Na čo si dať pozor pri výbere masla?

emko ~ 15. január 2021 - 1:00

Niet nad vianočku s poriadnym pravým maslom. Vláčnym, lahodným a… veľakrát nie je také, za aké sa vydáva. Konkurenčný boj má istotne aj zopár výhod, no nevýhody ich prevyšujú. Zatiaľčo kedysi bola v obchode len jedna značka masla, dnes majú zákazníci na výber z viacerých. Niektoré pritom vôbec nie sú zdravé. Na ktoré parametre sa zamerať pri výbere masla?

1. Podiel tuku a jeho názov

Z čoho sa skladá maslo? Väčšina z vás správne uhádla, že z mlieka. Aké je však jeho ozajstné percentuálne zastúpenie? Pekne poporiadku. 
Podľa nariadenia EÚ musí maslo obsahovať aspoň 80 % mliečneho tuku, aby sa mohlo prezentovať ako maslo. Obsah mliečneho tuku nesmie prekročiť hranicu 90 %. Podiel mliečneho tuku je osvedčený ukazovateľ kvality masla. Mal by byť uvedený dostatočne viditeľne na obale. 
Čo na obale nenájdete, je obsah vody. Tá v masle nesmie prekročiť hranicu 16 %. Okrem mliečneho tuku a vody sa maslo skladá aj z netukovej mliečnej zložky. To sú:
• rôzne bielkoviny
• soľ
• vitamíny
• laktóza
• kyselina mliečna.
Tvoria zhruba 2 % masla.

2. Farba masla

Predtým, než sa rozhodnete pre nejaké maslo, očami zablúďte po jeho obale. Hľadajte informácie o farbivách. Prirodzená farba masla je smotanovo biela s žltkavým nádychom. Ak nie ste si istý, ako by taká farba mala vyzerať, pozrite si ho v Kaufland letáku. Obchod tradične predáva kvalitné maslo z lokálnych fariem, charakteristické ukážkovým bielo-žltým sfarbením. 
Môžete si byť istý, že keď narazíte na prekvapivo žlté maslo, je dofarbené. Na farbivách nie je v podstate nič zlé. Najčastejšie sa používajú karotény a výťažok z rastliny Bixa orellana. Je to však dôkaz toho, že s maslom niekto manipuloval. To môže byť samo osebe dôvodom na obavy. 

3. Konzistencia 

Rozhodujúcim faktorom pri výbere masla by mala byť jeho konzistencia. Vyberte ho z chladničky a chvíľu pozorujte, ako sa bude správať. Ak je naozaj kvalitné, malo by zostať pevné a malo by si držať tvar. Ak otvoríte obal a maslo nie je hladké a lepí sa k obalu, niečo je zle. Takéto maslo by ste už v budúcnosti kupovať nemali. Mohlo by sa vám to vypomstiť pri pečení alebo varení. Správanie sa takéhoto masla v zmenených teplotných podmienkach je nepredvídateľné. Konzistencia masla závisí na spôsobe výroby a množstve vody, ktorá bola pri tom použitá. 

TIP
Na to, aby ste mohli maslo použiť do varenia, musí mať izbovú teplotu. Ako to docieliť čo najrýchlejšie? Vyberte maslo z obalu, položte ho na tanier a prikryte pohárom. O niekoľko minút bude vaše maslo pripravené do varenia.

4. Maslo nemaslo

Nie je všetko maslo, čo sa ako maslo tvári. Chladiace boxy v supermarketoch obsadili najrozličnejšie náhrady. Šťastie, že zo zákona nesmú používať názov maslo. Takéto náhrady sa od klasického masla odlišujú tým, že obsahujú väčší objem vody. To zákonite vedie k použitiu emulgátorov na udržanie tvaru. 
K “maslám nemaslám” zaraďujeme aj polotučné maslá, ktoré obsahujú viac vody a menej mliečneho tuku, než stanovuje EÚ. Zjedením polotučného masla síce toľko nepriberiete, ale nezískate ani dostatok dôležitých živín a vitamínov, ktoré sú obsiahnuté len v pravom masle.

5. Balenie

Zdravé maslo musí byť zabalené v alobale. Moderné “eko” papierové balenia nechránia tukovú zložku masla pred ultrafialovým žiarením dostatočne efektívne. Maslo tým stráca svoje pozitívne vlastnosti.

6. Prírodné zloženie

Maslo by malo obsahovať výlučne prírodné zložky. Rôzne druhy olejov, prírodné farbivá či náhrada mliečneho tuku k nim rozhodne nepatria. Konzumáciou takéhoto masla do seba dostávate okrem bielkovín, minerálov a zdravých látok aj také, ktoré by ste radšej v organizme nemali. Maslo by malo obsahovať smotanu, mlieko, kvas, vodu, prípadne soľ. 

PR správa.

Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Ďalšie články
Reštauráciu Tatami v Nitre som objavila na internete a ihneď ma upútala. Fotky jedál, aj ich veľmi príjemná a sympatická prezentácia ma…
Keď sa rodič dozvie, že šikanujú jeho dieťa, je to šok. Ovládne vás vlna emócií. Strach, ľútosť, hnev a beznádej, že mu nemôžete pomôcť. …

Zdielaj