Princíp zdravého varenia v domácom prostredí bez straty času a veľkých obetí

emko ~ 3. január 2022 - 8:14

Zdravé jedlá, ktoré sú zároveň aj chutné si dokážete pripraviť aj doma. Nemusíte sa báť, že príprava vyváženej stravy je časovo náročná alebo budete potrebovať drahé suroviny.  Prezradíme vám, aké sú základy zdravého varenia.

Zdravá strava a chudnutie

Strava je dôležitou súčasťou procesu chudnutia, ale treba ju kombinovať s cvičením. Či je vaša hmotnosť v norme vám naznačí aj BMI kalkulačka. Do kalkulačky stačí zadať pohlavie, vek, výšku, hmotnosť a pre presnejší výsledok aj obvod pásu a bokov. 

Výsledkom bude BMI index, ktorý vám prezradí, či máte podváhu, nadváhu, obezitu alebo či je vaša hmotnosť v norme. 

Pri optimálnej hmotnosti je BMI index 18,5 - 24,9. Ak je vaša hmotnosť mimo normálu, je vhodná konzultácia s lekárom. Obezita rovnako ako podváha môžu so sebou prinášať rôzne zdravotné problémy, ktoré by mali byť pod kontrolou najmä ak chcete radikálne meniť svoj životný štýl. 

Obzvlášť to platí v prípade, ak chcete chudnúť napríklad s keto diétou, teda obmedziť sacharidy. Nízkosacharidová diéta môže priniesť pozitívne výsledky, no treba byť aj opatrný. Pri tejto diéte sa síce obmedzuje príjem sacharidov, avšak nemali by ste ich zo stravy vylúčiť úplne a nahradiť nielen zdravými bielkovinami. 

Kvalitné suroviny a žiadne polotovary

Základom zdravého varenia sú aj kvalitné suroviny, ktoré je samozrejme potrebné správne pripravovať. Namiesto vysmážania alebo fritovania by ste mali uprednostniť grilovanie a prípravu pokrmov na pare, teda úpravy kde nepotrebujete žiaden tuk, alebo iba minimálne množstvo. Na grile či na pare pripravíte mäso, ryby aj zeleninu. 

Pri varení by ste mali obmedziť soľ a dochucovať skôr bylinkami, citrónovou šťavou, cesnakom, zázvorom a podobne. Vynikajúce sú aj recepty z medvedieho cesnaku, napríklad pesto je vhodné aj na cestoviny alebo ako pomazánka na pečivo. 

Keďže aj tuky majú svoje miesto v zdravej strave, používajte napríklad olivový či ľanový olej, nezabúdajte ani na semienka a orechy. Napríklad nasucho opražené slnečnicové alebo tekvicové jadierka sú skvelé do šalátov a pridajú mu chuť. Čo sa týka príloh, obľúbené zemiaky alebo ryžu skúste čo najviac nahradiť zeleninou. 

Čo by ste so svojho stravovania mali úplne vyhodiť sú polotovary. Ich príprava je síce lákavo rýchla, ale spravidla nemajú so zdravou stravou veľa spoločného. Existuje množstvo jednoduchých a rýchlych receptov, ktoré sú zároveň aj zdravé. Navyše vám pri ich príprave postačia aj jednoduché a zároveň kvalitné súpravy riadu

Ak cez týždeň nestíhate, navarte si viac a porciu si odložte do mrazničky. Vopred si môžete naporciovať napríklad aj mäso, rozdeliť si ho do menších balíčkov a uchovávať ich mrazničke. Keď ho budete potrebovať, stačí ho len včas vybrať, niekoľko minút pogrilovať, pridať čerstvú zeleninu a ľahká večera je hotová.

Aj dezert môže byť zdravý

Pri zdravom stravovaní sa nemusíte vzdávať ani dezertov, pretože aj tie sa dajú pripraviť tak, aby boli vhodné aj pri dodržiavaní zdravej životosprávy. Zdravá môže byť aj obľúbená bublanina, ktorú pripravíte z masla, špaldovej múky, mletých mandlí, vajíčok, mlieka a osladíte ju medom, samozrejme nesmie chýbať ovocie. 

Dokonca aj vanilkové rožteky môžu vyhovovať nízkosacharidovej diéte ak použijete vanilkový proteínový prášok, mandľovú múku, mandľové mlieko, kypriaci prášok, vlašské orechy, maslo a žĺtok. 

Diéty by totiž nemali byť o hladovaní, ale o vyváženej strave, ktorá je dlhodobo udržateľná. Svoj obľúbený dezert určite nájdete aj v zdravšej verzií, alebo si ho upravíte samy. Vždy sa dá predsa nájsť vhodná náhrada za cukor či nezdravé tuky. Len treba chcieť a mať čas.

Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Ďalšie články
Reštauráciu Tatami v Nitre som objavila na internete a ihneď ma upútala. Fotky jedál, aj ich veľmi príjemná a sympatická prezentácia ma…
Keď sa rodič dozvie, že šikanujú jeho dieťa, je to šok. Ovládne vás vlna emócií. Strach, ľútosť, hnev a beznádej, že mu nemôžete pomôcť. …

Zdielaj