Zaváranie, zavareniny - najlepšie recepty

emko ~ 23. júl 2024 - 9:06

Voľakedy zaváral snáď úplne každý. Prišlo leto a vedľa klasickej otázky "Nechceš cuketu?", sa ľudia bavili, čo zavarili a čo nezavarili.. Moja babička s dedkom boli v zaváraní majstri. S tromi zahrádkami, na ktorých dreli od rána do večera, sa ani nedalo inak. 

Každý má nejaké svoje triky a finty pri zaváraní. Najdôležitejšia je čistota a kvalita surovín. Poháre aj viečka musia byť dokonale čisté. Nepoužívame nahnité, alebo inak pokazené plody. Zaváreniny poctivo označíme a uložíme do tmavej pivnice, alebo špajze. 

A teraz už k môjmu výberu receptov. Tieto dobroty vždy patrili k našej rodine a nič kupované ich nikdy nenahradí :) Podrobné rozpisy aj postup nájdete v prelinkoch pri konkrétnych receptoch. 

A ak máte nejaký svoj super tip, alebo trik, tak sem s ním. Budem vďačná určite nielen ja :)

Začneme klasicky džemom. Robili sa jahodové, marhuľové, či višňové. Všetky rovnakým postupom. Je celkom praktické, pripravovať naraz džem aj kompót. Tvrdšie plody vyberieme do kompótu a mäkšie do džemu. 

A keď už sme pri ovocí, určite sa oplatí urobiť domácu detskú výživu! Keď sa vám pošťastí získať viac jabĺk, vaše deti sa isto potešia.

 

U nás na Záhorí sme mali vždy parádnú úrodu paradajok a paprík. Takže boli 4 základné recepty, ktoré museli byť. 

Samozrejme lečo. Ja ho teda osobne moc nemusím, ale zbytok rodiny áno. Takže lečo sa u nás varievalo v 50 litrovom hrnci na 4 sporákoch :)

Čo som ale milovala, bol náš domáci kečup od babky. To bol najlepší kečup na svete. Pridáva sa doňho aj 1 jabĺčko, bobkový list a pre vôňu trocha škorice. 

Ďalšie dva recepty sú tak trošku retro. Je to paprika v oleji, ktorá sa dávala často ako ozdoba na chlebíčky. No a legendárny pikant! Pikant sa pripravuje hlavne z paprík, paradajok a feferónok. Natierali sme si ho len tak na chlieb s maslom. Ale hodí sa ako spestrenie k rôznym grilovačkám, prípadne ho používame do varenia.

Ak sa vám podarí nájsť nejaké huby, určite si pár zavarte tiež. Výborný je napríklad mix kuriatok, suchohríbov a dubákov.

No a na záver nemôžem nespomenúť, zavárané pečené mäso. To je podľa mňa geniálny recept. Jednoduchý, nenáročnú na suroviny aj financie a mať v špajzke po ruke tento zázrak.. Veru niekedy neodolám ani o polnoci :)

Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Ďalšie články
Všimli ste si niekedy, že niektorí ľudia pod vplyvom chronického stresu, napríklad zaneprázdnené maminy, bývajú štíhli? Sama som to zažila…
Som zástankyňou toho, že kuchyňa by nemala byť preplnená vecami, ktoré slúžia len ako pracholapky. Keď už niečo kupovať, tak nech je to…

Zdielaj