Dlhé roky som bryndzové poznala len halušky a pirohy som si myslela že sú len lekvárové. Ale keď som ich raz v Tatrách ochutnala, vedela som, že to nie je posledný raz. Od tej doby ich robievam na striedačku s haluškami a verte - neverte, väčšinou vyhrávajú pirohy.

Slovenská kuchyňa je ovplyvnená svojimi regiónmi. Pirohy sa pripravovali väčšinou v severných oblastiach, kde prevládali hlavne jedlá pastierskeho pôvodu. Receptúra je postavená na jednoduchosti a cenovej dostupnosti.

V turisticky atraktívnych lokalitách už pirohy dostanete skoro v každej reštaurácii. Otázkou je, či budú klasicky ručne robené v domácej kuchyni. Pretože pri dnešnej modernizovanej technológii spracovania surovín väčšina podnikateľov siahne z akejsi pohodlnosti po polotovaroch.

Rozpis na 40 ks pirohov.

Bryndzové pirohy

Suroviny

 

Cesto:

500

g múka polohrubá

100

g zemiaky

1

ks vajce

250

ml voda

10

g soľ

Plnka:

150

g bryndza

200

g zemiaky

Zemiaky uvaríme v šupkách a necháme ich vychladiť. Urobíme si cesto: Do misky dáme múku, na jemno nastrúhané zemiaky, vlažnú vodu, jedno vajce a štipku soli. Rukou spracujeme cesto, ktoré necháme chvíľku oddýchnuť a potom ho rozvaľkáme na tenko. Podsýpame múkou.

Medzitým, čo cesto oddychuje, si pripravíme plnku vymiešaním bryndze a zbytku postrúhaných zemiakov.

Cesto rozdelíme na dve polovice, aby sa ľahšie váľkalo. Rozvaľkané cesto povykrajujeme kolieskom, alebo pohárom. Zbytky cesta odložíme, spolu premiesime, vyvaľkáme a tiež povykrajujeme. Z plnky urobíme guľky a na každé kolieska dáme jednu. Cesto uzavrieme formičkou na pirohy.

Alebo len vidličkou, ako to robím ja. Neviem prečo, ale mne to tak ide rýchlejšie a tiež sa mi viac páčia tie sukničky na pirohoch... a hlavne nevyzerajú ako z obchodu :-)

Takto pripravené pirohy hádžeme do vriacej osolenej vody obvariť. Alebo ich dáme na tácke do mrazničky ešte neobvarené zamraziť a keď zmrznú, zosypeme ich do sáčka, aby nezaberali veľa miesta.

Po chvíľke vyplávajú a potom ich ešte aspoň päť minút povarím.

Vyberieme ich sitkom z vody, prepláchneme a dáme na pekáč. Polejeme masťou vyškvarenou zo slaninky (alebo len olejom) aby sa nelepili a premiešame.

Podávame so slaninkou a kyslou smotanou. Ozdobíme vňaťkou, kôprom, či pažítkou.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil micuke
~ 08.06.2013 - 15:21

mnam - prave uvarene a zjedene, ale bez slaninky, s rozprazenym maslom a pazitkou, petrzlenovou vnatou a kyslou smotanou. Syn sa poriadne oblizoval, pritom halusky nechce.

Zobraziť profil Táňa
~ 08.06.2013 - 15:24

To ma veľmi teší, dobrú chuť :-)

Zobraziť profil xado
~ 11.06.2013 - 17:09

bez fotky neverime :)

Zobraziť profil micuke
~ 11.06.2013 - 19:03

bez akej fotky? Lebo moja je uz tu a pirohova bohuzial uz na 2.svete :D

Zobraziť profil Táňa
~ 11.06.2013 - 19:11

Zrejme Xado myslel pirohovú :-)

Zobraziť profil remperitka
~ 01.07.2013 - 19:32

mnamka - ja som si ich vylepsila natierkou z jogurtu, susenymi paradajkami, kravskym syrom s korenim a pazitkou :)

Zobraziť profil Táňa
~ 01.07.2013 - 19:37

No to je fantázia...nádherná fotka...si super!

Zobraziť profil remperitka
~ 01.07.2013 - 20:12

co fotky ale tie tvoje recepty :) uz sa tesim, ktory recept vyskusam ako dalsi :)

Zobraziť profil Táňa
~ 01.07.2013 - 20:58

No to aj ja :-)

Zobraziť profil Kamča
~ 04.10.2013 - 10:35

Mňam, zrovna včera jsem si říkala, že toto určitě někdy zkusím. Brynzové halušky zbožňuju a toto bude taky mana nebeská... Díky za recept! ;-)

Zobraziť profil Táňa
~ 04.10.2013 - 15:15

No ak máš rada halušky, bryndzové pirohy ti budu chutiť určite :-)

Zobraziť profil lyali
~ 04.10.2013 - 10:36

Dnes sa naháňam spolu so zaláskovanými spomienkami (však blog) a mám chuť napísať, že som sa zamilovala aj do Tvojich pirohov :-) Myslím, že ich zamilovane uvarím pre môjho milovaného manželíčka :-))

Zobraziť profil Kamča
~ 04.10.2013 - 10:42

To je milé... :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 04.10.2013 - 15:14

Lydka tú zamilovanosť ti závidím, ja už sa na to ani nepamätám :-)

Zobraziť profil Angie
~ 08.10.2013 - 13:45

Opäť vynikajúci recept.Zvykla som kupiť polotovar mrazené bryndzové pirohy, lebo občas je to šikovné ked je treba rýchlo urobiť obed, ale už ich nebudem kupovať lebo tieto Táničkyne sú neporovnateľné s tými z obchodu a majú bonus navyše nie sú tam žiadne konzervanty. Urobila som 40 ks a čo sa nezjedlo cca 20 ks som zamrazila ešte také neuvarené. A boli výborné ked sme ich o týždeň vyvarili a mali raz dva hotový chutný obed. Odteraz robím len a len tieto pirohy sú ozaj výborné.

Zobraziť profil Táňa
~ 08.10.2013 - 14:56

Tie mrazené bryndzové pirohy som tiež kedysi skúšala, ale nestáli za nič.

Zobraziť profil Trudka4
~ 12.12.2013 - 23:38

Táňo, zítra budu dělat bryndzové pirohy na oběd. Už teď mi tečou sliny.

Zobraziť profil Zuzka 1301
~ 03.05.2014 - 10:07

Najlepsie jedlo podla mojej dcerky :) podarili sa mi podla Vasho receptu vyborne. DAKUJEM za skvely recept :)

Zobraziť profil Táňa
~ 03.05.2014 - 14:56

Ďakujem Zuzka za krásnu fotku a teším sa, že sa vydarili a hlavne že chutilo...

Zobraziť profil serpico
~ 03.05.2014 - 15:24

...a ja som onehdy urobil pirohy a naplnil som ich lievikom trubkovitým...
http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=313894&poradie=12&for...

Zobraziť profil Táňa
~ 03.05.2014 - 20:03

Krásna fotka, len som rozmýšľala... prvé ma napadlo, že ako si tým lievikom do nich lial tú plnku... a potom ma napadlo, že to bude isto dajaký druh huby ak sa nemýlim... ale určite to muselo byť chutné, ak to varil taký majster :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 03.08.2014 - 11:04

...a Lívia Takáčová poslala ďalšiu fotku, ďakujem :-)

Zobraziť profil MaciBaum
~ 04.01.2015 - 20:06

Ja se chci zeptat, jestli je tam opravdu v teste jen 100g brambor, nebo jestli tam ma byt 1000 g. Dekuji!

Zobraziť profil Táňa
~ 04.01.2015 - 20:27

Recept je napísaný správne.

Zobraziť profil MaciBaum
~ 06.01.2015 - 00:27

Dekuji moc! Brzo se na ne vrhnu a zkusim je

Zobraziť profil Perlicka
~ 08.01.2015 - 13:23

Dnes som varila a boli výborné

Zobraziť profil Táňa
~ 08.01.2015 - 15:00

Díky Dani, šikula po mame :-)

Zobraziť profil Lula
~ 28.09.2015 - 21:20

výborný recept, ďakujem :)

Zobraziť profil Táňa
~ 29.09.2015 - 16:20

Tiež ďakujem za fotku, super :-)