Vôňu rozvareného sladkého ovocia si pamätám ešte z detstva, keď sa u nás varili džemy jahodové, marhuľové, či višňové. A tieto džemy sa vždy varili rovnakým postupom.

Jahodová vôňa sa teraz šíri aj z môjho bytu. Aj keď príprava trvá dlhšie, chuť toho domáceho džemu je k nezaplateniu. Hlavne viem, že keď jahodový, tak obsahuje naozaj jahody a nie farbivo, arómu a kadejaké iné konzervanty :-)

Varím ho takto už roky a nikdy sa mi džem nepokazil.

Jahodový džem

Suroviny

 

Jahody na džem vyberám vždy krásne zrelé, tie sú aj sladké. Ak máte menej sladké jahody, pridajte cukor. Jahody umyjem, očistím, vložím do misy a zasypem cukrom. Cukor sypem na trikrát. Vždy jahody, cukor, jahody, cukor, jahody a cukor. Toto si pripravím večer. Misu s jahodami dám na chladnejšie miesto (nie do chladničky) a cez noc nechám zakryté odležať. Maximálne však 24 hodín, aby jahody nezačali kvasiť.

Druhý deň jahody s cukrom premiešam. Tie medzitým klesli, väčšia časť cukru sa roztopila a jahody pustili šťavu. Takto pripravené jahody dám do väčšieho kastróla a pomalinky ich ohrievam. Ak chcete, môžete jahody rozpučiť, alebo rozmixovať, ale my máme radi, keď je jahodový džem s kusmi jahôd. Pridám dve zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej, ktorá džem ochutí a zároveň konzervuje. Tak asi zo tri-štyri naberačky vyberiem na hlbokú panvicu a džem začnem variť za neustáleho premiešavania. Ide to takto oveľa rýchlejšie, keď varím po menších dávkach. Jahody zo začiatku varenia dosť penia, ale nič sa nedeje. Varením začne džem hustnúť a pena zmizne.

Keď už sa zdá, že má džem správnu hustotu, odoberiem za lyžičku a dám na maličký tanierik, ktorý som si vychladila v mrazničke. Džem ihneď vychladne a ja vidím, aký je hustý. Ak treba, ešte ho povarím. Potom už džem naberačkou preložím do pohárov, uzatvorím viečka a sterilizujem asi 10 minút. Len toľko, aby chytili viečka. Zabalím do deky viečkami nadol a nechám celkom vychladnúť.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil mb
~ 04.06.2014 - 21:18

robili sme minuly tyzden, je uzasny. a rapidne mizne :0

Zobraziť profil kimlo
~ 05.06.2014 - 07:01

Zajtra si idem do Čachtíc na samozber zo pár kg nazbierať, urobím podľa tohto receptu.

Zobraziť profil kimlo
~ 05.06.2014 - 10:52

Ešte otázka, koľko džemu vyjde z tej dávky 4kg jahôd?

Zobraziť profil xado
~ 05.06.2014 - 11:13

Mám odkázať že 12ks 0,3l pohárov :)

Zobraziť profil Žirafka
~ 24.06.2014 - 11:23

A mě se Táni moc líbí,že jsem konečně našla odzkoušený recept na určitý poměr surovin bez použití želírujících prostředků s éčky a ztuženými tuky, kterým se zásadně vyhýbám :-)