Ovsená kaša 3krát inak, vyskúšajte ich všetky

emko ~ 25. máj 2023 - 13:04

Považujete ovsenú kašu za tak trochu nudné a vlastne nie príliš chutné jedlo? Dnes vás vyvedieme z omylu, ovsenú kašu môžete pripraviť na mnoho rôznych spôsobov. Ukážeme si tri príklady.

Ovsená kaša odležaná cez noc

Táto variácia je pomerne jednoduchá, pritom dodá vašim vločkám veľa chuti. Vločky totiž necháte cez noc „naložené“ vo vode alebo mlieku (na 50 gramov vločiek cca 100 ml tekutiny) spoločne a ďalšími obľúbenými surovinami. Čo pridať?

Skvelou voľbou bude napríklad lyofilizované ovocie, ktoré podobne ako vločky krásne natiahne vodu a zmäkne. Môžete pridať ale aj ovocie čerstvé, datle, cukor, škoricu, kakao, obľúbenú bylinku a ďalšie suroviny podľa chuti. Všetko dajte do uzavretej nádoby a uložte buď v chladničke, alebo v chladnejšej miestnosti.

Naložené vločky možno takto jesť aj surové. Druhým (odporúčaným) variantom je uvarenie kaše. Ráno dajte naložené suroviny do hrnca pridajte ešte asi 100 ml vody alebo mlieka. Priveďte do varu a varte do zhustnutia. Dozdobiť ešte môžete čerstvým ovocím.

Ovsená kaša so strúhaným jablkom

Použite suroviny na základnú kašu, postup prípravy je v začiatku rovnaký. Okrem toho ale pridáme priamo pri varení do kaše jedno nastrúhané jablko a bohatú dávku škorice. Tieto suroviny kašu krásne zjemnia, osladia a prevoňajú. Na finálne dochutenie nebudete potrebovať nič iné. Ide o jednoduchú a rýchlu kašu, na ktorú sa budete tešiť každé ráno. Patrí totiž k tým najobľúbenejším. Skvele sa do nej hodia aj pokrájané lieskové či vlašské orechy.

Aj klasiku môžete trochu vylepšiť

Každý má na ovsenú kašu trochu iný recept. Úplný základ ale spočíva v tom, že ovsené vločky povaríte v mlieku. Výsledkom môže byť síce výživné, ale na duši príliš neuspokojujúce raňajky. Stačí pritom málo a aj bežnú ovsenú kašu môžete posunúť na vyššiu úroveň.

V prvom rade skúste ovsené vločky namlieť v mixéri (alebo si kúpte rovno mleté). Kaša vďaka tomu bude oveľa jemnejšie štruktúry aj chuti.

Základnú ovsenú kašu pripravte z týchto surovín:

  • 100 g mletých ovsených vločiek
  • 250 ml mlieka
  • 250 ml vody

Ako chuti pomôcť bez čohokoľvek iného? Vločky môžete najprv opražiť na panvici. Tým ich krásne rozvoniate. Stačiť budú len dve minúty na prudšom ohni (nezabudnite s vločkami trochu miešať). Potom pridajte vodu a mlieko a varte do zhustnutia. Opäť pozor na pripaľovanie.

Čím ovsenú kašu vylepšiť?

Do kaše môžete pri servírovaní pridať čerstvý banán alebo iné ovocie, oriešky, kakao, škoricu alebo trochu cukru, medu či obľúbeného sirupu. Skrátka si ju môžete doladiť tak, ako vám to vyhovuje. Fantázii sa v tomto ohľade medze nekladú.

Zdroj obrázku: juliasudnitskaya / stock.adobe.com

Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Ďalšie články
Reštauráciu Tatami v Nitre som objavila na internete a ihneď ma upútala. Fotky jedál, aj ich veľmi príjemná a sympatická prezentácia ma…
Keď sa rodič dozvie, že šikanujú jeho dieťa, je to šok. Ovládne vás vlna emócií. Strach, ľútosť, hnev a beznádej, že mu nemôžete pomôcť. …

Zdielaj