Metrový koláč

emko ~ 23. marec 2024 - 3:09

Žltý a kakaový korpus, výborný maslový krém, vôňa rumu a chrumkavá čokoládová poleva. Klasika je klasika a metrový koláč zvlášť. V mnohých rodinách je to aj tradičný veľkonočný koláč. A v našej rodine sa tento recept poctivo dedí a som rada, že sa s ním môžem podeliť aj tu.

Suroviny
Cesto:
 
 
8
ks
200
ml
200
ml
+
štipka
Krém:
 
 
800
ml
500
g
Ostatné:
 
 
150
ml
200
g

Najskôr pripravíme dve formy, ktoré vymastíme a vysypeme múkou. Cesto pripravíme tak, že vyšľaháme najskôr bielky so štipkou soli a v druhej miske vyšľaháme do peny žĺtky s cukrom, prišľaháme vlažnú vodu a olej. Do tejto hmoty striedavo primiešavame preosiatu múku zamiešanú s jedným kypriacim práškom a tuhý sneh.

Polovicu piškótovej hmoty vylejeme do jednej formy.

Do druhej polovice cesta vmiešame preosiate kakao a štipku jedlej sódy.

Aj kakaové cesto vylejeme do druhej formy a dáme do vopred vyhriatej rúry piecť na 180 stupňov asi 35 - 45 minút. Treba vyskúšať špajdľou, či je žlté cesto upečené a podľa potreby dopiecť. Upečené žlté cesto vyberieme a hnedé ešte dopečieme. Vďaka kakau to trvá asi o desať minút dlhšie.

Upečené korpusy necháme vo formách vychladnúť, až potom ich vyklopíme. Medzitým pripravíme krém. V mlieku uvaríme pudingové prášky - zlatý klas, do uvareného pudingu pridáme asi pol deci rumu a puding necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a prišľahávame postupne puding.

Korpusy nakrájame na jeden a pol centimetrové plátky. Zbytok rumu dáme do fľaštičky s rozprašovačom, aby sme rum rovnomerne striekali na plátky piškóty.

A ideme skladať. Plátok žltého korpusu postriekame rumom, dáme plnú lyžicu krému, ten rozotrieme a prilepíme ďalší kus hnedého korpusu.

Takto striedavo pozliepame všetky kúsky. Vždy postriekame rumom, natrieme a priložíme druhý.

Zbytkom krému potrieme vrch a boky koláča a necháme ho stuhnúť.

V miske nad parou rozpustíme čokoládu s tukom a nie príliš horúcu nalejeme najprv na vrch kláča a potom potiahneme boky kartičkou odspodu nahor, aby sme stečenú čokoládu spotrebovali. Koláč necháme stuhnúť.

Hotový metrový koláč krájame na šikmo.

Už len uvariť dobrú kávičku a ochutnávať.

Komentáre

Zuzi ~ 25. marec 2015 - 11:20

U nás je tiež "znovuobjavený" :-) synovec si minule od mojej mamy, teda svojej babky k narodeninám želal dva metre metrového koláča :-)

0

Eevapa ~ 12. december 2014 - 12:17

Jeden z fajných nenáročných koláčikov,,,nesmie chýbať

0

Babetta ~ 19. apríl 2014 - 11:49

Metrové řezy jsou vynikající, žádná rodinná oslava se bez nich neobejde...:-)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj