Ako správne pripraviť zázvorový čaj a na čo je dobrý?

emko ~ 3. december 2020 - 1:00

Zázvorový čaj môžete piť nielen potom, čo u vás prepukne prechladnutie, ale aj ako prevenciu. Pozrite sa, ako zázvorový čaj pripraviť, aby ste zachovali maximálne množstvo jeho účinných látok. Myslite na svoje zdravie a siahnite po dobrom zázvorovom čaji skôr ako po liekoch.

Ako na to?

Zázvorový čaj – príprava pred varením aj samotná konzumácia má svoje pravidlá. Koreň zázvoru najprv olúpte a potom najemno nastrúhajte. Tým sa z neho vylúhuje maximálne množstvo účinných látok a čaj tak bude mať o to intenzívnejšiu chuť. Potom už vám stačí len varná kanvica - nastrúhaný zázvor zalejte vriacou vodou a pripravené hrnčeky na čaj. Ak si chcete čaj osladiť, pridajte lyžičku medu.

Do čaju by ste nemali dávať citrón. Prečo? Zázvorový čaj totiž zahrieva organizmus a napomáha poteniu. Citrón naopak organizmus ochladzuje, čo je protichodný účinok, ktorý by účinky zázvorového čaju potlačil.

Tip: k príprave môžete použiť napríklad obľúbený čajník TESCOMA v striebornom alebo krémovom prevedení.
Príprava zázvorového čaju naopak vyžaduje vriacu vodu. Odkrojte asi 5 cm dlhú časť zázvorového koreňa, ošúpte ju a nastrúhajte do vody. Priveďte do varu a varte asi 15 minút. Potom už stačí len scediť, pridať citrónovú šťavu a med a zázračný elixír proti nachladnutiu je na svete. Nezabudnite ho piť čo najteplejší ako znesiete.

Uzdravujúce účinky zázvorového čaju

• Znižuje teplotu
• Reguluje potenie
• Pomáha pri zimnici
• Obsahuje vitamíny A, B1, B2, C a E

Ďalšie blahodarné účinky zázvorového čaju

Zázvorový čaj vám pomôže aj v prípade, že vás páli záha, máte ťažký žalúdok alebo trpíte nadúvaním. Uľaví vám aj v prípade, ak sa vám robí zle od žalúdka alebo trpíte nechutenstvom. Ďalším menej známym faktom je, že vám zázvor môže pomôcť aj pri reumatických ťažkostiach. V tomto prípade aplikujte zázvorový zábal, ktorý uľavuje od bolesti postihnutého miesta.
Ako so všetkým, aj so zázvorom platí, že všetkého veľa škodí. Dospelý človek by teda nemal denne konzumovať viac ako 4 g zázvoru - približne 1 liter čaju. Nič netreba preháňať.

Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Ďalšie články
Reštauráciu Tatami v Nitre som objavila na internete a ihneď ma upútala. Fotky jedál, aj ich veľmi príjemná a sympatická prezentácia ma…
Keď sa rodič dozvie, že šikanujú jeho dieťa, je to šok. Ovládne vás vlna emócií. Strach, ľútosť, hnev a beznádej, že mu nemôžete pomôcť. …

Zdielaj