- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Pálivé jedlá majú svoje čaro. Kto má štipľavé rád, vie o čom hovorím. Každopádne, čili papričky vedia byť zrádne. Niekedy neodhadneme ich silu a výsledok je tak pikantný, že je takmer nemožné ho zjesť. Čo s tým?
1. Pridajte mliečne výrobky
Kapsaicín, ktorý čili papričky obsahujú, spôsobuje aj ich štipľavosť. Tú zmiernite pridaním mliečnych výrobkov: plnotučné mlieko, kyslá smotana, syr, jogurt... prípadne vám pomože aj kokosové mlieko.
2. Sladká záchrana
Cukry vedia zneutralizovať pálivosť čili. Pridajte teda do jedla trocha cukru, medu, alebo iného vášho obľúbeného sladidla.
3. Pridajte viac hlavnej suroviny
Záleží od typu jedla, ktoré pripravujete, ale najjednoduchšie je niekedy pridať viac hlavnej suroviny, alebo suroviny ktorá sa k jedlu hodí. Tá nasiakne pálivosť a rozriedi ju. Pridajte teda viac čistého vývaru do polievky, alebo zeleninu, zemiaky, mrkvu...
4. Servírujte jedlo so škrobovitou prílohou
Cestoviny, ryža, kuskus, chlieb, pečivo a ďalšie obilniny majú sami o sebe neutrálnu chuť. Preto je dobrá voľba podávať ich spolu s vašou pikantnou bombou.
5. Pridajte na kyslosti
Pálivosť dokážu zmierniť kyslé veci ako citrón, ocot, limetky, alebo dokonca aj nasekané rajčiny a ananás.
6. Skúste orieškové maslo
Tuk z orechov v podobe tahini, mandľovej, arašidovej alebo orieškovej pasty, prípadne masla sú tajnou zbraňou, ktorá taktiež uhasí pálivosť vášho jedla.
7. Alkohol
Kto hasí akútny problém s pálivosťou v ústach a nemá v obľube mlieko, môže si ústa vypláchnuť pohárom silnej pálenky, pretože kapsaicín je rozpustný aj v alkohole.
No a samozrejme do budúcna, prevencia je najlepším prístupom :)
Komentáre
Tana ~ 25. august 2015 - 4:45
Človek sa učí celý život. O niektorých veciach som vôbec nevedela :-)