Mandle

emko ~ 26. máj 2013 - 2:00

Mandle predstavujú výbornú pochutinu, ale obohatia aj zložitejšie jedlá. Dajú sa použit naslano aj nasladko. A sú mimoriadne zdravé.

Obsahujú:

  • Mangán - významný pri znižovaní cholesterolu, tiež pre správne fungovanie ciev
  • Vitamín E - silný antioxidant, chráni telo pred voľnými radikálmi
  • Horčík - relaxuje cievy a artérie, čím sa zvyšuje prísun kyslíku a živín krvou
  • Draslík - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca
  • Tryptofán - esenciálna aminokyselina, zlepšuje náladu
  • Meď - potrebná pre tvorbu hemoglobínu
  • Vitamín B2 - výborný pre celiatikov a vegetariánov
  • Fosfor - pre zdravé kosti, zuby a samozrejme významná zložka DNA a RNA
  • Vláknina - reguluje trávenie tukov a sacharidov

Pomáhajú:

  • Znižovať cholesterol - mandle sú úplné hviezdy vo výskume cholesterolu, znižujú významne LDL cholesterol
  • Chránia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a diabetom - vďaka napríklad horčíku a draslíku, ktoré obsahujú. Taktiež mandle znižujú glykemický index
  • Zoštíhľujú - mýtus, že po mandliach sa tlstne je už prekonaný a v tomto zmysle sa ich nemusíte báť. Vysoká nutričná denzita utíši pocity hladu a tuky, ktoré mandle obsahujú, sú pre telo veľmi prospešné
  • Majú probiotické vlastnosti - podporujú rast pre trávenie užitočných baktérií v našom žalúdku a črevách
  • Antioxidačné účinky - pomáhajú tvoriť Superoxid dizmutázu, Glutathion a ďalšie blokátory voľných radikálov

Ako dostať z mandlí maximum ich nutričnej hodnoty?

Pri nákupe vyberáme neporušené kúsky. Aby sme odstránili kyselinu fytovú a inhibítory enzýmov, je dobré mandle namočiť. Tým uľahčujeme svojmu tráveniu a zvyšujme ich nutričnú hodnotu.

Zdroje literatúry:

[1] http://ajcn.nutrition.org/content/59/5/995.abstract
[2] http://www.naturalnews.com/025427_almonds_fat_diet.html
[3] http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=20
[4] http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3085/2

Komentáre

Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Ďalšie články
Huspenina, známa aj ako aspik, je jedným z tých jedál, ktoré sú nielen lahodné, ale aj výnimočne prospešné pre zdravie. Jej príprava sa na…
Určite ste už počuli slovo biohacking. Mohlo by sa zdať, že je to len ďalšia nová „móda“. V skutočnosti je však biohacking o niečom inom…

Zdielaj