Glazovanie zeleniny má tú výhodu, že sa nemusí vopred upravovať ako mäso. Vhodná je ako samostatné jedlo, napríklad posypaná ovčím syrom. Výborne sa hodí aj ako príloha ku grilovanému mäsu, alebo rybe. Na glazovanie môžete použiť rôzne druhy zeleniny. Najvhodnejšia je mrkva, pór, červená repa, zelený hrášok, cibuľa, cesnak, petržlen, baklažán, cuketa, šampiňóny a iná zelenina. Je to len na vašej chuti.

Glazovaná zelenina

Najskôr očistíme zeleninu a pokrájame ju na väčšie kusy. Rozpálime panvicu a zároveň zapneme rúru na 220 stupňov. Na panvicu dáme asi pol deci olivového oleja, pridáme zeleninu a opečieme ju zo všetkých strán.

Keď začne zelenina meniť farbu, začína karamelizovať. Opekáme ďalej a občas na panvici prehodíme. Nachystáme med, citrón, balzamico a rozmarín.

Opečenú zeleninu polejeme citrónovou šťavou, pridáme med, balzamico a rozmarín. Premiešame, zelenina dostane krásnu glazúru, nasiakne pochutinami. Vtedy vložíme panvicu do rúry a pečieme prvých desať minút na 220 stupňov. Potom teplotu znížime na 180 a pečieme za občasného premiešania ešte asi 20 minút.

Hotovú zeleninu posypeme pri podávaní hrubozrnnou morskou soľou. Vhodná je aj ako príloha, napríklad k mäsu.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa