Bryndzové pirohy

emko ~ 16. apríl 2016 - 11:07

Slovenská kuchyňa je ovplyvnená svojimi regiónmi. Pirohy sa pripravovali väčšinou v severných oblastiach, kde prevládali hlavne jedlá pastierskeho pôvodu. Receptúra je postavená na jednoduchosti.

V turisticky atraktívnych lokalitách už pirohy dostanete skoro v každej reštaurácii. Otázkou je, či budú klasicky ručne robené v domácej kuchyni. Pretože pri dnešnej modernizovanej technológii spracovania surovín väčšina podnikateľov siahne z akejsi pohodlnosti po polotovaroch.

Rozpis je na asi 40 ks pirohov.

Suroviny
Cesto:
 
 
100
g
1
ks
250
ml
10
g
Plnka:
 
 
200
g
250
g

Zemiaky uvaríme v šupkách a necháme ich vychladiť. Urobíme si cesto: Do misky dáme múku, na jemno nastrúhané zemiaky, vlažnú vodu, jedno vajce a štipku soli. Rukou spracujeme cesto, ktoré necháme chvíľku oddýchnuť.

Medzitým, čo cesto oddychuje, si pripravíme plnku vymiešaním bryndze a zbytku postrúhaných zemiakov. Na panvičke zase vyškvaríme slaninku.

Cesto rozdelíme na dve polovice, aby sa ľahšie vaľkalo. Pri vaľkaní podsýpame múkou. Rozvaľkané cesto povykrajujeme kolieskom, alebo pohárom. Zbytky cesta odložíme, spolu premiesime, vyvaľkáme a tiež povykrajujeme. Z plnky urobíme guľky a na každé kolieska dáme jednu.

Cesto uzavrieme formičkou na pirohy. Alebo len spojíme okraje vidličkou.

Takto pripravené pirohy hádžeme do vriacej osolenej vody obvariť. Alebo ich dáme na tácke do mrazničky ešte neobvarené zamraziť a keď zmrznú, zosypeme ich do sáčka, aby nezaberali veľa miesta.

Po chvíľke vyplávajú a potom ich ešte aspoň päť minút povaríme.

Vyberieme ich sitkom z vody, prepláchneme a dáme na pekáč. Polejeme masťou vyškvarenou zo slaninky (alebo len olejom) aby sa nelepili a premiešame.

Komentáre

micuke ~ 8. jún 2013 - 5:21

mnam - prave uvarene a zjedene, ale bez slaninky, s rozprazenym maslom a pazitkou, petrzlenovou vnatou a kyslou smotanou. Syn sa poriadne oblizoval, pritom halusky nechce.

0

remperitka ~ 1. júl 2013 - 9:32

mnamka - ja som si ich vylepsila natierkou z jogurtu, susenymi paradajkami, kravskym syrom s korenim a pazitkou :)

0

Kamča ~ 4. október 2013 - 12:35

Mňam, zrovna včera jsem si říkala, že toto určitě někdy zkusím. Brynzové halušky zbožňuju a toto bude taky mana nebeská... Díky za recept! ;-)

0

lyali ~ 4. október 2013 - 12:36

Dnes sa naháňam spolu so zaláskovanými spomienkami (však blog) a mám chuť napísať, že som sa zamilovala aj do Tvojich pirohov :-) Myslím, že ich zamilovane uvarím pre môjho milovaného manželíčka :-))

0

Angie ~ 8. október 2013 - 3:45

Opäť vynikajúci recept.Zvykla som kupiť polotovar mrazené bryndzové pirohy, lebo občas je to šikovné ked je treba rýchlo urobiť obed, ale už ich nebudem kupovať lebo tieto Táničkyne sú neporovnateľné s tými z obchodu a majú bonus navyše nie sú tam žiadne konzervanty. Urobila som 40 ks a čo sa nezjedlo cca 20 ks som zamrazila ešte také neuvarené. A boli výborné ked sme ich o týždeň vyvarili a mali raz dva hotový chutný obed. Odteraz robím len a len tieto pirohy sú ozaj výborné.

0

Zuzka 1301 ~ 3. máj 2014 - 12:07

Najlepsie jedlo podla mojej dcerky :) podarili sa mi podla Vasho receptu vyborne. DAKUJEM za skvely recept :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj