Recept podobný ako na rakvičky. Rakvičky aj krehuľky sú vnútri duté a podávajú sa postriekané nesladenou šľahačkou, alebo poliate čokoládou. Alebo jedným aj druhým :)

Žĺtkové krehuľky

Do cesta sa nepridáva žiaden kypriaci prášok, ani salajka. Dôležité je vyšľahať hustú penu, ktorá šľahaním zväčší objem a troška zbledne. Ak použijete kovové formičky, je dobré ich vytrieť olejom, alebo masťou. Použiť môžete aj alobalové jednorázové formičky, alebo veľké papierové košíčky. Tie potom ničím nevymazávajte.

Striekať hmotu do formičiek môžete vrecúškom, alebo len ponaberať lyžicou. Dobré je hmotu nechať vo formičkách pred pečením aspoň 5 minút postáť, potom nevypuknú a neprasknú. Tiež je dobré hmotu nalievať do teplých formičiek, nie do studených. Vyšľahaná hmota sa nalieva len do polovice formičiek, pretože v rúre vyskočí.

Pečie sa asi na 150 stupňov. Plech s formičkami sa vloží do predohriatej rúry a po pár minútach hmota vo formičkách vyskočí. Vtedy treba stiahnúť teplotu asi na 70 stupňov a krehuľky vlastne dosušiť ďalších asi 30 minút.

Z formičiek je ich treba vyklopiť ešte teplé tak, že si dáte na ruku chňapku, okrajom ťuknete, krehuľku chytíte do dlane a položíte na tácku. Pozor, sú ozaj krehké a pri silnom buchnutí by sa mohli rozbiť. Vyskúšajte najprv jednu a keď sa vám podarí, vytiahnite z rúry celý plech a povyklápajte ich.

Ak použijete klasické košíčkové formičky, z tejto dávky urobíte asi 35 krehuliek.

A už vám stačí len kopu šľahačky a čerstvo uvarená kávička :-)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil klaura
~ 18.12.2013 - 21:16
rakvičky som mala veľmi rada a potešila som sa tomuto tvojmu receptu ... len či to zvládnem ... :)
Zobraziť profil womAnka
~ 19.12.2013 - 11:18
hurááá...konečne recept na žĺtka :D
Zobraziť profil emko
~ 19.12.2013 - 11:27
Viac ich najdes v slovniku https://bonvivani.sk/slovnik staci kliknut na danu surovinu :)
Zobraziť profil veronika353
~ 21.12.2013 - 08:01
Mám recept se salajkou,ale někdy vyzkouším i tento.Formičky mám rakvičkové,ale je jich málo a tak používám taky plechové košíčky.Když je dostatečně vymažu sádlem,tak se dobře vyklopí.Osvědčilo se mi rakvičky po upečení nechat chvíli postát a potom vyklápět,jde to samo ven.
Zobraziť profil Zuzliak
~ 26.12.2013 - 17:08
Ta toto je super- ako zltkove bez cesta - mliaaaam :)
Zobraziť profil Silvia Sisa
~ 05.05.2015 - 16:10
toto v najbližšej dobe vyskúšam, zdá sa to zaujímavé... doteraz čo som piekla a aj pečiem sú žĺtkové fúkané, teda vo vnútri duté, ale ide tam salajka... ak by bol záujem, recept samozrejme napíšem ... takto vyzerajú tie moje
Zobraziť profil Silvia Sisa
~ 05.05.2015 - 17:07
jasne,tak pridávam... Žĺtkové fúkané. večer zarobiť: 250 g ml. cukru, 5 žĺtok a 1 KL salajky = toto vyšlahať do peny,misku potiahnuť foliou a nechať oddychovať ráno pridať: 200 g ml. cukru, 70 g hl. múky špecial - všetko spracovať, vyvaľkať na asi 05 cm a vykrajovať. Dať na plech vyložený papierom a upiecť, ide to rýchlo, treba sledovať v rúre. Pečiem na cca 160 stupňoch, ale každá rúra je iná.
Zobraziť profil Silvia Sisa
~ 05.05.2015 - 20:39
oprava, cesto vyvaľkať na 0,5 cm,potom vykrojiť.... pečením to narastie