Jabkance s jabĺčkami nemajú vôbec nič spoločné. Sú to vlastne zemiakové placky, alebo pirohy naplnené tvarohom. Jabkance sú regionálnym receptom východočechov. Názov jabkance dostali podľa základnej suroviny - zemiakov, ktorým sa na českotřebovsku kedysi hovorievalo jabka. V Českej Třebovej sa každoročne koná "jabkancová pouť" na ktorej sa jabkance pripravujú z 10 q zemiakov.

Jabkance

Suroviny

 

800

g zemiaky
štipka soľ

Plnka:

250

g tvaroh

50

g maslo

50

g cukor mletý (práškový)

2

ks vaječný žĺtok

Ostatné:

100

g maslo

100

g cukor mletý (práškový)

Toto je zjednodušená verziu prípravy jabkancov, ktoré sa dajú spraviť aj doma. Dôležité je, aby zemiaky neboli sypké, ale boli lepivé.

Zemiaky sa uvaria v šupkách a ešte horúce sa očistia. V drevenom korýtku sa paličkou roztlčú s trochou soli a tlčú sa tak dlho, až z nich je cesto. Ja som ich postrúhala na jemnom strúhadle a v miske poriadne vymiesila na cesto.

Na trocha pomúčenej doske sa spraví z cesta valec a odkrajujú sa bochníčky, ktoré sa v múke vyvaľkajú do kruhu ako palacinka s hrúbkou skoro 1 cm. Cesto mlžete aj rozvaľkať na pomúčenej doske a kolieskom povykrajovať kruhy, na ktoré dáte ochutený sladký tvaroh vymiešaný z hore uvedených surovín. Každý kruh preložíme, kraje zatlačíme a v rukách pritlačíme na placku.

Jabkance sa pečú na sporáku na suchej platni, alebo na kvalitnej, nepriľnavej panvici. Pečieme veľmi pomaly, na slabom plameni.

Upečené jabkance z oboch strán potrieme rozpusteným maslom a poriadne posypeme práškovým cukrom. Keďže do cesta nejde žiadna múka, jabkance sú fantasticky mäkké a šťavnaté.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Marie
~ 10.06.2013 - 21:28
No toto je určitě dobrota! Ještě, že nemám uvařené brambory, jinak bych "ovčilku" - to jako teď, pekla jabkance!
Zobraziť profil Táňa
~ 10.06.2013 - 21:38
Tomu verím Maruško, máme toho hodne spoločného :-)
Zobraziť profil kamilka
~ 03.09.2013 - 18:58
Vyzeraju velmi chutne a zaujimave. Uz zacinam varit zemiacky!