V českých cukrárňach tento krémeš kúpite pod názvom žloutkové řezy. Na Morave ho volajú sedlácké krémovníky a u nás na Slovensku zase salajkové krémeše.

Je to pôvodný, starý recept a chuť je vynikajúca.

Pečieme na plechu 40x30 cm.

Ďalšie inšpirácie na výborné krémeše nájdete v našom špeciálnom krémešovom výbere :)

Žĺtkové krémeše

Suroviny

Amónium - salajka, čo je cukrárske droždie, rozmiešame v troške mlieka. Z múky, práškového cukru, masla, vajca a amónia vypracujeme cesto. Cesto rozdelíme na dve časti.

Cesto na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme na dva pláty, ktoré upečieme na jemne pomastenom plechu.

Dáme variť 7 deci mlieka s kryštálovým a vanilkovým cukrom. V zbytku mlieka rozmiešame pudingové prášky, hladkú múku a žĺtka. Za stáleho miešania vlejeme do horúceho mlieka a uvaríme hustú kašu. V miske vymiešame maslo s práškovým cukrom a rumom a prišľaháme vychladnutú kašu.

Do hlbokého plechu dáme jeden upečený plát cesta a potrieme ho vyšľahaným krémom. Priklopíme ho druhým plátom cesta. Ten jemne natrieme marhuľovým džemom a polejeme citrónovou polevou. Tú pripravíme tak, že vymiešame dve lyžice teplej vody s 30 deka práškového cukru a dvomi lyžicami citrónovej šťavy. Mieša sa to dosť dlho, aspoň desať minút, než sa poleva naleje na koláč.

Naplnené krémeše dáme do chladničky aspoň na 24 hodín odležať a potom nakrájame.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil zdena 1011
~ 25.05.2013 - 12:12

poznám,pečiem,naozaj veľmi dobrý zákusok, deti sa len :p :D oblizujú

Zobraziť profil maja
~ 26.05.2013 - 07:36

Tieto si pamatam este z detstva.Zboznovala som ich.Skoro sa mi podarilo nimi zadusit moju sestricku na jej vlastnom krsteni.Nechapala som,preco by som jej ich nemala dat,ked mne tak chutia.Este dobre ze bola nablizku rodina,ktora to z malych ustociek vytriasla.Zboznovane zakusky!

Zobraziť profil honestka
~ 09.11.2013 - 19:54

ja zboznujem salajku.
A tvoje zakusky su vzdy ukazkove a nutia k praci, aj ked by sme sa mali troska miernit. No da sa?
hugs.

Zobraziť profil DanaSmrk
~ 20.11.2013 - 08:16

Tak jsem se do toho pustila. Rozvalet těsto na požadovaný rozměr bylo náročné. Krém jsem stáhla brzy z plotny, byl řídký. Po dni uležení - krém lahodný, citronová poleva s marmeládou také, ale těsto zůstalo tuhé. Možná zůstalo v troubě déle než mělo. Znám tyto řezy z listového těsta, ale nezkoušela jsem je. Přesto moc moc děkuji.