Ak ste videli francúzsky kreslený film Ratatouille, určite už tušíte, že toto jedlo nadchne aj nemalého gurmána.
Príprava ratatouille je rýchla. Žiadne dlhé dusenie, aby zeleninka nezostala "blatová" a suroviny si zachovali svoju skvelú chuť.

Ratatouille

Najskôr si pripravíme všetku zeleninu. Cukety rozkrojíme pozdĺžne na polovicu a potom nakrájame na hrubšie polkolieska. Baklažán nakrájame tak isto, ale trochu ho nasolíme a necháme chvíľku vyslziť. Cukety ani baklažán netreba šúpať. Cibuľu nakrájame na pásiky. Rajčiny sparíme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Papriky očistíme a pokrájame na hrubšie pásy. Šampiňóny len pokrájame na polovice.

Na hlbšej pznvici rozpálime 4 lyžice olivového oleja, opečieme najskôr papriky (do zlatova), potom baklažán, potom rajčiny, šampiňóny, cibuľu, a nakoniec pridáme opekať cukety.

Zalejeme jednou plechovkou lúpaných rajčín aj so šťavou, osolíme, posypeme čerstvo namletým čiernym korením, pridáme lyžicu medu, premiešame a restujeme odokryté asi 15 minút. Na konci restovania by mala byť prebytočná šťava z rajčín odparená, takže sa zelenina vo finále ešte trochu opeká. Získa tým výbornú sladkastú chuť.

Pridáme 2 lyžice studeného olivového oleja, čerstvo rozotretý cesnak, lístky tymiánu a nasekaný rozmarín. Okamžite stiahneme z ohňa a ratatouille podávame horúce s rozpečenou bagetkou alebo napríklad s kus-kusom. Ten si pripravíme počas restovania zeleniny.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa