Žĺtkové krémeše

V českých cukrárňach tento krémeš kúpite pod názvom žloutkové řezy. Na Morave ho volajú sedlácké krémovníky a u nás na Slovensku zase salajkové krémeše.
Je to pôvodný, starý recept a chuť je vynikajúca.
Pečieme na plechu 40x30 cm.
Ďalšie inšpirácie na výborné krémeše nájdete v našom špeciálnom krémešovom výbere :)
Cesto: |
||
300 |
g | múka hladká |
50 |
g | cukor mletý (práškový) |
50 |
g | maslo |
10 |
g | salajka - amónium |
1 |
ks | vajce |
2 |
PL | mlieko |
Krém: |
||
1000 |
ml | mlieko |
200 |
g | cukor kryštál |
4 |
ks | vaječný žĺtok |
4 |
ks | puding vanilkový |
2 |
ks | cukor vanilkový |
100 |
g | cukor mletý (práškový) |
100 |
g | múka hladká |
300 |
g | maslo |
50 |
ml | rum |
Ostatné: |
||
džem marhuľový | ||
Citrónová poleva: |
||
2 |
ks | citrón |
300 |
g | cukor mletý (práškový) |
voda |
Do hlbokého plechu dáme jeden upečený plát cesta a potrieme ho vyšľahaným krémom. Priklopíme ho druhým plátom cesta. Ten jemne natrieme marhuľovým džemom a polejeme citrónovou polevou. Tú pripravíme tak, že vymiešame dve lyžice teplej vody s 30 deka práškového cukru a dvomi lyžicami citrónovej šťavy. Mieša sa to dosť dlho, aspoň desať minút, než sa poleva naleje na koláč.
Komentáre
zdena 1011
25.05.2013 - 12:12
maja
26.05.2013 - 07:36
honestka
09.11.2013 - 19:54
DanaSmrk
20.11.2013 - 08:16