Vôňu rozvareného sladkého ovocia si pamätám ešte z detstva, keď sa u nás varili džemy jahodové, marhuľové, či višňové. A tieto džemy sa vždy varili rovnakým postupom.

Aj keď príprava trvá dlhšie, chuť takéhoto domáceho džemu je neprekonateľná. A hlavne viem, že keď džem jahodový, tak obsahuje naozaj jahody a nie farbivo, arómu a kadejaké iné konzervanty :-)

Jahodový džem

Suroviny

Jahody na džem vyberáme vždy krásne zrelé a sladké. Ak máte menej sladké jahody, pridajte cukor. Jahody umyjeme, očistíme, vložíme do misy a zasypeme cukrom. Cukor sypeme na trikrát. Vždy jahody, cukor, jahody, cukor, jahody a cukor. Toto si pripravíme večer. Misu s jahodami dáme na chladnejšie miesto (nie do chladničky) a cez noc necháme zakryté odležať. Maximálne však 24 hodín, aby jahody nezačali kvasiť.

Druhý deň jahody s cukrom premiešame. Tie medzitým klesli, väčšia časť cukru sa roztopila a jahody pustili šťavu. Takto pripravené jahody dáme do väčšieho kastróla a pomalinky ich ohrievame. Ak chcete, môžete jahody rozpučiť, alebo rozmixovať, ale my máme radi, keď je jahodový džem s kusmi jahôd.

Pridáme dve zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej, ktorá džem ochutí a zároveň konzervuje. Tak asi zo tri-štyri naberačky vyberieme na hlbokú panvicu a džem začneme variť za neustáleho premiešavania. Ide to takto oveľa rýchlejšie, keď varíme po menších dávkach. Jahody zo začiatku varenia dosť penia, ale nič sa nedeje. Varením začne džem hustnúť a pena zmizne.

Keď už sa zdá, že má džem správnu hustotu, odoberieme za lyžičku a dáme na maličký tanierik, ktorý si vychladíme predtým v mrazničke. Džem ihneď vychladne a teda vidíme, aký je hustý. Ak treba, ešte ho povaríme.

Potom už džem naberačkou preložíme do pohárov, uzatvoríme viečka a sterilizujeme asi 10 minút. Len toľko, aby chytili viečka. Zabalíme do deky viečkami nadol a necháme celkom vychladnúť.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil mb
~ 04.06.2014 - 21:18
robili sme minuly tyzden, je uzasny. a rapidne mizne :0
Zobraziť profil kimlo
~ 05.06.2014 - 07:01
Zajtra si idem do Čachtíc na samozber zo pár kg nazbierať, urobím podľa tohto receptu.
Zobraziť profil kimlo
~ 05.06.2014 - 10:52
Ešte otázka, koľko džemu vyjde z tej dávky 4kg jahôd?
Zobraziť profil xado
~ 05.06.2014 - 11:13
Mám odkázať že 12ks 0,3l pohárov :)
Zobraziť profil Žirafka
~ 24.06.2014 - 11:23
A mě se moc líbí,že jsem konečně našla odzkoušený recept na určitý poměr surovin bez použití želírujících prostředků s éčky a ztuženými tuky, kterým se zásadně vyhýbám :-)
Zobraziť profil Jariam
~ 14.06.2017 - 13:29
Džemík je supeeeer,..... vlani sa nam minul velmi rychlo, takže idem robuť zase. Dakujem za super recepty. Miriam
Zobraziť profil emko
~ 17.06.2017 - 11:10
To som rada a my ďakujeme za priazeň :)
Zobraziť profil Arcobaleno
~ 19.06.2018 - 14:26
Dobrý deň, džem je perfektný, len som sa chcela opýtať či aj marhuľový varíte a v akom pomere. Ďakujem
Zobraziť profil emko
~ 26.06.2018 - 15:36
Môžeš postupovať podobne.. Čo sa pomerov týka, tak záleží ako veľmi šťavnaté je ovocie, koľko obsahuje vody. Tak podľa toho, tak nejako primerane :)
Zobraziť profil melishka7
~ 14.06.2019 - 16:45
robila som tento dzem 1.x v zivote a je ako od babicky 😍