- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Ak ste videli francúzsky kreslený film Ratatouille, určite už tušíte, že toto jedlo nadchne aj nemalého gurmána.
Príprava ratatouille je rýchla. Žiadne dlhé dusenie, aby zeleninka nezostala "blatová" a suroviny si zachovali svoju skvelú chuť.
Najskôr si pripravíme všetku zeleninu. Cukety rozkrojíme pozdĺžne na polovicu a potom nakrájame na hrubšie polkolieska. Baklažán nakrájame tak isto, ale trochu ho nasolíme a necháme chvíľku vyslziť. Cukety ani baklažán netreba šúpať. Cibuľu nakrájame na pásiky. Rajčiny sparíme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Papriky očistíme a pokrájame na hrubšie pásy. Šampiňóny len pokrájame na polovice.
Na hlbšej pznvici rozpálime 4 lyžice olivového oleja, opečieme najskôr papriky (do zlatova), potom baklažán, potom rajčiny, šampiňóny, cibuľu, a nakoniec pridáme opekať cukety.
Zalejeme jednou plechovkou lúpaných rajčín aj so šťavou, osolíme, posypeme čerstvo namletým čiernym korením, pridáme lyžicu medu, premiešame a restujeme odokryté asi 15 minút. Na konci restovania by mala byť prebytočná šťava z rajčín odparená, takže sa zelenina vo finále ešte trochu opeká. Získa tým výbornú sladkastú chuť.
Pridáme 2 lyžice studeného olivového oleja, čerstvo rozotretý cesnak, lístky tymiánu a nasekaný rozmarín. Okamžite stiahneme z ohňa a ratatouille podávame horúce s rozpečenou bagetkou alebo napríklad s kus-kusom. Ten si pripravíme počas restovania zeleniny.