Halibut na víne so šafránovou omáčkou

emko ~ 14. február 2014 - 12:58

Tento recept píšem pre svojho najlepšieho kamaráta, ktorý mi už párkrát volal v núdzi: "Emko, mám rande a fakt sa mi ľúbi, čo jej mám navariť?" Takže, po pár improvizáciách môžem smelo povedať: Mám to!
Toto jedlo keby mi nejaký chlap navaril, tak sa roztopím! Chuť je fámózna, maximálne jemná a zároveň prekvapivo intenzívna. Ingrediencie niečo stoja, ale tak ženy to vedia oceniť. Ak budeš pozorne sledovať návod, tak to zvládneš a zároveň ohromíš, lebo niektoré spomínané triky pozná len skúsený kuchár.

Suroviny
400
g
1
PL
150
ml
1/2
KL
podľa chuti
 

Halibut je najlepší čerstvý. Má krásne jemné, šťavnaté mäsko bez kostí, takže ho stačí jemne posoliť a okoreniť.

Na panvici roztopíme maslo na miernom ohni, aby sa v žiadnom prípade nezačalo pripaľovať. Pridáme halibuta, podlejeme vínom, zakryjeme pokrievkou a dusíme. Stačí maximálne 5 minút, halibut je krehký a rýchlo hotový.

Halibuta odložíme bokom. Najlepšie, dať ho na tanier, zakryť pokrievkou a vložiť do trúby. Do šťavy, ktorá ostala v panvici, rozdrvíme medzi prstami šafrán. Nevaríme. Panvicu iba zakryjeme a asi 5 minút necháme rozpustiť.

Až následne privedieme šťavu znovu k varu, pridáme smotanu na šľahanie a necháme prebublávať. Premiešavame a trpezlivo čakáme, kým sa čo najviac vody neodparí. Omáčka sa tak zredukuje a dostane tú správnu chuť.

Odstavíme z plameňa. Rošľaháme nonšalantne jedno vaječné žĺtko a to vmiešame metličkou do omáčky, ktorá tým ešte viac skrémovatie. Prisolíme podľa chuti.

Hotovo, podávať okamžite! Halibut, k tomu omáčka a k tomu buď ryža, cestoviny, alebo len opečená chrumkavá bagetka. No a samozrejme dopiť to vínko :)

Komentáre

xado ~ 1. jún 2013 - 7:33

ako sa prosim slaha vajecne zltko nonsalatne? .)

0

Tana ~ 1. jún 2013 - 8:37

Krásny recept, s láskou pripravený...na taký sa chytí každá rybička :-)

0

doctoor ~ 2. jún 2013 - 11:12

Och tak toto je krasne!musim uvarit mojej drahej niekedy.
a nonsalantne vajicko ftw!

0

emko ~ 2. jún 2013 - 11:16

In reply to by doctoor

uvar a ze pozdravujem :)
hlavne bacha na halibuta, lebo je fakt krehky, tak aby sa nerozpadal..
no a co najviac odparit tekutinu, ..takze trpezlivost a bude to stat za to ;)

0

doctoor ~ 2. jún 2013 - 11:28

In reply to by emko

nemam to sice vo zvyku ale tvoj recept je tak dokonaly, ze sa neda inak ako sledovat step by step v guideline! ;)
a s citom!co je btw pekne a nenapadne spomenute v recepte.
parada budem sa tesit na dalsiu inspiraciu. Ozaj a skusala si tymto sposobom aj zubaca? lebo k halibutovi sa u nas len tak nedostanem, Rybu s.r.o na milde nikdy nestihnem po robote a v hypacoch sa fakt bojim.
Zubac je podla toho ako opisujes halibuta velmi podobny.

0

emko ~ 2. jún 2013 - 11:34

In reply to by doctoor

dakujem :))
ono, bol hrozne uprsany den smutny a som si chcela hrozne jedlom ulahodit..a musim priznat, ze som bola sama az sokovanaked som ochutnala prvu lyzicku, ze mnaaaaaaaaaam :)

skusala som tu omacku aj s krevetami, ale imho sa hodi k viacerym rybam, ved skus, drzim palce :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj