Kurací kebab v pita placke

emko ~ 6. október 2021 - 6:30

Keď zavonia niekde na ulici zo stánku kebab v pita placke, tak je to vždy veľké lákadlo :)
Tak prečo ho neskúsiť urobiť doma? Nie je to žiadna veľká námaha. K tomu domáca pita placka z jednoduchého kysnutého cesta. A na osviežene sa hodí chrumkavý šalát Coleslaw

Suroviny
Pita:
 
 
300
ml
1
KL
2
PL
1
KL
Kebab:
 
 
1000
g
5
g
2
PL
2
strúčiky
Sezóna

Z uvedených surovín vypracujeme kysnuté cesto tak, že do misky dáme múku, vlažnú vodu, rozmrvíme droždie a pridáme ostatné suroviny. Pomocou mixéra s hákmi vymiesime cesto. Použiť môžeme samozrejme aj pekárničku. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 8-10 ks, vypracujeme bochníčky a necháme ešte krátko podkysnúť. Bochníčky potom dlaňou sploštíme a na pomúčenej doske vyvaľáme placky.

Rúru rozohrejeme na najvyššiu teplotu, vložíme do nej suchý plech a keď je horúci, opatrne ho chňapkami vyberieme, hodíme naň placky a ihneď vložíme nazad do rúry. Nikam neodchádzame, pretože je to raz-dva. Cez okienko rúry sledujeme, ako sa placky nafúknu, rúru nachytro otvoríme, kliešťami placky otočíme odspodu nahor a dopečieme. Takto upečieme všetky placky. Dá sa použiť aj panvica, ale musí byť kvalitná, ťažká, napríklad liatina. Po upečení ich ešte teplé pozdĺžne rozkrojíme. Vyfučí prebytočný vzduch, vznikne nám kapsa, pripravená na plnenie. Pita chleby poukladáme na seba, zabalíme do plátenej utierky a tú vložíme do sáčku. Placky vydržia takto mäkké aj týždeň. Pri ohrievaní je dobré ich jemne pokropiť teplou vodou.

Na kebab sa hodia vykostené kuracie stehná bez kože. Mäso premiešame s olejom, ochutíme korením na gyros, ktoré je už slané, preto soľ nedávame. Pridáme ešte čubricu a troška cesnaku. Premiešame, málinko podlejeme vodou a na 180 stupňov upečieme odokryté do chrumkava. Po upečení mäso nakrájame na tenké kebabovské plátky.

Pita placky naplníme mäsom, pridáme čerstvú zeleninu a môžeme preliať dresingom. Výborný je cesnakový z kyslej smotany s majonézou. Alebo môžeme kebab podávať s Coleslaw šalátom.

Komentáre

Nelisa ~ 19. marec 2017 - 4:23

mne sa tie placky nechceli nafúknuť :( po prvých, pokusných, som ďalšie vyvaľkala na hrubšie a bolo to lepšie. Tie prvé boli asi príliš tenké.

0

Alča ~ 3. august 2016 - 13:39

Teda, děláte mi chutě, hned jak přijdou vnoučata na prázdnimy vyzkouším a potom se ozvu. Nedávno jsem dělala zemiakové pagáče, tak ty jsou doopravdy vynikající,jak jsme jeli celá rodina do Prahy ,tak jsem je udělala z dvojité dávky, říkala jsem si,že jsem to přehnala, ale nakonec jsem zjistila, že pochybělo a vnuci si je objednali na cestu do Chorvatska, takže jsem je během krátke chvilky dělala 3x.

0

Janaja ~ 27. august 2014 - 12:13

Prvý pokus o pita placky sa celkom podaril.Boli zjedené skor,než som ich stihla všetky upiecť :D Cestíčko je úžasné a výborne sa s nim pracuje, ďakujem ;)

0

remperitka ~ 26. august 2014 - 5:44

joj mi slinky tecu , toto musim urobit :) uz keby fungovali tlaciarne tak, ze si dam vytlacit tento recept a z tlaciarne mi vyjde hotovy kebab to by bola parada :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj