na cerstvy chlebik je to mnamka - takze tento recept uz budem odporucat dalej :)

Zobraziť profil Táňa
~ 29.06.2013 - 15:41

No vidíš, to je fajn...učíme sa celý život :-)

Zobraziť profil vierocka
~ 30.06.2013 - 18:59

Zdravím Tanička! Vyskušala som aj ja a mala uspech! prva varka bola len s pažítkou a dnes som nasekala cesnak, pridala petržlenovu vnať a natrela na celozrne bagety a obložila bazalkou a k tomu paradaky. Mňam! Dakujem:)

Zobraziť profil Táňa
~ 30.06.2013 - 19:18

Ahoj Vieročka, ďakujem za komentár a teší ma, že si sa nechala inšpirovať aj takým jednoduchým receptom :-)

Zobraziť profil Prďolka
~ 03.07.2013 - 20:25

Taky dělám a dávám k jogurtu smetanu ke šlehání, promíchám a tak nechám okapat. Pak je to jako mascarpone :D

Zobraziť profil Táňa
~ 03.07.2013 - 20:27

Musím skúsiť Prďolka, ďakujem za tip :-)

Zobraziť profil Naty
~ 25.07.2013 - 22:46

No ja odpadnem! Ako stvorené pre našu rodinu :-D Vyskúšam, ďakujem :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 26.07.2013 - 11:55

Naty neodpadávaj, chýbala by si nám :-) Radšej vyskúšaj, nebudeš ľutovať.

Zobraziť profil Naty
~ 27.07.2013 - 00:05

:-) Skúsim a dám vedieť, ako to dopadlo.

Zobraziť profil renullka
~ 01.09.2013 - 09:15

Výborné doporučujem......