Prečo sú vystresované maminy často štíhle?

emko ~ 12. október 2024 - 7:04

Všimli ste si niekedy, že niektorí ľudia pod vplyvom chronického stresu, napríklad zaneprázdnené maminy, bývajú štíhli? Sama som to zažila a vetu: "Najedz sa!" od druhých ľudí som neznášala. A niečo im vysvetľovat, na to som nemala silu.

Na prvý pohľad to môže pôsobiť paradoxne – veď stres často vnímame ako faktor, ktorý podporuje priberanie. No pravda je, že telesná reakcia na stres je mimoriadne individuálna a zahŕňa množstvo biologických, hormonálnych a behaviorálnych mechanizmov. Poďme sa pozrieť, prečo sa to deje a čo na to hovorí veda.

1. Kortizol a energetické zásoby: Prečo stres nie vždy vedie k priberaniu?

Keď sme pod stresom, naše telo produkuje kortizol, hlavný stresový hormón. Ten pripravuje telo na náročné situácie – zvyšuje hladinu glukózy v krvi, aby sme mali dostatok energie na zvládanie stresovej záťaže. U niektorých ľudí však dlhodobý stres spôsobuje zvýšený energetický výdaj. To znamená, že namiesto toho, aby kortizol podporil ukladanie tukov, podporí ich spaľovanie, hlavne ak ide o chronicky zaneprázdnených ľudí, ktorí sú stále v pohybe​.

2. Znížená chuť do jedla: Prečo vystresovaní ľudia niekedy jedia menej?

Ďalším dôvodom, prečo stres niekedy vedie k chudnutiu, je znížená chuť do jedla. Kortizol v kombinácii s ďalšími stresovými hormónmi (ako adrenalín) môže krátkodobo potláčať hlad. V strese je totiž telo nastavené na „boj alebo útek“, a preto sa nesústredí na trávenie potravy, ale na prežitie. Tento efekt môže byť ešte výraznejší u ľudí, ktorí sú nervózni alebo pociťujú úzkosť – jednoducho na jedlo nemyslia​.

3. Hyperaktivita HPA osi: Ako chronický stres ovplyvňuje metabolizmus?

Stres aktivuje os hypotalamus–hypofýza–nadobličky (HPA), čo vedie k zvýšenej produkcii kortizolu. Keď je táto os hyperaktívna dlhodobo, môže dôjsť k dysregulácii metabolizmu. Niektorí ľudia na chronický stres reagujú tým, že ich telo namiesto ukladania tukov čerpá zo zásob a dochádza k strate hmotnosti. Navyše, stres môže narušiť rovnováhu medzi inzulínom a glukózou, čo vedie k väčšiemu energetickému výdaju​.

4. Neustály pohyb: Každodenné „tréningy“ pri bežných aktivitách

Zaneprázdnené maminy často počas dňa vykonávajú množstvo fyzickej aktivity – chodenie po obchode, nosenie detí, upratovanie či behanie po domácnosti. Hoci to nevnímame ako klasické cvičenie, všetky tieto aktivity spolu predstavujú významný energetický výdaj. Ak sa k tomu pridá ešte nepravidelná strava alebo vynechávanie jedál, telo nemá dostatočný prísun kalórií, čo vedie k chudnutiu​.

 

Čo na to veda?

Štúdie potvrdzujú, že reakcia na stres je individuálna. Zatiaľ čo u niektorých ľudí chronický stres podporuje priberanie (najmä v oblasti brucha kvôli dlhodobo zvýšenej hladine kortizolu), u iných môže viesť k strate hmotnosti. Tento efekt je ovplyvnený nielen hormonálnou odozvou, ale aj správaním, ako je znížená chuť do jedla alebo zvýšený pohyb.

 

Ako to využiť vo svoj prospech?

Ak sa ocitáte v neustálom strese a zároveň pociťujete úbytok hmotnosti, je dôležité dbať na pravidelný a vyvážený príjem potravy. Viem, ľahko sa to hovorí, ale chronický stres JE nebezpečný! Kortizol je síce potrebný na zvládanie stresu, ale jeho dlhodobé zvýšenie môže mať negatívne účinky na vaše zdravie, ako sú oslabenie imunity či zhoršená regenerácia svalov. Preto je vhodné zaradiť do každodenného režimu techniky zvládania stresu, ako sú meditácia, dychové cvičenia alebo fyzická aktivita, ktorá podporuje uvoľňovanie endorfínov. Nájdite si tú svoju, ktorú dokážete zaradiť do bežného zivota.

Na záver, nezabúdajte, že telo každého z nás reaguje na stres inak, a čo funguje pre jedného, nemusí platiť pre druhého. Odborníci na biochémiu a psychológiu stresu stále hľadajú nové odpovede na otázku, ako čo najlepšie zvládať stres a jeho vplyv na naše zdravie​.

Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Ďalšie články
Sladkosti, dezerty, koláčiky, bonbóniky... Sladká chuť je niečo, čo si väčšina z nás zamilovala už od detstva. No správny výber sladidla v…
Plánujete romantickú večeru a chcete, aby všetko prebehlo dokonale? Či už je to váš prvý spoločný večer alebo oslavujete výročie, správna…

Zdielaj