Jahodový džem

emko ~ 31. máj 2024 - 11:39

Vôňu rozvareného sladkého ovocia si pamätám ešte z detstva, keď sa u nás varili džemy jahodové, marhuľové, či višňové. Vynikajúci a zdravý je aj džem bazový. A tieto džemy sa vždy varili rovnakým postupom.

Aj keď príprava trvá dlhšie, chuť takéhoto domáceho džemu je neprekonateľná. A hlavne viem, že keď džem jahodový, tak obsahuje naozaj jahody a nie farbivo, arómu a kadejaké iné konzervanty :)

Suroviny

Jahody na džem vyberáme vždy krásne zrelé a sladké. Ak máte menej sladké jahody, pridajte cukor. Jahody umyjeme, očistíme, vložíme do misy a zasypeme cukrom. Cukor sypeme na trikrát. Vždy jahody, cukor, jahody, cukor, jahody a cukor. Toto si pripravíme večer. Misu s jahodami dáme na chladnejšie miesto (nie do chladničky) a cez noc necháme zakryté odležať. Maximálne však 24 hodín, aby jahody nezačali kvasiť.

Druhý deň jahody s cukrom premiešame. Tie medzitým klesli, väčšia časť cukru sa roztopila a jahody pustili šťavu. Takto pripravené jahody dáme do väčšieho kastróla a pomalinky ich ohrievame. Ak chcete, môžete jahody rozpučiť, alebo rozmixovať, ale my máme radi, keď je jahodový džem s kusmi jahôd.

Pridáme dve zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej, ktorá džem ochutí a zároveň konzervuje. Tak asi zo tri-štyri naberačky vyberieme na hlbokú panvicu a džem začneme variť za neustáleho premiešavania. Ide to takto oveľa rýchlejšie, keď varíme po menších dávkach. Jahody zo začiatku varenia dosť penia, ale nič sa nedeje. Varením začne džem hustnúť a pena zmizne.

Keď už sa zdá, že má džem správnu hustotu, odoberieme za lyžičku a dáme na maličký tanierik, ktorý si vychladíme predtým v mrazničke. Džem ihneď vychladne a teda vidíme, aký je hustý. Ak treba, ešte ho povaríme.

Potom už džem naberačkou preložíme do pohárov, uzatvoríme viečka a sterilizujeme asi 10 minút. Len toľko, aby chytili viečka. Zabalíme do deky viečkami nadol a necháme celkom vychladnúť.

Komentáre

Dancul123 ~ 17. jún 2023 - 14:44

Prvýkrát v živote som robila džem. Podľa tohto receptu vyšiel úplne perfektne :)

0

Evika ~ 22. jún 2021 - 14:18

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či sa to dá urobiť aj s menším množstvom cukru, alebo ten cukor je nutný ako konverzant a aby to dobre zhustlo? Lekvár som ešte nikdy nevarila, tak prosím prepáčte, ak mám blbé otázky 🙂.

0

emko ~ 27. august 2021 - 17:51

In reply to by Evika

Toto je taký tradičný recept. Ale počula som aj o technike, kedy sa napríklad používa soľ ako konzervant. Chce to vyskúšať. Skús zredukovať cukor, nemyslím, že sa to pokazí, ak budeš dbať na všetky ostatné podmienky :)

0

melishka7 ~ 14. jún 2019 - 6:45

robila som tento dzem 1.x v zivote a je ako od babicky 😍

1

Arcobaleno ~ 19. jún 2018 - 4:26

Dobrý deň,
džem je perfektný, len som sa chcela opýtať či aj marhuľový varíte a v akom pomere. Ďakujem

0

emko ~ 26. jún 2018 - 5:36

In reply to by Arcobaleno

Môžeš postupovať podobne.. Čo sa pomerov týka, tak záleží ako veľmi šťavnaté je ovocie, koľko obsahuje vody. Tak podľa toho, tak nejako primerane :)

0

Jariam ~ 14. jún 2017 - 3:29

Džemík je supeeeer,..... vlani sa nam minul velmi rychlo, takže idem robuť zase. Dakujem za super recepty. Miriam

0

Žirafka ~ 24. jún 2014 - 13:23

A mě se moc líbí,že jsem konečně našla odzkoušený recept na určitý poměr surovin bez použití želírujících prostředků s éčky a ztuženými tuky, kterým se zásadně vyhýbám :-)

0

kimlo ~ 5. jún 2014 - 12:52

Ešte otázka, koľko džemu vyjde z tej dávky 4kg jahôd?

0

kimlo ~ 5. jún 2014 - 9:01

Zajtra si idem do Čachtíc na samozber zo pár kg nazbierať, urobím podľa tohto receptu.

0

mb ~ 4. jún 2014 - 11:18

robili sme minuly tyzden, je uzasny. a rapidne mizne :0

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj