Pálivé jedlá majú svoje čaro. Kto má štipľavé rád, vie o čom hovorím. Každopádne, čili papričky vedia byť zrádne. Niekedy neodhadneme ich silu a výsledok je tak pikantný, že je takmer nemožné ho zjesť. Čo s tým?

Ako zachrániť príliš ostré jedlo?

1. Pridajte mliečne výrobky

Kapsaicín, ktorý čili papričky obsahujú, spôsobuje aj ich štipľavosť. Tú zmiernite pridaním mliečnych výrobkov: plnotučné mlieko, kyslá smotana, syr, jogurt... prípadne vám pomože aj kokosové mlieko.

2. Sladká záchrana

Cukry vedia zneutralizovať pálivosť čili. Pridajte teda do jedla trocha cukru, medu, alebo iného vášho obľúbeného sladidla.

3. Pridajte viac hlavnej suroviny

Záleží od typu jedla, ktoré pripravujete, ale najjednoduchšie je niekedy pridať viac hlavnej suroviny, alebo suroviny ktorá sa k jedlu hodí. Tá nasiakne pálivosť a rozriedi ju. Pridajte teda viac čistého vývaru do polievky, alebo zeleninu, zemiaky, mrkvu...

4. Servírujte jedlo so škrobovitou prílohou

Cestoviny, ryža, kuskus, chlieb, pečivo a ďalšie obilniny majú sami o sebe neutrálnu chuť. Preto je dobrá voľba podávať ich spolu s vašou pikantnou bombou.

5. Pridajte na kyslosti

Pálivosť dokážu zmierniť kyslé veci ako citrón, ocot, limetky, alebo dokonca aj nasekané rajčiny a ananás.

6. Skúste orieškové maslo

Tuk z orechov v podobe tahini, mandľovej, arašidovej alebo orieškovej pasty, prípadne masla sú tajnou zbraňou, ktorá taktiež uhasí pálivosť vášho jedla.

7. Alkohol

Kto hasí akútny problém s pálivosťou v ústach a nemá v obľube mlieko, môže si ústa vypláchnuť pohárom silnej pálenky, pretože kapsaicín je rozpustný aj v alkohole.

No a samozrejme do budúcna, prevencia je najlepším prístupom :)

Naše tipy na využitie chilli papričiek v receptoch:

http://bonvivani.sk/surovina/chilli-papricka

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Táňa
~ 25.08.2015 - 14:45
Človek sa učí celý život. O niektorých veciach som vôbec nevedela :-)