- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Bryndza patrí medzi naše národné potravinové poklady. Má nezameniteľnú chuť a bohatý
výživový profil. Aj napriek tomu, že ju pozná zrejme každý Slovák, v našich kuchyniach nemá až
také stabilné miesto a vyskytuje sa skôr sporadicky. Je to však škoda! Nahliadnite spolu s nami
do histórie jej vzniku, prospešných účinkov pre zdravie a nechajte sa inšpirovať tipmi na
obľúbené recepty z bryndze.
História a pôvod bryndze
Tradícia chovu oviec na Slovensku siaha až do 11. storočia. Od približne 16. storočia sa
postupne chov oviec presúva do vyšších nadmorských výšok, kde dochádza k významnému
rozvoju ovčiarstva zameraného na produkciu vlny, ovčieho syra a pravej slovenskej bryndze. O
tom, že bryndza bola v minulosti veľmi populárna, hovoria aj historické štatistiky. Pred 1.
svetovou vojnou sa vyprodukovalo priemerne 3,5 milióna kilogramov bryndze, pričom dve
tretiny boli vyvážané mimo naše územie. Bryndza vyrábaná na Slovensku je špecifická v tom, že
jej súčasťou je prirodzená mikroflóra typická pre územia, na ktorých sú ovce pasené. Čím
kvalitnejšia strava sa na našich horských lúkach k ovciam dostane, tým je kvalitnejšia a
chutnejšia aj samotná bryndza.
Ako spoznať tradičnú bryndzu?
- Bryndza je prírodný mäkký syr, ktorý vzniká mletím ovčieho syra, jeho miesením,
dosoľovaním a následným zrením. Môže vzniknúť aj ako zmes ovčieho a kravského syra
za dodržania podmienky, že ovčieho syra bude minimálne 50 %.
- Dobrá bryndza má bielu alebo mierne žltkastú farbu a chutí po ovčom syre. Je príjemne
slaná, dokonca až mierne pikantná. Jej konzistencia je jemná, dobre sa rozotiera. Môžu
v nej byť prítomné malé hrudky.
- Aká by však bryndza nemala byť? Jednoznačne nesmie byť žltá (znak nadmernej
oxidácie), kyslá ani horká a nemala by páliť. Ruky preč aj od bryndze, ktorá je mazľavá,
má “gumenú” alebo naopak – pieskovitú a rozpadávajúcu sa konzistenciu.
Bryndza a jej účinky
Za najlepšiu sa považuje májová bryndza. Počas prvých jarných mesiacov sa pastviny po dlhej
zime zazelenajú a vysoká koncentrácia živín v mladých výhonkoch robí z novej bryndze lahodný
pôžitok s vysokým obsahom živých kultúr. Zachováva si v sebe všetky kvality ovčieho mlieka.
To znamená dvojnásobnú dávku vitamínov skupiny B a bielkovín v porovnaní s kravskými
mliekom, cenné zastúpenie minerálov (horčík, vápnik, železo, zinok, meď) aj vyššie zastúpenie vitamínov A, D, K. Práve toto silné zloženie dáva bryndzi zaujímavú úlohu - vhodná je aj ako
prevencia pred rednutím kostí či zubným kazom.
Pri procese zrenia sa v bryndzi rozmnožia baktérie mliečneho kvasenia, ktoré sú známe aj ako
probiotiká. Na jeden gram pripadá až 1 miliarda priateľských mikroorganizmov! Svoju službu
probiotiká urobia predovšetkým pri ozdravení trávenia a črevnej mikroflóry. Pripisuje sa im tiež
schopnosť upraviť hodnoty vysokého krvného tlaku, znížiť tzv. zlý cholesterol, zlepšiť zdravie
srdca či predchádzať obezite a úzkosti.
Obľúbené jedlá z bryndze
Sľúbili sme vám inšpiráciu a niekoľko nápadov na využitie lahodnej lokálnej bryndze v kuchyni.
Tu je výber tých najobľúbenejších:
- klasika v podobe bryndzových halušiek
- pirohy plnené bryndzou (aj s medvedím cesnakom)
- bryndzovníky a bryndzové pagáčiky
- bryndzová nátierka
- domáca “pizza” s bryndzou, slaninou a mladou cibuľkou
- bryndzová polievka (demikát)
- kysnutý koláč na plech s bryndzou a špenátom / pórom / špargľou
Bryndza v tehotenstve: Pozor na listeriózu!
Môže si dať bryndzové halušky aj tehotná žena? Bryndza, a rovnako tak aj ďalšie tepelne
neupravené mliečne produkty, majú v strave budúcej mamičky stopku. Teda najmä, ak je reč o
bryndzi, ktorá je vyrobená z čerstvého nepasterizovaného ovčieho mlieka, akú môžete dostať
napríklad na salašoch. Známe sú prípady, kedy spôsobila listeriózu (nebezpečné ochorenie, pri
ktorom dochádza k meningitíde a poškodeniu plodu) a vážne hnačkové stavy. Ak si však s
chuťou na bryndzu neviete dať rady, siahnite po bryndzi vyrobenej z pasterizovaného, teda
tepelne upraveného mlieka, akú by ste v obchode mali bez problémov nájsť.