- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Jabkance s jabĺčkami nemajú vôbec nič spoločné. Sú to vlastne zemiakové placky, alebo pirohy naplnené tvarohom. Jabkance sú regionálnym receptom východočechov. Názov jabkance dostali podľa základnej suroviny - zemiakov, ktorým sa na českotřebovsku kedysi hovorievalo jabka. V Českej Třebovej sa každoročne koná "jabkancová pouť" na ktorej sa jabkance pripravujú z 10 q zemiakov.
Toto je zjednodušená verziu prípravy jabkancov, ktoré sa dajú spraviť aj doma. Dôležité je, aby zemiaky neboli sypké, ale boli lepivé.
Zemiaky sa uvaria v šupkách a ešte horúce sa očistia. V drevenom korýtku sa paličkou roztlčú s trochou soli a tlčú sa tak dlho, až z nich je cesto. Ja som ich postrúhala na jemnom strúhadle a v miske poriadne vymiesila na cesto.
Na trocha pomúčenej doske sa spraví z cesta valec a odkrajujú sa bochníčky, ktoré sa v múke vyvaľkajú do kruhu ako palacinka s hrúbkou skoro 1 cm. Cesto mlžete aj rozvaľkať na pomúčenej doske a kolieskom povykrajovať kruhy, na ktoré dáte ochutený sladký tvaroh vymiešaný z hore uvedených surovín. Každý kruh preložíme, kraje zatlačíme a v rukách pritlačíme na placku.
Komentáre
kamilka ~ 3. september 2013 - 8:58
Vyzeraju velmi chutne a zaujimave. Uz zacinam varit zemiacky!
Marie ~ 10. jún 2013 - 11:28
No toto je určitě dobrota! Ještě, že nemám uvařené brambory, jinak bych "ovčilku" - to jako teď, pekla jabkance!
Tana ~ 10. jún 2013 - 11:38
In reply to No toto je určitě dobrota! by Marie
Tomu verím Maruško, máme toho hodne spoločného :-)