Polyfenoly, Antokyany
Sú práve tie látky, ktoré dávajú čerešniam ich červenú farbu. Čerešne majú výrazne viac antokyanov, než iné druhy ovocia. Vďaka nim sú blokované enzýmy spôsobujúce zápaly v tele. S tým suvisí aj prevencia proti rakovine, cukrovke, obezite a metabolickým ochoreniam.
Platí, že sladké čerešne majú viac cukrov a menej fenolov, než ich trpkejšie sesternice višne.
Koktejl užitočných mikronutrientov
Čerešne majú veľa vlákniny. Z vitamínov sa tu nachádza predovšetkým vitamín C. Ďalej vitamíny A, K, B6, thiamín, niacín, riboflavín a kyselina listová. Z minerálov je zastúpené veľké množstvo draslíka a tiež horčík, vápnik, železo, fosfor a meď.
Pri akých kondíciach čerešne najviac pomáhajú:
- dna a artritída
- ochorenia srdca a cievneho systému
- úľava od bolesti po namáhavom cvičení
Použitie
Ak nemáte čerstvé čerešne, dobre poslúžia aj mrazené alebo sušené. Môžete si ich pridať ráno do jogurtu a cereálií. Samozrejme dobre známy recept je čerešňová bublanina.
Zdroje literatúry:
[1] http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1867/2
[2] http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1861/2
[3] http://www.choosecherries.com/pdfs/cherries_FINAL_Red_Report.pdf