Jesenné recepty - Polievky

emko ~ 9. september 2022 - 11:14

Zjesenieva sa nám :) Je to vždy taký trošku blbý, až dojemný pocit. Prázdniny skončili, koniec letným dobrodružstvám a šup hneď rovno do hektického frmolu. Ešte keby sa nám tak chcelo, že? :) Tak čo budeme variť?

Jesenné recepty majú pre mňa niekoľko pravidiel:

  • Dovolenky vycucali naše peňaženky, takže varíme lacné jedlá, ktoré zasýtia.
  • Je chladnejšie, chrípky a vírusy sú v strehu, tak to chce poctivé polievky, omáčky, jednoducho babičkina kuchyňa
  • Deti idú do školy, hlavne ten začiatok je chaos. Nie je odveci sústrediť sa na víkendové varenie, kedy si pripravíme jedlá aj do zásoby na týždeň, keď človek fakt nestíha nič!
  • Keď už sme pri deťoch, chce to mať v rukáve pár receptov na dobrú svačinku, prípadne niečo na zalepenie puse, ...keď vám to kričí pri príprave večere, že majú hlad a už to nevydržia, asi umrú dovtedy! Taká buchta, alebo plnené pečivko je vtedy nad zlato aj bitcoiny.

 

Takzvané desiatové polievky sú na jeseň na vrchole našej hitparády. Sú to polievky husté a výdatné. Nielenže zahrejú bruško, ale stačí k nim len krajec chleba a bezpečne nás zasýtia. Tiež na ich prípravu stačí len pár nie drahých surovín, trochu správnej techniky a zázrak je na stole.

Jedna z najobľúbenejších týchto polievok a hlavne deti ju milujú, je polievka Frankfurtská. Deti ju tiež volajú “páročková” :) Párky, zemiaky, cibuľa, masť.. Pár surovín a čo to dokáže. 

Podobná k nej je polievka Gulášová. Jednoduchšie a rýchlejšie pripravená, než samotný guláš, ale dobre padne. No a samozrejme polievky na báze húb. Bramboračka, hríbovica, hubová držková, držková z hlivy a kulajda. Tak snáď tento rok porastú.

 

A ak huby neporastú, istí to sezónna zelenina. Brokolicový krém, alebo karfiólová polievka sú hotové raz dva. A taká pórková polievka so zemiakmi. Úplne nedocenená, pritom tak jemná! Skvelá je tiež kelová polievka a ja nedám dopustiť na krémovú cesnačku, prípadne cesnačku spravovačku!

 

 

Potom je fajn mať po ruke v špajzke vždy niečo, keď nestíhame ani do obchodu zájsť. Hrachová, alebo vločková polievka sú tradičné klasiky. A keď sa vôbec nestíha nič, tak oceňujem bielu fazuľovú, ktorá je hotová do pol hodiny! Síce z konzervy, ale ušetrí čas a je výborná.

 

Ešte ma napadajú dve polievky parádne. Jedna je taká “prasárnička”, ale obľúbená - ostro-kyslá polievka. No a na záver to najlepšie, ideálne jedlo, z toho naj regiónu na Slovensku - záhorácka fazuľová! :) Jednak je to polievka dokonalá, aj keď si potom človek poprdká, ale to je jedno! Pointa je, že tie domáce dlhé slíže si potom môžeme dať večer s tvarohom, alebo makom, orechami, strúhankou s cukrom... preliate roztopeným maslom a pocukrované ako v Perinbabe. Cítite tú vôňu? :)

 

Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Ďalšie články
Reštauráciu Tatami v Nitre som objavila na internete a ihneď ma upútala. Fotky jedál, aj ich veľmi príjemná a sympatická prezentácia ma…
Keď sa rodič dozvie, že šikanujú jeho dieťa, je to šok. Ovládne vás vlna emócií. Strach, ľútosť, hnev a beznádej, že mu nemôžete pomôcť. …

Zdielaj