Slovenská kuchyňa je ovplyvnená svojimi regiónmi. Pirohy sa pripravovali väčšinou v severných oblastiach, kde prevládali hlavne jedlá pastierskeho pôvodu. Receptúra je postavená na jednoduchosti.

V turisticky atraktívnych lokalitách už pirohy dostanete skoro v každej reštaurácii. Otázkou je, či budú klasicky ručne robené v domácej kuchyni. Pretože pri dnešnej modernizovanej technológii spracovania surovín väčšina podnikateľov siahne z akejsi pohodlnosti po polotovaroch.

Rozpis je na asi 40 ks pirohov.

Bryndzové pirohy

Suroviny

 

Cesto:

500

g múka polohrubá

100

g zemiaky

1

ks vajce

250

ml voda

10

g soľ

Plnka:

200

g bryndza

250

g zemiaky

Zemiaky uvaríme v šupkách a necháme ich vychladiť. Urobíme si cesto: Do misky dáme múku, na jemno nastrúhané zemiaky, vlažnú vodu, jedno vajce a štipku soli. Rukou spracujeme cesto, ktoré necháme chvíľku oddýchnuť.

Medzitým, čo cesto oddychuje, si pripravíme plnku vymiešaním bryndze a zbytku postrúhaných zemiakov. Na panvičke zase vyškvaríme slaninku.

Cesto rozdelíme na dve polovice, aby sa ľahšie vaľkalo. Pri vaľkaní podsýpame múkou. Rozvaľkané cesto povykrajujeme kolieskom, alebo pohárom. Zbytky cesta odložíme, spolu premiesime, vyvaľkáme a tiež povykrajujeme. Z plnky urobíme guľky a na každé kolieska dáme jednu.

Cesto uzavrieme formičkou na pirohy. Alebo len spojíme okraje vidličkou.

Takto pripravené pirohy hádžeme do vriacej osolenej vody obvariť. Alebo ich dáme na tácke do mrazničky ešte neobvarené zamraziť a keď zmrznú, zosypeme ich do sáčka, aby nezaberali veľa miesta.

Po chvíľke vyplávajú a potom ich ešte aspoň päť minút povaríme.

Vyberieme ich sitkom z vody, prepláchneme a dáme na pekáč. Polejeme masťou vyškvarenou zo slaninky (alebo len olejom) aby sa nelepili a premiešame.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil micuke
~ 08.06.2013 - 15:21

mnam - prave uvarene a zjedene, ale bez slaninky, s rozprazenym maslom a pazitkou, petrzlenovou vnatou a kyslou smotanou. Syn sa poriadne oblizoval, pritom halusky nechce.

Zobraziť profil remperitka
~ 01.07.2013 - 19:32

mnamka - ja som si ich vylepsila natierkou z jogurtu, susenymi paradajkami, kravskym syrom s korenim a pazitkou :)

Zobraziť profil Kamča
~ 04.10.2013 - 10:35

Mňam, zrovna včera jsem si říkala, že toto určitě někdy zkusím. Brynzové halušky zbožňuju a toto bude taky mana nebeská... Díky za recept! ;-)

Zobraziť profil lyali
~ 04.10.2013 - 10:36

Dnes sa naháňam spolu so zaláskovanými spomienkami (však blog) a mám chuť napísať, že som sa zamilovala aj do Tvojich pirohov :-) Myslím, že ich zamilovane uvarím pre môjho milovaného manželíčka :-))

Zobraziť profil Kamča
~ 04.10.2013 - 10:42

To je milé... :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 04.10.2013 - 15:14

Lydka tú zamilovanosť ti závidím, ja už sa na to ani nepamätám :-)

Zobraziť profil Angie
~ 08.10.2013 - 13:45

Opäť vynikajúci recept.Zvykla som kupiť polotovar mrazené bryndzové pirohy, lebo občas je to šikovné ked je treba rýchlo urobiť obed, ale už ich nebudem kupovať lebo tieto Táničkyne sú neporovnateľné s tými z obchodu a majú bonus navyše nie sú tam žiadne konzervanty. Urobila som 40 ks a čo sa nezjedlo cca 20 ks som zamrazila ešte také neuvarené. A boli výborné ked sme ich o týždeň vyvarili a mali raz dva hotový chutný obed. Odteraz robím len a len tieto pirohy sú ozaj výborné.

Zobraziť profil Táňa
~ 08.10.2013 - 14:56

Tie mrazené bryndzové pirohy som tiež kedysi skúšala, ale nestáli za nič.

Zobraziť profil Zuzka 1301
~ 03.05.2014 - 10:07

Najlepsie jedlo podla mojej dcerky :) podarili sa mi podla Vasho receptu vyborne. DAKUJEM za skvely recept :)

Zobraziť profil serpico
~ 03.05.2014 - 15:24

...a ja som onehdy urobil pirohy a naplnil som ich lievikom trubkovitým...
http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=313894&poradie=12&for...

Zobraziť profil Perlicka
~ 08.01.2015 - 13:23

Dnes som varila a boli výborné

Zobraziť profil Lula
~ 28.09.2015 - 21:20

výborný recept, ďakujem :)