Jabkance

emko ~ 3. september 2013 - 4:35

Jabkance s jabĺčkami nemajú vôbec nič spoločné. Sú to vlastne zemiakové placky, alebo pirohy naplnené tvarohom. Jabkance sú regionálnym receptom východočechov. Názov jabkance dostali podľa základnej suroviny - zemiakov, ktorým sa na českotřebovsku kedysi hovorievalo jabka. V Českej Třebovej sa každoročne koná "jabkancová pouť" na ktorej sa jabkance pripravujú z 10 q zemiakov.

Suroviny
800
g
 
štipka
Plnka:
 
 
250
g
50
g
Ostatné:
 
 
100
g

Toto je zjednodušená verziu prípravy jabkancov, ktoré sa dajú spraviť aj doma. Dôležité je, aby zemiaky neboli sypké, ale boli lepivé.

Zemiaky sa uvaria v šupkách a ešte horúce sa očistia. V drevenom korýtku sa paličkou roztlčú s trochou soli a tlčú sa tak dlho, až z nich je cesto. Ja som ich postrúhala na jemnom strúhadle a v miske poriadne vymiesila na cesto.

Na trocha pomúčenej doske sa spraví z cesta valec a odkrajujú sa bochníčky, ktoré sa v múke vyvaľkajú do kruhu ako palacinka s hrúbkou skoro 1 cm. Cesto mlžete aj rozvaľkať na pomúčenej doske a kolieskom povykrajovať kruhy, na ktoré dáte ochutený sladký tvaroh vymiešaný z hore uvedených surovín. Každý kruh preložíme, kraje zatlačíme a v rukách pritlačíme na placku.

Jabkance sa pečú na sporáku na suchej platni, alebo na kvalitnej, nepriľnavej panvici. Pečieme veľmi pomaly, na slabom plameni.

Upečené jabkance z oboch strán potrieme rozpusteným maslom a poriadne posypeme práškovým cukrom. Keďže do cesta nejde žiadna múka, jabkance sú fantasticky mäkké a šťavnaté.

Komentáre

kamilka ~ 3. september 2013 - 8:58

Vyzeraju velmi chutne a zaujimave. Uz zacinam varit zemiacky!

0

Marie ~ 10. jún 2013 - 11:28

No toto je určitě dobrota! Ještě, že nemám uvařené brambory, jinak bych "ovčilku" - to jako teď, pekla jabkance!

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj