Maďarský guláš

emko ~ 18. február 2022 - 8:55

Dôležité je zapamätať si, že maďarský guláš sa nezahusťuje ani múkou, ani zemiakmi či chlebom. Že hustotu docielite použitím hovädzieho predného mäsa, ktoré je vhodné na dusenie, má krátke vlákna a obsahuje veľa "kližky" či "glejovky". Že okrem väčšieho množstva cibule použijete aj zeleninu. Že z korenín sa používa len paprika a paprika a zasa len paprika. A že najdôležitejšie je urobiť poriadny základ, s ktorým sa pohráte. Docielite tak nielen výbornú chuť gulášu, ale aj krásnu farbu. A hádam najlepšou prílohou je domáca knedľa :)

Ďalšie inšpirácie na vynikajúce variácie gulášu nájdete v našom špeciálnom gulášovom výbere :)

Vraví sa, že do gulášu ide toľko cibule, koľko mäsa. Ale objemovo, nie na váhu! Guláš by bol z veľkého množstva cibule príliš sladký a z mála cibule zasa planý. Takže si nakrájame do misky mäso a do rovnakej misky nasekáme v rovnakom množstve cibuľu.

Cibuľu potom osmažíme na masti na strednom plameni dokým nezozlátne a trochu neskaramelizuje. Vtedy je to ono.

Ďalej pridáme pokrájané čerstvé paradajky. Dobré sú paradajky z plechovky - lúpané a krájané, ktoré sú dobre zrelé a chutné. Paradajky podusíme na cibuli, aby vznikla červená hustá kaša. Je potrebné nechať skoro všetku tekutinu odpariť.

Do tohto cibuľovo-paradajkového základu prisypeme sladkú aj štipľavú mletú papriku a pre farbu a výraznejšiu chuť pridáme aspoň lyžicu maďarskej paprikovej pasty. Paprikovú pastu predávajú v potravinách pod názvami "Eros Pista" alebo "Paprika krém".

Ďalej pridáme do základu mäso nakrájané na väčšie kocky a za stáleho miešania restujeme. Pridáme soľ a miešame ďalej, kým sa mäso nezatiahne.

Pridáme nakrájané svetlozelené papriky - slovenské alebo maďarské, ktoré zvýraznia vôňu gulášu. Ak chceme guláš pikantnejší, pridáme teraz nasekané feferónky alebo chilli papričku. Podlejeme trochou vody, premiešame a kastról zakryjeme, aby sa guláš dusil na miernom ohni.

Vodou podlievame postupne. Občas premiešame a sledujeme, aby guláš vrel. Dusíme, pokým nie je mäso mäkké. Po asi dvoch hodinách sa prebytočná tekutina odparí, guláš sa sám zahustí a mäso je krehké.
Hotový maďarský guláš by sa mal podávať s haluškami, alebo s bielym maďarským chlebom. Alebo urobíme houskové knedlíky, ako sa u nás často podáva.

Komentáre

Johanka ~ 19. marec 2021 - 10:56

Ďalší super recept. Manžel varil a je vynikajúci. Krásne sa zahustil. A tá vôňa :-) Ja som k tomu urobila domácu knedľu. Ďakujeme.

0

Ajscha ~ 8. január 2021 - 3:17

Úplne najsamlepši ♥️. Decká sa nevedeli dojesť.

0

psiara ~ 21. január 2017 - 6:32

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakým druhem se dá nahradit maďarská anebo slovenská paprika v zahraničí? Paprikovou maďarskou pastu u nás koupím, sladkou, pikantní, dokonce i gulášovou, ale čerstvá světlezelená paprika (u které si člověk nikdy nebyl jistý, zda je sladká anebo pálivá)se tady neprodává, pouze kapie (sladká).

0

emko ~ 18. február 2017 - 9:57

In reply to by psiara

Ahoj, no nebude to úplne ono, ak pridáš kapiu, ale zase nič hrozné sa nestane :) Tá paprika je tam ozaj, len pre sviežosť a nejde jej až tak veľa. Tak skús nahradiť tou, akú zoženieš. Držím palce :)

0

svetlany40 ~ 26. september 2014 - 5:04

Vcera som tento gulasik varila priatelom v Bostone, tu nedostat nikde v restauracii nase knedle, gulasik to uz ano, lebo su tu madarske restauracie, no klasicke knedle k nemu nepodavaju... Ku gulasu pani Tani maju vsak daleko. Navarila som malo, nic nezostalo...

0

lenicka ~ 3. apríl 2014 - 8:12

Guláš "sa" práve dovaril a je mňamiky mňam. Vďaka za recept.lenka

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj