Zaváranie, zavareniny - najlepšie recepty

emko ~ 27. júl 2023 - 9:06

Voľakedy zaváral snáď úplne každý. Prišlo leto a vedľa klasickej otázky "Nechceš cuketu?", sa ľudia bavili, čo zavarili a čo nezavarili.. Moja babička s dedkom boli v zaváraní majstri. S tromi zahrádkami, na ktorých dreli od rána do večera, sa ani nedalo inak. 

Každý má nejaké svoje triky a finty pri zaváraní. Najdôležitejšia je čistota a kvalita surovín. Poháre aj viečka musia byť dokonale čisté. Nepoužívame nahnité, alebo inak pokazené plody. Zaváreniny poctivo označíme a uložíme do tmavej pivnice, alebo špajze. 

A teraz už k môjmu výberu receptov. Tieto dobroty vždy patrili k našej rodine a nič kupované ich nikdy nenahradí :) Podrobné rozpisy aj postup nájdete v prelinkoch pri konkrétnych receptoch. 

A ak máte nejaký svoj super tip, alebo trik, tak sem s ním. Budem vďačná určite nielen ja :)

Začneme klasicky džemom. Robili sa jahodové, marhuľové, či višňové. Všetky rovnakým postupom. Je celkom praktické, pripravovať naraz džem aj kompót. Tvrdšie plody vyberieme do kompótu a mäkšie do džemu. 

A keď už sme pri ovocí, určite sa oplatí urobiť domácu detskú výživu! Keď sa vám pošťastí získať viac jabĺk, vaše deti sa isto potešia.

 

U nás na Záhorí sme mali vždy parádnú úrodu paradajok a paprík. Takže boli 4 základné recepty, ktoré museli byť. 

Samozrejme lečo. Ja ho teda osobne moc nemusím, ale zbytok rodiny áno. Takže lečo sa u nás varievalo v 50 litrovom hrnci na 4 sporákoch :)

Čo som ale milovala, bol náš domáci kečup od babky. To bol najlepší kečup na svete. Pridáva sa doňho aj 1 jabĺčko, bobkový list a pre vôňu trocha škorice. 

Ďalšie dva recepty sú tak trošku retro. Je to paprika v oleji, ktorá sa dávala často ako ozdoba na chlebíčky. No a legendárny pikant! Pikant sa pripravuje hlavne z paprík, paradajok a feferónok. Natierali sme si ho len tak na chlieb s maslom. Ale hodí sa ako spestrenie k rôznym grilovačkám, prípadne ho používame do varenia.

Ak sa vám podarí nájsť nejaké huby, určite si pár zavarte tiež. Výborný je napríklad mix kuriatok, suchohríbov a dubákov.

No a na záver nemôžem nespomenúť, zavárané pečené mäso. To je podľa mňa geniálny recept. Jednoduchý, nenáročnú na suroviny aj financie a mať v špajzke po ruke tento zázrak.. Veru niekedy neodolám ani o polnoci :)

Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Ďalšie články
Reštauráciu Tatami v Nitre som objavila na internete a ihneď ma upútala. Fotky jedál, aj ich veľmi príjemná a sympatická prezentácia ma…
Keď sa rodič dozvie, že šikanujú jeho dieťa, je to šok. Ovládne vás vlna emócií. Strach, ľútosť, hnev a beznádej, že mu nemôžete pomôcť. …

Zdielaj