Toto je recept na zavárané lečo našej babky, ktorá ho mala úžasné.
Pre babku a dedka bolo zaváranie všetkého možného každoročným letným a jesenným rituálom. Lečo sa varilo v 50 litrovom hrnci na štyroch horákoch. Ale bavilo ich to. Mali radosť, že darovali deťom kopu zaváranín, vrátane leča. Pred vianocami robievali pravidelnú inventúru na regáloch v pivnici. Počítali, koľko je v pohároch peňazí a koľko tým všetci ušetríme.

Samozrejme to všetko sami museli vypestovať a dokiaľ vládali, sadili, polievali, okopávali, zavárali a rozdávali. Také lečo veru už len tak v obchode nekúpite.

Lečo

Suroviny

Cibuľu očistíme a nakrájame na väčšie kocky. Papriku rozdelíme na polovicu, vyberieme jadrince, umyjeme a nakrájame na pásiky.

Paradajky odstôpkujeme, umyjeme a nakrájame na väčšie kocky, alebo na mesiačiky.

Vo väčšom kastróli na oleji osmažíme cibuľu, pridáme papriku, osolíme, premiešame a tiež krátko orestujeme. Podlejeme asi pol litrom vody, zakryjeme a za občasného miešania dusíme do polomäka.

Pridáme paradajky, cukor a premiešame. Opäť zakryjeme a za občasného miešania spolu podusíme.

Keď sa paradajky začnú rozvárať, hrniec odokryjeme. Do pohára dáme asi jeden a pol deci vody a primiešame mletú papriku. Nalejeme do leča, premiešame a varíme ďalej ešte asi 15 minút. Mletá paprika dá leču nielen krajšiu farbu, ale aj chuť. Najlepšie je kúpiť kvalitnú maďarskú papriku.

Hrniec s lečom vypneme a naberačkou nalievame do pohárov horúce lečo. Okraje pohárov poutierame, zaviečkujeme a lečo sterilizujeme. Do hlbšieho plechu dáme vodu, vložíme poháre a 20 minút na 180 stupňov sterilizujeme. Len aby chytili viečka. Sterilizované lečo dáme do deky hore dnom celkom vychladnúť.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil kimlo
~ 09.08.2017 - 06:46

Robievam tiež ale bez cibule, cibuľu si vždy usmažím čerstvú a na to potom už dám len z pohára zavarenú zmes papriky a rajčín. :-)