- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Kačacie a husacie hody neodmysliteľne patria k jeseni. Pripravili sme pre vás recepty na 4 lahodné kačacie špeciality, ktoré si hravo pripravíte aj u vás doma. A nemusíte byť pritom kuchár profesionál. Stačí len trochu skúsenejší amatér.
Kačacia paštéta
Kačacia paštéta, alebo inak povedané tepelne upravená kačacia nátierka, vám môže robiť spoločnosť pokojne aj počas celej jesene. Správne pripravená a dobre skladovaná domáca paštéta má totiž naozaj dlhú trvanlivosť. Na prípravu budete potrebovať:
• 350 g kačacia pečeň
• cibuľka
• kačací tuk
• 3 strúčiky cesnaku
• čerstvý tymian
• 50 ml brandy
• 125 g zmäknutého masla
• soľ
• mleté čierne korenie
Cibuľku nakrájajte na drobno a dozlatista opražte na kačacom tuku. Pridajte popučený cesnak a pečeň nakrájanú na menšie kúsky. Restujte pár minút a ku koncu osoľte, okoreňte a zalejte brandy. Pečeň je hotová, keď sa brandy odparí.
Zmes nechajte vychladnúť a následne rozmixujte v kuchynskom robote na hladkú kašu. Postupne pridajte maslo a kačacia paštéta je hotová.
Hotovú paštétu skladujte v dobre uzavretých sklených fľašiach (napríklad nádoby na zaváranie). Trvanlivosť môžete ešte predĺžiť zaliatím kačacím tukom.
Lokše s jablkami a kačacím stehnom
Kapusta, lokše a kačka to je taká klasika. Ale jedli ste už niekedy lokše s jablkami a kačkou? Ide naozaj o delikatesu. Lokše si môžete pripraviť sami (zemiaky, múka, vajce, soľ) alebo kúpiť ako polotovar. Aktuálne ich môžete nájsť v akcii v obchodoch Kaufland. V recepte sa budeme venovať len príprave kačky a jabĺk. Potrebné suroviny:
• 1 kg kačacie stehná
• 750 g kačací tuk
• cibuľka
• 4 väčšie jablká
• 50 g kryštálový cukor
• 75 g maslo
• soľ
• mleté čierne korenie
• olej
Kačacie stehná osoľte, okoreňte a poukladajte do zapekacej misy. Podlejte rozpusteným kačacím tukom a pri 80 stupňoch pomaly konfitujte približne 12 hodín.
V hrnci nechajte skaramelizovať kryštálový cukor. Pridajte olej, nakrájanú cibuľku a restujte do zlatista. Pridajte jablká nakrájané na menšie kocky a osoľte. Na záver prilejte do hrnca maslo a nechajte ho roztopiť.
Lokše naplňte jablkami a podávajte spolu s trhanými kačacím stehnom.
Kačacie prsia na pomarančoch
Kačacie prsia s pomarančmi pôsobia netradične, avšak výborne spolu ladia a ešte lepšie chutia. Príprava je pritom nenáročná ako na suroviny, tak aj na postup. Pripravte si:
• 2 kačacie prsia
• 4 pomaranče
• ½ cibule
• šťavu z 2 pomarančov
• 50 g masla
• 500 ml vody
• 2 PL červeného vínneho octu
• k
• ligurček
• badyán
• kryštálový cukor
• soľ
• mleté čierne korenie
Kožu kačacích pŕs jemne narežte vo vzore šachovnice. Prsia položte na rozohriatu panvicu kožou dole a pečte približne 8 minút. Následne otočte, osoľte, okoreňte a opekajte ďalších 10 až 15 minút. Nakoniec prsia vyberte na pekáč, prikryte alobalom a nechajte dôjsť v teplej rúre 10 minút.
V hrnci zmiešajte cukor a vodu a varte kým sa cukor úplne nerozpustí. Pridajte vínny ocot, pomarančovú šťavu, klinčeky, badyán, najemno nakrájanú cibuľku a za občasného miešania varte 15 minút. Následne do zmesi pridajte maslo a varte kým sa úplne nerozpustí.
Hotové prsia prerežte, polejte omáčkou a ozdobte kúskami pomaranča. Podávajte s pečenými zemiakmi.
Kačací závin
Hoci označenie závin sa nám spája najmä so sladkými koláčmi, túto dobrotu je možné pripraviť aj na slano. Napríklad s pečeným kačacím mäsom a marhuľami. Budete potrebovať:
• 800 g pečeného kačacieho mäsa (stehná, prsia)
• 500 g lístkového cesta
• 50 g píniových orieškov
• 1 mrkva
• 2 stonky stonkového zeleru
• 1 cibuľa
• 150 g sušených marhúľ
• 1 pomaranč
• zväzok petržlenovej vňate
• 1 lyžica olivového oleja
• 200 ml hydinového vývaru
• mletá rasca
• 1 lyžička mletej škorice
• soľ
• mleté čierne korenie
• 2 žĺtky
• sezamové semienka na posypanie
V panvici na rozohriatom oleji orestujte všetku nakrájanú zeleninu. Pridajte opražené píniové oriešky, natrhané kačacie mäso a zalejte vývarom. Varte kým sa vývar úplne nevyparí a následne pridajte nasekanú petržlenovú vňať, rascu, škoricu, soľ, mleté čierne korenie, kôru a šťavu z pomaranča.
Lístkové cesto si vyvaľkajte, potrite ho pripravenou zmesou, zaviňte a preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 20 minút.
Kačka je pre mnohých synonymom sviatočných dní. Veríme preto, že sme vám s našimi receptami pomohli pritiahnuť trochu výnimočnosti aj do vašich dní.