- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Zapletená vianočka z 9 prameňov. Cesto je fantastické, voňavé, maslové s hrozienkami.
Vianočka patrí tradične v sviatkom vianočným, kedy v domovoch zavládne pohoda. Toto je starý rodinný recept, tak určite vyskúšajte :)
V miske vymiešame maslo s cukrom do peny, pridáme soľ, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, nastrúhaný kúsok muškátového oriešku, dva vanilkové cukre a utrieme spolu do hustej peny.
Do väčšej misy dáme preosiatu múku a urobíme v nej jamku. V mištičke utrieme droždie s kávovou lyžicou kryštálového cukru na kašičku a nalejeme do jamky v múke. Misku vypláchneme vlažným mliekom a tiež prilejeme do jamky. Prilejeme aj zbytok mlieka. Všetko spolu vymiešame, aby sa suroviny spojili, zakryjeme a necháme 15 minút postáť na teplom mieste.
Po 15 minútach už krásne vypracujeme cesto. Rukou, hákmi v mixéri alebo môžeme použiť robot či pekárničku. Do vypracovaného cesta na záver pridáme hrozienka, ktoré sme mali poctivo namočené v rume a ešte premiesime. Cesto necháme kysnúť asi hodinu. Malo by byť tuhšie ako na buchty.
Keď máme spodok vianočky zapletený, preložíme ho na papier na plech, kde budeme vianočku piecť. Spojíme si dlane a po celej dĺžke sa snažíme vianočku roztiahnuť v strede do bokov. Vytvoríme jamku, do ktorej položíme klasický vrkoč z troch prameňov. Tento vrkoč už len hranou jednej dlane po dĺžke pritlačíme, aby sme znovu vytvorili jamku a konce vrkoča podložíme dospodu pod vrkoč zo 4 prameňov. Vrkoče pri zapletaní neuťahujeme, skôr len jemne, aby sa vianočka neklátila, lebo cesto by sa stiahlo naspäť.
Komentáre
Hortenzia9 ~ 16. máj 2020 - 9:17
Chcela by som sa spýtať, že z akej múky odporúčate piecť vianočku... z hladkej 00 Extra a alebo špeciálnu na kysnuté cesto?
emko ~ 23. máj 2020 - 12:56
In reply to Chcela by som sa spýtať, že z by Hortenzia9
Podľa mňa, ak ju necháš správne nakysnúť, tak je to v podstate jedno, alebo sú tam len malé rozdiely. Možno radšej super jemnú múku a ak máš k dispozícii info o bielkovinách, tak čo najviac percent. Teraz používam napr múku čo má myslím 13 percent
Hortenzia9 ~ 23. máj 2020 - 13:07
In reply to Podľa mňa, ak ju necháš by emko
Chápem, táto múka má vyše 12g bielkovín. Použila som babičkinu voľbu na kysnuté cesto. Len predchádzajúce vianočky som piekla z hladkej múky 00 Extra Špeciál a držali pokope, i keď to cesto bolo také tuhšie. Pri poslednej vianočke, ktorú som robila z múky na kysnuté cesto, bola chuť oveľa lepšia, ale zase sa trochu roztiekla. Ako na tvare mi moc nezáleží, podstatná je chuť, len som chcela vedieť, či to môže byť múkou.
emko ~ 23. máj 2020 - 14:48
In reply to Chápem, táto múka má vyše 12g by Hortenzia9
Jasné...no asi takto. Môžeš kúpiť obyč lacnú hladkú múku, ktorá ale bude správne skladovaná a čerstvá, lebo ide na odbyt a každý ju kupuje. Potom kúpiš vedľa v regále drahú múku super špeci, ktorú ale málokto kúpi, bohvie koľko tam už leží a koľkokrát zvlhla a podobne. Asi vieš kam mierim. Možno malá rada... pomáha keď už múku kúpiš, tak ju skladuj niekde vyššie v poličke, na suchom mieste, kde nie je príliš zima. Potom preosiať a aj s lacnou by to malo ísť ok :)
Hortenzia9 ~ 20. marec 2018 - 6:34
Moja prvá vianočka je na svete :) ďakujem za recept, so zapletaním som síce postupovala podľa iného návodu :) hrozienka som nemala, tak som ich nahradila brusnicami
emko ~ 22. marec 2018 - 9:21
In reply to Moja prvá vianočka je na by Hortenzia9
Nádhera! :) Ja som tieto vianoce robila vianočku z kvásku a tiež super :)
Katarína Jurčová ~ 4. december 2014 - 2:55
Nádherná vianočka, pokúsim sa ju teraz upiecť, aby som do Vianoc vychytala chyby. Ďakujem za recept
Aska ~ 17. november 2014 - 11:08
Pripajam aj obrazok mojej prvej vianocky :)
kamilka ~ 15. november 2014 - 2:53
prekrasna